26 / 04 / 2024

Sani Şener: Dünyanın havalimanı projeleriyle ilgileniyoruz!

Sani Şener: Dünyanın havalimanı projeleriyle ilgileniyoruz!

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Amerika, Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Rusya ve Kafkaslar başta olmak üzere dünyanın her yerindeki havalimanı projeleriyle ilgilendiklerini, ihalelere davet aldıklarını söyledi.



TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, dalgalı geçen 2018 ve 2019 yılları sonrasında ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin ardından yeniden dengelenme sürecinin başarıyla tamamlandığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla ekonomik göstergeler değerlendirildiğinde ekonominin yeniden büyüme sürecine girdiğinin görüldüğünü belirten Şener, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) para politikalarında yeniden gevşemeye dönmesinin de Türkiye için olumlu etki olduğunu söyledi. 

Anadolu Ajansı'ndan Belgin Yakışan Mutlu'nun haberine göre; geçtiğimiz yıl bankacılık sisteminin zorlu süreçten sağlıklı bir şekilde çıktığını, ihracatta artış yaşandığını, enflasyon ve cari açığın olumlu yönde geliştiğini, faizlerin de düştüğünü ifade eden Şener, tüm bu gelişmelerin önümüzde süreçte yatırım ve istihdamda artışı beraberinde getireceğine inandıklarının altını çizdi. 

Ticaret savaşı, Brexit ve jeopolitik riskler gibi ekonomiyle ilişkili gelişmeleri de izlediklerini anlatan Şener, şu açıklamalarda bulundu:

"Şu an küreselleşmenin yarattığı ekonomik ve toplumsal tepkileri yaşıyoruz, ancak önümüzdeki dönemde bu sorunlar çözülerek süreç devam edecektir. İnişler, çıkışlar, duraklamalar olsa da dünya ekonomisi büyümeye devam edecek, biz de gerek Türkiye'de gerek yurt dışında kendi sektörümüze odaklanarak ilerleyeceğiz. Bu büyümeyi de gezegenimizdeki kısıtlı kaynakları koruyarak ve tüm paydaşlarımız için sosyal fayda yaratarak gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz. 2020'de Brexit, ABD-Çin ticaret savaşı ve bölgemizdeki jeopolitik gelişmelerin etkilerini yaşamaya devam edeceğiz. Bu süreçte riskleri doğru yöneterek ve fırsatları değerlendirerek ilerlememiz gerekecek."

Turizm sektörü açısından geçen yılki en önemli gelişmenin, kendilerinin de yönetiminde yer aldıkları Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın kurulması olduğunu belirten Şener, "Bu çalışmanın olumlu etkilerini 2020'den itibaren görmeye başlayacağımıza ve Türkiye ekonomisinin ana itici sektörlerinden biri olan turizmde daha da ileri gideceğimize inanıyorum." diye konuştu.

- "Gelişmekte olan pazarlara odaklanıyoruz"

Şener, TAV'ın 20 yıllık süreçte havalimanı işletmeciliğinde küresel ölçekte seçilen bir marka olduklarını kaydetti.

Ortakları Groupe ADP ile yılda 228 milyon yolcuya hizmet ettiklerini kaydeden Şener, "Amerika, Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Rusya ve Kafkaslar başta olmak üzere dünyanın her yerindeki havalimanı projeleriyle ilgileniyoruz, ihalelere davet alıyoruz." şeklinde konuştu. 

Halka açık bir şirket olarak, yurt dışından çok sayıda kurumsal ve bireysel yatırımcılarının olduğunu belirten Şener, Türkiye'de işini doğru yapan şirketlerin, yabancı yatırımcılar açısından ciddi fırsatlar oluşturduğunu ifade etti.

Dünyada hava yoluyla seyahat eden insan sayısının gelecek 20 yıl içerisinde ikiye çıkacağıyla ilgili beklentilerden bahseden Şener, "Küreselleşmenin itici güçlerinden biri olan havacılık sektöründeki bu büyüme, havalimanı işletmeciliği alanında da 1 trilyon dolarlık yeni yatırım gerektirecek. Biz de özellikle büyümenin yüksek olacağı gelişmekte olan pazarlara odaklanıyoruz." dedi.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, kur gelişmeleriyle ilgili konuştu. Şener, "Biz TAV Havalimanları olarak tüm faaliyetlerimizde finansal riskleri minimuma indirecek şekilde hareket ediyoruz ve faaliyetlerimizin odak noktasına operasyonel kazanç elde etmeyi koyuyoruz. Gelirlerimiz ve giderlerimiz aynı para biriminden gerçekleştiği için bunun doğal bir hedge etkisi var. Öte yandan kurdaki istikrarın sağlanması, öngörülebilirliğin ve yatırım iştahının artması, dolayısıyla da ekonominin genel gidişatı açısından olumlu bir etki yapıyor." açıklamasında bulundu.


Geri Dön