24 / 04 / 2024

şžeker Finans, 30 yıl vade ile konut kredisi veriyor!

şžeker Finans, 30 yıl vade ile konut kredisi veriyor!

şžekerbank 'ın iştiraki şžeker Finans, 30 yıla varan kredi kullandırmaya başladı. şžeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker, 30 yıla varan konut kredisiyle ilk kez evini alacak kişilere kredi vermeyi hedeflediklerini söyledi



şžekerbank 'ın iştiraki şžeker Finans, 30 yıla varan kredi kullandırmaya başladı. şžeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker, 30 yıla varan konut kredisiyle ilk kez evini alacak kişilere kredi vermeyi hedeflediklerini söyledi. 30 yıllık kredinin aylık faizi yüzde 0.94. 70 bin liralık 30 yıl vadeli kredinin aylık taksidi ise 681 lira.

Konut kredilerinde vade ilk kez 30 yıla ulaştı. şžekerbank, konut finansmanı şirketi olan iştiraki şžeker Finans 'ın temin ettiği 200 milyon dolar tutarında Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu (Overseas Private Investment Corporation-OPIC) kaynağının da bulunduğu bir portföy ile 30 yıla varan vadede konut kredisi sundu. Vade özelliğinden dolayı düşük taksitli, kira öder gibi ev sahibi olma olanağı veren, sadece ikametgah amaçlı konutlara yönelik kredi ile özellikle orta ve alt gelir grubundaki tüketicilerin ev sahibi olması hedefleniyor. Konuyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan şžekerbank Genel Müdürü Meriç , sadece ikamet amaçlı konutlara verilecek kredinin maksimum tutarının 450 bin lira olacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Türkiye 'de konut sektöründe 30 yıla varan tek vade seçeneği sayesinde, özellikle orta ve altı gelire sahip tüketicileri ev sahibi yapmayı planlıyoruz. şžu anda sektörde 20 yıllık kredi var ama çok da fazla kullanılabilir değil. Bu ürünün arkasında OPIC 'ten sağladığımız 25 yıl vadeli 200 milyon dolarlık çok uygun maliyetli bir kaynak var. ”

Kredilendirmede ortalama büyüklüğün 70 bin lira civarında, maksimum büyüklüğün ise 450 bin lira olacağına dikkati çeken Uluşahin, yatırım amaçlı kredi almak isteyenlerin müşteri portföylerinde yer almayacağını, gerçekten ev ihtiyacı olanlara kredi vereceklerini, özellikle orta ve alt gelir grubundaki tüketicilerin hedeflendiğini kaydetti.

Uluşahin, kredinin kullandırılmasında şžekerbank şubelerinin şžeker Finans 'ın acentesi olacağını belirterek, “Kredi, şžekerfinans 'ın bütçesinde yer alacak. Önümüzdeki dönemde bu şirket sadece mortgage ve ev kredilerinde kalmasın, başka tüketici finansmanı pazarına da girsin isteriz ” dedi.

10 yıllık faizle aynı
şžekerbank şubelerinin iştirakin acentesi olacağını, aslında krediyi şžeker Finans 'ın kullandıracağını ifade eden Uluşahin, şöyle konuştu: “şžeker Finans, mümkün olduğu kadar minumum maliyetle krediyi çalıştıracak. Hedefimiz, uzun süreli müşteri bağımlılığını kazanmak. Biz ticari tarafta girebildiğimiz segmente bireysel tarafta da 30 yıl vadeyle onun ailesi içine girebiliyorsak, o müşteriyle bütünleşmişiz demektir. Biz buna tamamen toplam getiri olarak baktığımız için maliyeti kredi faizlerinde tutmamaya özen gösterdik. O yüzden 30 yıldaki faiz, neredeyse 10 yıldaki faizle aynı kategoriye gelebildi. ”

70 bin liranın aylık taksidi 681 lira

şžeker Finans tarafından verilecek konut kredisinin, “kiraya son konut kredisi ”, “taksit azaltan konut kredisi ” ve “tadilat kredisi ” olmak üzere 3 farklı seçeneği var. Tadilat kredisinin vadesi ise 20 yıl. 30 yıllık kredinin aylık faizi yüzde 0.94 civarında. Dosya masrafı ile birlikte kredinin faizi yıllık yüzde 12-12.5. 70 bin liralık 30 yıl vadeli kredinin aylık taksidi 681 liraya denk geliyor. Yani 70 bin liralık 30 yıllık kredi alanlar vade sonuna kadar toplam 245 bin lira ödeyecek.

İlk kez ev alacaklara öncelik

şžeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker de 30 yıla varan konut kredisi ile ilk kez evini alacak kişilere kredi vermeyi hedeflediklerini belirterek, OPIC 'ten alınan kredinin Türkiye 'de “ilk defa ” herhangi bir özel sektör kuruluşunun aldığı açık ara en uzun vadeli kredi olduğunu, yine Türkiye 'de “ilk defa ” konutla ilgili yurtdışından konuta özel bir finansman yapıldığını vurguladı. Konut sektöründeki büyümeye işaret eden Teker, Türkiye 'de sunulan konut kredilerinin en üst gelir seviyesindeki yüzde 35-40 'a hitap ettiğini, bu gelir dilimindeki insanların aylık 2 bin-3 bin lira kredi ödeyebileceklerini, bunun arkasında ulaşılamayan yüzde 60 gibi bir kesim bulunduğunu belirtti. Teker, “Biz bu krediyle vadeyi uzatarak yaklaşık 2 alt dilime daha inebiliyoruz. Yani halkın yüzde 60 'ını bir şekilde konut sektörü segmentinde finans sektörünün içine girecek hale getiriyoruz ” dedi. Söz konusu segmentin, yani geliri itibarıyla bankalardan konut kredisi talebinde bulunamayanların yaklaşık 16 milyon kişiyi ifade ettiğine dikkati çeken Teker, “Türkiye 'de ortalama 150 bin lira civarındaki değerlerde ev alımı söz konusu. 70 bin lira kredide 30 yıllık vadede aylık 681 liradan bahsediyoruz. Bu çok daha ulaşılabilir bir rakam ” diye konuştu.

Teker, 30 yıllık kredi kullanacaklar için yaş sınırı olup olmadığı sorusuna, “Tercihimiz 40-45 yaşlar 30 yıl için üst sınır. Ancak Bu yaşların üzerindekilere 30 yılın altında çok sayıda seçenek sunuyoruz ” yanıtını verdi.

Vatan


Geri Dön