16 / 04 / 2024

Selimiye Camisi'nin rölövesi çıkartılacak!

 Selimiye Camisi'nin rölövesi çıkartılacak!

Edirne Valisi Duruer: ''Selimiye Camisi'nin maalesef rölövesi yoktu, bu sadece Edirne'nin değil, Türkiye'nin ayıbıydı'' ''Selimiye Camisi'nin rölövesini çıkartıyoruz''



Edirne Valisi Hasan Duruer, Selimiye Camisi'nin rölövesinin olmayışının Türkiye'nin ayıbı olduğunu belirterek, rölöve çalışmalarına başladıklarını söyledi. 

     Vali Duruer, Polis Bahçesi'nde düzenlediği basın toplantısında, tarihi eserlere sahip çıkmak mecburiyetinde olduklarını bildirdi. 

     Edirne'de Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı'nca restore edilmiş birçok eser bulunduğunu, diğer eserleri de restore etmek istediklerini ifade eden Duruer, ''İlk olarak Hasan Sezai Hazretleri'nin türbesine başladık. Daha sonra camisini inşa edeceğiz, sonra da çevresini düzenleyeceğiz. Çok önemli bir yer. Burasını, Edirne'ye yakışır hale getireceğiz'' dedi. 

     Duruer, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camisi'nin rölövesinin bulunmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: 

     ''Selimiye Camisi'nin maalesef rölövesi yoktu, bu sadece Edirne'nin değil, Türkiye'nin ayıbıydı, bu sadece Edirne'nin değil, Türkiye'nin ayıbıydı. Selimiye'yi, Türk tarihinin belki de en önemli eseri olarak değerlendiriyorum. Şu anda Selimiye Camisi'nin rölövesini çıkartıyoruz. Rölöveyi çıkartırken İstanbul Metropolitan Planlama'nın (İMP) elemanları lazerli taramayla dünya çapında bir çalışma yapıyorlar. Sıfır hatayla önce taraması yapılacak, sonra rölövesi çıkartılacak.'' 

     Metruk vaziyetteki Beylerbeyi Türbesi'nin hafta içinde restorasyonuna başlayacaklarını anlatan Vali Duruer, metruk haldeki çok sayıda çeşmeyi de restore ederek işlevsel hale getireceklerini sözlerine ekledi. 

AA








Geri Dön