26 / 04 / 2024

Samsun'da kaçak yapıya geçit yok!

Samsun'da kaçak yapıya geçit yok!

Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Turan Çakır, "Kaçak kat çıkanlar kendilerine verilen süre içerisinde kaçak kısmı yıkmazlarsa bunun TCK'da karşılığı 2 yıl ile 5 yıl arasında değişen hapis cezası dedi.



SAMSUN merkezinde ve ilçelerinde kaçak çıkılan katlar ve imara aykırı olarak yapılan yapılar ile ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi kaçak ekibi kurdu. Daha önce yaptığı açıklamaları ile kaçağa asla geçit vermeyeceklerinin altını çizen Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Turan Çakır, 3194 Sayılı İmar Kanunu hatırlattı ve kanuna aykırı hareket edenlerle ilçe bürokratları ile birlikte hareket edileceğini söyledi. 


KAFANIZI KALDIRIN BİR BAKIN 

Çakır," Şehri güzelleştiriyoruz. Güzelleştirmeye de devam edeceğiz. Ama bireysel anlamda da vatandaş kendi sorumluluklarını yerine getirecek. Kaçak yapı demek şehrin kirlenmesi demek. Vatandaş ben kendime bir mekan yapıyorum diye düşünebilir. Özellikle bu çatılarla ilgili yağmurdan rüzgardan koruyorum diyor olabilir. Bu şekilde serzenişleri olabilir. Ancak ben halkımızdan şunu istiyorum. Kafalarını bir kaldırıp binaların çatılarına baksınlar. İnanılmaz bir kirlilik ve çirkinlik var. Bunları gördüklerinde bize hak verecekler. Büyükşehir olarak biz yapması gereken her şeyi yapacağız. Yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. İlçe belediyesindeki bürokrat arkadaşlarımıza da siz yapmanız gerekenleri yapın. Bizden de nasıl destek bekliyorsanız o desteği vermeye hazırız dedik. Gerek iş makinesi gerekse güvenlik anlamında zabıta desteği vereceğimizi belirttik. İlk etapta tespit yapıyoruz. Tespit ettiğimiz binaları ilçe belediyelerine bildiriyoruz. İlçe belediyesi de kaçakların ortadan kaldırılması için üzerine düşeni yapacak. Şu konu çok iyi bilinmelidir ki kaçak konusunda asla taviz vermeyeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz'ın kesin talimatı bu. Bu şehirde yaşayanların da beklentisi bu. Amacımız şehrimizin daha da güzelleşmesi. Yoksa kimsenin yapısını yıkmak gibi bir düşüncemiz yok" diye konuştu. 


BİNALARIN DEĞERİ BİLE DÜŞÜYOR 

Kaçak yapıların binanın değerini düşürdüğünü de söyleyen Çakır, "Biz vatandaşlarımızın bu konudaki duyarlılığının verilen mücadelede çok v V önemli olduğunu düşünüyoruz. Gördükleri, tanık oldukları, duydukları bu yöndeki kanunsuz yapılaşmaları mutlaka ilgili x birimlere bildirsinler. Bazen şahit oluyoruz; yeni ve modern bir bina yapılmış. Bir süre sonra o binanın üstüne gecekondu görünümlü bir ek yapılıyor. Hem o binanın görüntüsünü hem de şehrin görüntüsünü bozuyor. Ama milyarlarca lira verip o binada oturan apartman sakinleri buna göz yumabiliyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu çirkinlikle binanın değerini düşürüyor. Şehri çirkinleştirene tüm Samsun olarak tepki göstermeliyiz" dedi.


KAÇAĞI YIKMAYANA HAPİS 

Kaçakla mücadele için bir ekip oluşturduklarını da belirten Çakır, tüm girişimlere rağmen kaçak yapıyı ortadan kaldırmayanların hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklarını belirtti. Çakır, kaçakla mücadele sisteminin nasıl işlediğini şöyle anlattı: "Biz kaçak binayı tespit edip ilçe belediyesine bildiriyoruz. İlçe belediyesi de mülk sahibini çağırıyor binayı yık diyor. Yıkarsa sorun yok. Eğer kaldırmazsa ilçe belediyesi encümenine geliyor. Yaptığı kaçak inşaat kadar para cezası ödüyor. O para cezasını ödemek zorunda. Para cezasını ödedim bundan kurtuldum yok. Eğer tekrar kaçağı ortadan kaldırmazsa savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. Bunun kanunlarda karşılığı da 2 yıl ile 5 yıl arasında değişen bir hapis cezası. Kaçak yapıyı yıkmadığı sürece 2 ila 5 yıl arasında bir hapis cezası ile yargılanıyor artı para cezası ödüyor. Hapsi yattım para cezasını ödedim bu işten kurtuldum diye yine düşünülmesin. Belediye gelip o kaçak yapıyı yıkıyor." 


Gazete Gerçek


Geri Dön