26 / 04 / 2024

Selimiye Camii’nin silueti bozulacak mı?

Selimiye Camii’nin silueti bozulacak mı?

Edirne Belediye Meclisi, bugün şok bir karar aldı. Şehrimize D-100 karayolundan gelen misafirleri tüm ihtişamıyla karşılayan UNESCO Dünya Mirası Selimiye Camii’nin siluetinin görünmesini engelleyen karara CHP’li ve Ak Parti’li üyelerin oylarıyla imza atıldı.



Edirne Belediye Meclisi, Ekim ayı toplantısında şok bir karar alarak Selimiye Camii’nin silüetini engelleyen D-100 karayolundaki çekme mesafesini 35 metreden 20 metreye düşürdü. Daha önce belediye meclisinden geçen ancak mahkeme kararıyla iptal edilen imar planı, Edirne Belediye Meclisi’nden bugün tekrar geçirildi.   


  Bugün yapılan toplantıda gündem dışı madde olarak görüşülen İmar komisyonunun 98’nci maddesi, MHP’li meclis üyelerinin ret oyuna karşılık, CHP’li ve Ak Parti’li meclis üyelerinin kabul oyuyla onaylandı. Peki 98’nci maddenin içeriği ne?


1/5 bin ölçekli nazım imar planı ve 1/ bin ölçekli uygulama planı  plan hükümlerinin Tercihli kullanım alanları plan notlarının 13’ncü maddesinde D-100 karayoluna bakan parsellerde çekme mesafesi Selimiye Silüeti dolayısıyla 35 metre olarak uygulandığı, bu taşınmazlarda arka bahçe mesafesinin 5 metre uygulanacağı belirtilirken, buna rağmen, Edirne Belediye Meclisi, bugünkü toplantıda MHP’li üyelerin ret oyuna karşılık CHP’li ve Ak partili üyelerin oylarıyla Revizyon imar planı adı altında 1415 ada, 4, 5 ve 6 sayılı parsellere özel imar uygulaması yaparak, D- 100 karayolundaki 35 metreden 20 metreye çekme yaptı. Bu da Selimiye Camii’nin Silüetini engelleyecek.


  Oysa Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın, bu konuda çok hassas olmasına rağmen karara nasıl evet dediği merak konusu!

 

 Öte yandan MHP İl Başkanı Hakan Özkan, belediye meclisinin aldığı kararın düşündürücü olduğunu söyledi. Başkan Özkan, “daha önce yargıya taşınan ve mahkeme kararı olmasına rağmen meclisin böyle bir karar almasına bir anlam veremiyorum” dedi.


   MHP Grup Başkanı Ahmet Karagülle de, “biz başkalarına rant sağlanmasını istemiyoruz, daha önceki uygulamalar nasılsa öyle olsun istiyoruz” dedi.


Edirne Hudut


Geri Dön