26 / 04 / 2024

Seyit Torun: En öne alınması gereken konu İmar Yasası!

Seyit Torun: En öne alınması gereken konu İmar Yasası!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, "En öne alınması gereken konu İmar Yasası. Maalesef yaz bozla bugünlere gelindi. Hiçbir müeyyidesi ve sürdürülebilirliği yok. Bu anlamda imar yasalarının yeniden ele alınıp, mutlaka kalıcı olması ve ağır müeyyideler getirmesi lazım" dedi...



CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerini sunan Seyit Torun, depremde can kaybının olmamasının ise sevindirici olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Türkiye'de tüm alanlarda yenilenmeye ve yeniden kurulmaya ihtiyaç olduğunu belirten Torun, sözlerine şu şekilde devam etti; 

"Hem doğal afetler ülkesi olmamız, hem deprem gerçeğinin bizi zorlaması hem de yeryüzünün tümünü tehdit eden iklim krizinin yarattığı sel, heyelan, su baskınları, kuraklık gibi yeni felaketlerden korunmak için geçen yüzyılın aklıyla hareket edemeyiz. Alışkın olduğumuz eski doğal felaketlerin yanında alışkın olmadığımız yeni felaketlerle de karşı karşıyayız. Bunların tümünün önüne geçmek için hükümet, bankalar, finans kuruluşları, yerel yönetimlerin hep birlikte hareket etmesi ve herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Geçen yüzyılda şehirlerin altyapı projelerini finanse etmek, buna kredi vermek, konut sorunlarını acilen çözmek, hastane okul gibi acil ihtiyaçları finanse etmek gerekiyordu. Bunları yaparken de kaliteye ve kalıcılığa önem verilmiyordu. Şimdi bunların düzeltilmesinin yanında iklim krizine çözüm üretecek entegre ve kapsayıcı projeler geliştirmek gerekiyor. İnsanların bizden artık sadece doğal ihtiyaçların karşılanmasını ve de doğal felaketlere karşı önlem alınmasını beklemediğini biliyoruz. Biz maalesef bunu bile hala tam gerçekleştirebilen bir ülke olamadık. Bu anlamda başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, İller Bankasını, hükümetin tüm kurumlarını çağımıza uygun hareket etmesi için göreve çağırıyorum. Yerelin iklim krizini, doğal felaketleri önleyici projeleri öncelikle desteklenmeli. Belediye başkanlarımız, sadece çalışmak istiyor ve halkımızın dertlerini çözmek için çırpınıyor, onlara sorun çıkarılmamalı ve önü açılmalı"

"Yaz bozla bugünlere gelindi"

Seyit Torun, açıklamalarının ardından soruları da yanıtladı. 

Gündeme getirdiği yerel yönetimler yasasında öncelikli olarak değişmesini öngördükleri maddelerin neler olduğunun sorulması üzerine Torun, "Sayın Özhaseki ile geçmişte konuşmuştuk, bugün de konuşuyoruz. En öne alınması gereken konu İmar Yasası. Maalesef yaz bozla bugünlere gelindi. Hiçbir müeyyidesi ve sürdürülebilirliği yok. Bu anlamda imar yasalarının yeniden ele alınıp, mutlaka kalıcı olması ve ağır müeyyideler getirmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Torun, sözlerine şu şekilde devam etti;

"Revizyon planlar yapılıyor daha bir ay geçmeden maalesef planda tadilat için talepler oluşmaya başlıyor ve değişiklikler yapılıyor Meclis kararı ile. Bu, bu kadar basit olmamalı. Sadece bir Mecliste karar verilmemeli. Orada yaşayan insanların, bilim adamlarının bir şekilde birçok bileşenin bu değişikle ilgili fikri olmalı veya kararın içerisinde yetkisi olmalı. Yoksa bugün karşılaştığımız sorunlarla bundan sonra da karşılaşırız. Sık sık gündeme gelen aflar maalesef plansız yapılaşmaya yol açıyor. Felaketle karşı karşıya kaldığımızda ise sadece suçlu aramaya çalışıyoruz. Mesele suçlu aramak değil, o ağır sonucu yaşamadan çözüm üretmektir. Birinci öncelik imar. Tabii belediyelerin içinde bulunduğu ciddi ekonomik sorunlar var. Bu anlamda gelir kaynaklarının mutlaka artırılması lazım. Görevlerinin artmasına rağmen, gelirlerinde artma yok. Bütün belediyeler aynı sorunu yaşıyor, bu ekonomik imkanlarla hizmet vermeleri mümkün değil."

İdari yapılanma ve yetki paylaşımında da ciddi sorunlar bulunduğunu savunan Seyit Torun, özellikle büyükşehir ve büyükşehirlere bağlı ilçeler arasında ciddi sorunlar yaşandığını anlattı. Torun, "Bunların da bir an önce bu kapsamda çözülmesi gerekiyor. Biz geçmişte bir hazırlık yapmıştık, onu da revize ettik. Eğer önümüzdeki günlerde bir ortak çalışma olursa sonuçta sorun bu ülkenin sorunu, buna da hep birlikte çözüm üretmek zorundayız" diye konuştu.

 

İstanbul'un yapı stokunda ciddi riskli binalar var!

Ekrem İmamoğlu: 470 toplanma alanının sadece 77'si kalmış!


Geri Dön