19 / 04 / 2024

Salih Bezci Adana Yumurtalık'ta 1.2 milyar dolara santral kuracak!

Salih Bezci Adana Yumurtalık'ta 1.2 milyar dolara santral kuracak!

ATO Başkanı Salih Bezci, enerjiye yatırım yapacak. Adana Yumurtalık'ta kurulması planlanan santralin yatırım tutarı 1.2 milyar dolar olacak. Bezci Enerji Santrali'nin ilk etapta bir ünite olarak kurulup işletilmesi planlanıyor...




ATO Başkanı Salih Bezci, enerjiye yatırım yapacak.  Adana  Yumurtalık'ta kurulması planlanan santralin yatırım tutarı 1.2 milyar dolar olacak.


Konut ve alışveriş merkezi sektöründeki yatırımlarıyla tanınan  Ankara  Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci yeni yatırım alanı olarak enerjiyi seçti. Bezci'nin şirketi Besa Grup'un Adana Yumurtalık İlçesi Sugözü mevkiinde kuracağı ithal kömür yakıtlı santralin yatırım tutarının 1.2 milyar dolar olması bekleniyor. 


Yıllık ortalama 4 bin 950 GWh elektrik üretme kapasiteli olarak inşa edilecek santral için Güney Afrika, Rusya ve Güney Amerika'dan kömür ithal edilmesi planlanıyor. Deniz yoluyla taşınacak kömürler, bölgede kurulacak iskele sistemi sayesinde gemilerden özel konveyör sistemi ile santral sahasındaki stok alanına taşınacak. 


Toplam 841 bin metrekarelik alan üzerinde yapımı planlanan ithal kömür yakıtlı Bezci Enerji Santrali'nin ilk etapta bir ünite olarak kurulup işletilmesi planlanıyor. İkinci etapta, 670 MWm/660 MWe kurulu gücünde ikinci bir ünite ilave edilerek santralin toplam 1340 MWm/1320 MWe kurulu gücüne yükseltilmesi öngörülüyor. 


Yıllık 8 bin saat çalışma süresi öngörülen santralin lisans süresi 49 yıl olacak. Santral tamamlandığında 3 milyar dolarlık bir yatırım değerine ulaşacağı öngörülüyor. Santralde üretilen elektriğin serbest piyasada ikili anlaşmalarla ve PMUM (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) aracılığıyla enterkonnekte sisteme satılması planlanıyor. 


Güven duyarak ülkeme yatırım yapıyorum ATO Başkanı Salih Bezci, inşaat sektöründeki yatırımları enerji sektöründe sürdüreceklerini kaydederek, "Bu ülkenin bir vatandaşı olarak, güven duyarak, istikrarın süreceğine inanarak ülkeme yatırım yapıyorum" dedi. Bezci, Türkiye'nin elektrik tüketim talebinin yıllık yüzde 8 ila 10 artış gösterdiğini belirterek şunları söyledi: "Geçen yıl enerji ithalatı 60 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığının dörtte üçü enerji ithalatından kaynaklandı. Aynı şekilde enerji ithalatı cari açığı da tetikledi. Bu durumda elektrik üretimimizde doğalgaz dışındaki kaynaklara yönelmemiz gerekiyordu biz de kömür santrali kurmayı tercih ettik" dedi. 



Vatan Gazetesi


Geri Dön