29 / 03 / 2024

Salih Işık: Gebze'de eski binalara yönelik çalışma yok!

Salih Işık: Gebze'de eski binalara yönelik çalışma yok!

Gebze Belediyesi'nin CHP'li meclis üyesi Salih Işık, 17Ağustos 1999 öncesine ait binaların mutlaka güçlendirmeden geçirilmesi veya yıkılarak yerine yenilerinin yapılması gerektiğini söyledi. Işık, Gebze'de eski binalara yönelik belediyenin hiçbir çalışmas



KOCAELİ Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği eski başkanı CHP Gebze Belediyesi Meclis Üyesi Mimar Salih Işık, Gebze bölgesinde deprem öncesi yapılan binaların mutlaka güçlendirme yapılması veya yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Demokrat Gebze Gazetesi'ne açıklamalar yapan Salih Işık, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra Gebze'nin zemınyapısı ile alakalı hem de nitelikli binaların olmayışından dolayı bu bölgenin zarar gördüğünü belirterek," Belki Gebze'nin merkezi olan yerlerinde olmasından dolayı zarar görmedi. 

Fakat İstasyon Danca bazı mahalleri gibi yerler ciddi anlamda zarar gördü Deprem ile birlikte deprem yönetmeliği tekrar devreye girdi Yapı denetim sektörünün aktif rol alması ile birlikte bugüne kadar oluşan binalarda sorun yok. Tamamı ile projesine uygun binalar yapılıyor. 

Ancak 17 Ağustos 1999 Marmara depremi sonrası ve öncesi durumda önceki yapıların mutlaka güçlendiriliri esi v e yeniden yapılıp tekrar hayata kazandırılması gerekir. Aksi takdirde bu eski binalar deprem karşısında ciddi anlamda yorgun düşmüş hem de yönetmelik olarak kurtarmıyor. 

Eski binalara yönelik şu anda belediyemiz ve devlet tarafından özellikle yapılan bir çalışma yok. "dedi. 


UYGULAMA PLANLARINDA SIKINTI YAŞANACAK

Gebze Adem Yavuz ve Cumhuriyet Mahallelerinde ki kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Salih Işık, "Adem Yavuz ve Cumhuriyet mahallesi kentsel dönüşüm ile ilgili plansız yerler im ar planına alındıi. Şuanda 1/100 imar planı yapılıyor. İmar planı yapıldıktan sonraki asıl sıkıntı uygulama imar planlarının yapımmda ortaya çıkacak. Çünkü ortalama arsa metrekaresinin 250 metrekaresi olduğunu düşünürsek bunun yüzde 40'ı düzenlenen ortak payına aynlacaktır. Buda 100 metrekareye tekâmül ediyor. 

Geriye kalan arsa miktan 150 metrekare civarında. Geriye kalan metrekareye sağlıklı ve nitelikli bir bina yapılamayacağı için mecburen arsaya planlama çalışması ada bazında yapılmak zorunda kalacaktır. Buda zorunlu olarak kentsel dönüşümü beraberinde getirmektedir" diye konuştu.


Demokrat Gabze


Geri Dön