20 / 04 / 2024

Sektör Günah Keçisini buldu “Bankalar”

Sektör Günah Keçisini buldu “Bankalar”

Son zamanlarda sürekli medyada karşılaştığım bir haber “Bankalar faizleri arttırarak inşaat sektörünü krize sürükledi yada Bankalar kredi musluklarını kıstı “



Peki gerçekten öylemi yada bunlar bu krizin geleceğini bile bile hiç bir önlem almayan inşaat sektörünün günah keçisi arayışları mı ?
 
Bankalar 2004- 2005 yılından beri konut kredilerinde şimdiye kadar alışık olunmayan  vadeler ve  radikal faiz oranları ile sektörü çok ciddi desteklemiştir. Bunu ben demiyorum rakamlar diyor konut kredi hacmi 38 milyar YTL yi aşmıştır. Peki bu krediler olmasaydı sektör bu derece büyüyebilir miydi ?
 
Şunu çok net belirteyim Türkiye deki bankacılık sektörü risk anlayışından taviz vermeden topladığı kaynakları  bireyler ve kurumların ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik akılcı dağılımını sağlamak için geçtiğimiz dönemde ciddi çaba  sarf etti.
 
Peki bunu yaparken İnşaat sektörü ne yaptı tek bir ifade ile belirteyim “ Faizler Düştüğünde Fiyat Yükseltti” bu kısır döngü maalesef sektörün kaderi oldu. Bu düşüş hiç bir zaman eş zamanlı yapılamadı. Faizler yükselince ise paniğe kapılıp  çok büyük kampanyalar yaptı.
 
O zaman şunu sormaktan kendimi alamayacağım niye faizler düştüğünde inşaat sektörü de bankalar ile ortak hareket edip  stokları eritmeyi akıl edemedi ?
 
Şimdi bakıyorum aynı sektör çok sağlam indirimler ile çok radikal şartlarda kampanyalar yapmakta, ne oldu da bu indirimleri yapıyorsunuz ?
 
İnşaat maliyetlerimi düştü yada benim göremediğim bir şey mi var  ? Bunu keşke bu tren kaçmadan yapsalar hem konut almayı düşünen vatandaşlarımız içinde iyi olmaz mıydı. İnşaatları yapanlar çok basit ama bir o kadar da önemli ayrıntıyı atladı “Kar marjı kalmayan konutlara kimse yatırım yapmazdı “ Geçen yazımda sordum siz bu fiyatlardan ev alır mıydınız ? “diye ama maalesef bir cevap alamadım.
 
Bu yüzden suçluyu aramak ve hatayı bulmak yerine şimdi bankacılık sektörüne haksız yere suçlama getirmesinler, neticede yine çok net söyleyeyim sektörün bu süreçten çıkmasında  Bankacılık sektörü aktif rol oynayacaktır.
 
Umarım yaşana bu sıkıntılı süreçten İnşaat sektörü  kendisine düşen dersi çıkarıp piyasalar düzeldiği zaman aynı hataları tekrarlamaz.
 
İyi haftalar dilerim...

Geri Dön