25 / 04 / 2024

Sembol İnşaat, Expo 2017'nin binalarını inşa edecek!

Sembol İnşaat, Expo 2017'nin binalarını inşa edecek!

Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Aytekin Gültekin," Expo 2017'nin prestijli binalarını inşa edeceğiz. Böylece uluslararası tecrübelerimize bir yenisini daha ekleyeceğiz" dedi.




Astana'da birçok projeye imza atan Sembol İnşaat, kentin evsahipliğini yapacağı Expo 2017'nin en büyük yüklenicisi ve ana proje yöneticisi oldu. Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Aytekin Gültekin, üstlendikleri proje ile 80 metre çapında ve 94 metre yüksekliğinde, tümüyle çelik, titanyum, alüminyum ve küresel camlardan oluşacak ve içinde rüzgar türbini bulunacak bir küreyi inşa edecekleri bilgisini verdi. Yapımın, Expo 2017 sırasında Kazakistan ve Astana sergi merkezi, daha sonra teknoloji müzesi olarak kullanılacağım belirten Gültekin, aynca aynı sahada kongre salonu, sanat merkezi, açık ve kapalı konser salonları gibi çok sayıda kültür ve sosyal amaçlı binayı da inşa edeceklerini söyledi. 


Bugüne kadar Kazakistan'da 1 milyon metrekarelik yapılara imza atan Sembol İnşaat'ın Expo 2017 için gerçekleştireceği projeler 175 hektarlık bir alan içinde yer alıyor. Expo'nun Kazakistan için uluslararası bir önemi bulunduğunu söyleyen Tufan Aytekin Gültekin, organizasyona 6 milyon ziyaretçi ve 100'den fazla ülkenin katılımının beklendiğini dile getirdi. Gültekin, "Söz konusu projelerin hayata geçirilebilmesi için kayda değer istihdam imkanı oluşacak. Expo 2017'nin prestijli binalarını inşa edeceğiz. Böylece uluslararası tecrübelerimize bir yenisini daha ekleyeceğiz" dedi. 


Gültekin, Expo 2017 projesinin, aralarında ödüllü iç mimar Khuan Chew, tiyatro ve konser salonu tasarımcısı Charcoal Blue, taşıyıcı sistem tasarımcısı Prof. Dr. Werner Sobek gibi uluslararası bir ekip tarafından Sembol İnşaat öncülüğünde hazırlandığını söyledi. Expo için mimari ve şehircilik projesinin Adrian Smith +Gordon Gill Mirmarlık'm imzasını taşıdığını söyleyen Gültekin, söz konusu projenin uluslararası bir yarışmada ödül aldığım ifade etti. 


Adrian Smith 'in neo-futuristik mimari akımın öne çıkan temsilcileri arasında yer aldığını ifade eden Gültekin "Adrian Smith + Gordon Gill Mirmarlık'm küresel ölçekte bilinen tasarımları arasında, Londra'daki emlak geliştirme projesi Canary Wharf ve Dubai'deki 830 metre yüksekliğindeki Burj Khalifa yer alıyor. Adrian Smith + Gordon Gill mimarlık bürosu şu anda Cidde'de dünyanın yeni en yüksek binası tescil edilecek ve 1000 metreden daha yüksek olması planlanan Kraliyet Kulesi'ni tasarlıyor" diye konuştu. 


"Yeni pazarlarda da projeler hedefliyoruz" 


Sembol İnşaat'ın Türkiye, Kazakistan, Rusya, Ukrayna, Hırvatistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Libya'da birçok proje yürüttüğünü bildiren Tufan Aytekin Gültekin, "Bu ülkelerde tamamladığımız projelerin alanı 2 milyon metrekareyi buluyor. Beş yıldızlı otel ve tatil köyleri, AVM'ler, çok amaçlı büyük spor salonları, kültürel ve eğitime yönelik şehir simgeleri,

iş ve medya kuleleri, kongre ve konferans merkezleri gibi birçok projeyi dünyanın ünlü mimarları ile çalışarak tasarla ve yap yöntemiyle tamamladık" dedi. 


Faaliyetlerinin ağırlık kazandığı söz konusu ülkelerin dışında birçok ülkede de çalışma yaptıklarım söyleyen Gültekin, global pazarda 6 bin kişiyi istihdam ettiklerini söyledi. Ortadoğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika'da da projeler hedeflediklerini ifade eden Gültekin, "Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar nedeniyle ödüller de aldık. Örneğin, Sembol İnşaat, Soçi Olimpiyat oyunlarına yaptığı katkılardan dolayı Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Viladimir Putin'nden hizmet madalyası aldı" dedi.


Dünya EK  


Geri Dön