19 / 03 / 2024

Sefer Altıoğlu: İhtiyaca yönelik konutlar üretilmeli!

Sefer Altıoğlu: İhtiyaca yönelik konutlar üretilmeli!

MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, 2019'da da sektörde büyümenin devam etmesi için ihtiyaca yönelik konut üretilmesi gerektiğini söyledi.



İnşaat sektöründe enerji tasarrufunu odağına alan, binaların karbon salınımını azaltan ve bunu Dünya Bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası gibi kuruluşlar tarafından verilen sertifikalarla tescilleyen, çevreci konutlar hayata geçiren MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, sektörün uzun vadeli ve düşük maliyetli kampanyalar ile durgunluğu atlatmaya çalıştığını belirtti. Sefer Altıoğlu, “yıllık organik konut ihtiyacının 1 milyon adet civarında olması dikkate alındığında, düşen enflasyon ve faiz oranları ile birlikte ertelenen talebin yeniden piyasaya dönmesini beklediklerini” dedi.

MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, inşaat sektörünün 2018 yılını değerlendirip 2019 yılı ile ilgili öngörülerini ve beklentilerini anlattı. Altıoğlu, 2018'de Türkiye genelinde toplam 1 milyon 375 bin 398 konutun satıldığını belirterek, konut kampanyaları ile sektörün canlılığını koruduğunu söyledi. Enflasyonun düşmeye başladığını, buna paralel olarak faizlerin de düşeceğini böylece ertelenen konut talebinin harekete geçmesini beklediklerini, ihtiyaca yönelik, demografik yapıdaki değişimi dikkate alan, enerji tasarruflu küçük konutların satışının artarak devam edeceğini dile getirdi. Sektöre devlet desteğinin sürdüğünü söyleyen Altıoğlu çeşitli yönlerden bu desteğin devam edeceğini düşündüklerini belirtti.

Gayrimenkule yabancı ilgisi devam edecek

Sektöre olan yabancı sermaye ilgisine de değinen Altıoğlu , “Ekonomi yönetimimiz tarafından yapılan düzenlemelerle, ülkemizden 250 bin dolarlık gayrimenkul alımı yapanlara vatandaşlık hakkı tanınmasıyla yabancılara konut satışları artarak devam ediyor” diye konuştu. Son zamanlarda farklı ülkelerden rasyonel yatırımcıların kendilerini ziyaret ettiğini söyleyen Altıoğlu, maliyet fiyatı ile satış fiyatının neredeyse eşitlenmesinin yabancı yatırımcının ilgisini çektiğini, yabancı yatırımcının Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapmak için doğru bir zaman olduğunu düşündüğünü belirtti. 2020'de konut fiyatlarında helikopter kalkışı beklediklerini belirten Altıoğlu, finansal okur yazarlığı yüksek yabancı yatırımcının da benzer şekilde düşündüğünü söyledi.

2040’a kadar 20 milyon konut ihtiyacı

Altıoğlu, “Artan inşaat ve arsa maliyetlerinin konutlara yansıtılmadığı bir yıl olan 2018 yılında konut alanlar büyük bir avantaj elde etmiş oldu diyebiliriz. Bu yıl ise maliyetlerin konut satış fiyatına yansıdığı bir yıl olacak. Yüksek faiz oranlarına bağlı olarak ipotekli konut satışları azaldı ancak diğer satışlar devam ediyor. Canlı bir piyasa var. Faiz oranlarının düşmesi ile ipotekli konut satışları yeniden artacaktır. 

İnşaat sektörünün her yıl artan bir grafikte büyümesi sektör temsilcileri olarak bizim için sevindirici olsa da önemli olan konut sektöründe talebe uygun üretim yapılarak sürdürülebilir bir büyüme yakalamak. 

Türkiye’de son 3 yılda ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmadan üretilen konutlar ortalama yıllık 15 milyar dolar kayba yol açtı. Ağırlıklı olarak plansız üretimden kaynaklı konut stoğu oluştu ancak yıllık 1 milyon adet civarında konut ihtiyacı dikkate alındığında sık sık gündeme gelen konut balonu gibi bir durum söz konusu değil.

Demografik gelişimin doğal sonucu olarak, genç nüfusumuz her geçen gün artıyor. TÜİK’in açıkladığı verilere baktığımızda bir hanede yaşayan insan sayısının her geçen yıl azaldığını görüyoruz. Bir kişi ya da iki kişi yaşayan hane sayısı toplam hanelerin üçte birinden fazla. Bu değişim bize nasıl bir konuta ihtiyaç duyulduğunu bütün açıklığıyla gösteriyor. Yine TÜİK’in tahminlerine göre 2040 yılına kadar nüfusumuzun 100 milyonu aşması bekleniyor. Bu verilerden de yola çıkarak diyebiliriz ki, 2040 yılına kadar ilave 20 milyon konuta ihtiyacımız olacak. Başka bir ifadeyle önümüzdeki 20 yılda 20 milyon yeni konut üretmemiz gerekecek. Burada önemli olan nokta ne tip ve büyüklükte konut üretilmesi gerektiğidir. Stratejik düşünerek ihtiyaç boyutunda, enerji tasarruflu binaların yapılması gerekiyor. Bugünkü anlayışla ihtiyaç üstü 110 metrekare net ortalama büyüklükte konut üretilirse bu süreçte 400 milyar dolarlık israf yapılacağını hesaplıyoruz. Başka bir deyişle ihtiyaca ve demografik yapıdaki gelişmelere uygun net 60 ila 70 metrekare arası konut üretilmesi halinde 2040 yılına kadar 400 milyar dolarlık israf önlenecektir” şeklinde konuştu.
 


Geri Dön