28 / 03 / 2024

Selin ardından Ayamama Deresi'ndeki firmalar bölgeyi boşaltmak istiyor

Selin ardından Ayamama Deresi'ndeki firmalar bölgeyi boşaltmak istiyor

Sel felaketinin ardından Ayamama Deresi'ndeki birçok firma, bölgeyi bir an önce boşaltmak istiyor



Bölgede hizmet veren 60 firmayı barındıran Yenibosna Sanayici ve İşadamları Derneği (YENSİAD) yetkilileri, önceki gün Kadir Topbaş ile görüştü. İşadamları, bölgeyi boşaltarak Hadımköy'e taşınma isteklerini Başkan'a iletti. Topbaş, bu isteğe olumlu yaklaştı.

YENSİAD Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, "Dere yatağında istimlâk edilmesi gereken alanlar var. Bu alanların temizlenmesi lazım. Devlet, bu alanları istimlâk etmeli. Bu sorunu oluşturan sebebi ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapmalı. Biz can taşıyoruz, hiçbir dünya varlığı candan önemli değildir." diye konuştu. Yıldırım, Hadımköy'e taşınıp burada Avrupa standartlarında bir lojistik köy kurma tekliflerini de aktardı. Topbaş ise lojistikçilerin, taşımacıların, şehirlerarası yük taşıma ambarlarının ve demirciler sitesinin bu bölgeden taşınması gerektiğinin altını çizdi. Teklifi olumlu bulurken, her türlü desteği vereceğini kaydetti. İmarla ilgili gerekli düzenlemeleri yapacağı sözünü de verdi.

Mustafa Yıldırım, lojistik köyün şehir planlarına Hadımköy olarak işlendiğini belirtiyor. 250 milyon dolara mal olacak köyün 2 yıl içerisinde kurulabileceğini vurguluyor. 50 bin insanın istihdam edildiği bölgede büyük bir yerleşim sorununun yaşandığı anlatan Yıldırım, şöyle devam ediyor: "Dünya standartlarında bir ıslah için gerekli olan yıkımlar gerçekleştirilecek. Başkan Bey'in görüşü bu yönde. Dere yatağının hemen kenarındaki yaklaşık 30 işyerinin yıkılması planlanıyor. Yatağın genişletilmesi, kenarlarının yastıklanması hedefleniyor. Su baskınlarının önlenmesi için yıkım gerekiyorsa yıkım, istimlâk gerekiyorsa istimlâk, terk gerekiyorsa terk yapılacak. Tapusu olan şirketlere istimlak bedeli verilecek. İskanı olmayanlara ise belediye, yerlerini boşaltmaları için süre verecek."

DENİZ BAYKAL ÇÖZÜME YARDIMCI OLSUN

Mustafa Yıldırım, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da tepkili. Baykal'ı 'afetten siyasî çıkar sağlamaya çalışmak'la suçlayan Yıldırım, "Afetten prim alabilmek için geziyor. Halbuki sorunun çözümü için çalışmalı. Bu bölge yaralarının sarılmasını bekliyor. Günü birlik göstermelik ziyaretlere değil kalıcı çözüm önerilerine ihtiyacı var." değerlendirmesinde bulunuyor.

YENSİAD Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım, felaketin asıl nedeninin yağmur olmadığı kanaatinde. Yıldırım, bölgenin yüzde 27'lik bir eğimi olduğunu, bu eğimdeki bir alanda yağmur suyu ile bu derece büyük bir su taşkınının olamayacağını iddia ediyor. Yıldırım'a göre sel, İkitelli askerî bölgesinde bulunan göletin patlamasıyla oluştu.
 
Mustafa TURAN/Zaman


Geri Dön