25 / 04 / 2024

Seyitömer Termik Santrali Çelikler Holding'e devredildi!

Seyitömer Termik Santrali Çelikler Holding'e devredildi!

Çelikler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik, Rixos Otel'de düzenlenen hisse devir töreninde yaptığı konuşmada bugüne kadar yapılan en yüksek bedelli elektrik üretim özelleştirmesi olduğunu söyledi...



Çelikler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik, Rixos Otel'de düzenlenen hisse devir töreninde yaptığı konuşmada, Seyitömer Termik Santrali'nin 2 milyar 248 milyon dolarla bugüne kadar yapılan en yüksek bedelli elektrik üretim özelleştirmesi olduğunu, bunun Türkiye'nin son yıllarda ekonomik olarak hangi noktaya geldiğini gösterdiğini belirtti.


Çelik, bu yatırımların yapılabilmesinde siyasi iradenin desteğinin önemine işaret ederek, hükümete teşekkür etti.


Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu da Seyitömer Termik Santralinin 600 megawatt kurulu kapasitesi ile Türkiye'nin toplam kurulu kapasitesinin yüzde 1'ini temsil ettiğini, bugünkü sözleşme ile söz konusu santralin ve maden işletmesinin mülkiyetinin yanı sıra maden sahalarının da işletme hakkının Çelikler Holding AŞ'ye devredildiğini söyledi.


Santralin devrinin Özelleştirme Yüksek Kurulu onay tarihinden itibaren üç ay gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşmesinin enerji sektörüne güvenin göstergesi olduğunu ifade eden Aksu, "Seyitömer Termik Santrali'nin yanı sıra daha önce ihalelerini tamamladığımız Kangal ve Hamitabat Termik santrallerini de önümüzdeki birkaç ay içinde özel sektöre devretmeyi planlıyoruz" diye konuştu.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise Türkiye'nin enerji sektörü özelleştirmelerinde büyük yol kat ettiğini, bugün büyük ölçekli özelleştirmelerin gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu özelleştirmelerle rekabetçi bir piyasa oluşturulduğunu dile getiren Köktaş, şunları kaydetti:


"Halen 60-70 milyar kilowatt saat bir enerji TEDAŞ'ın elinde. Daha da fazlası EÜAŞ'ın elinde. Dolayısıyla iki büyük piyasa yapıcı var ve ikisi de kamunun elinde. Bu özelleştirmelerle kamunun elindeki piyasa yapıcılık özelliği bir miktar daha azalmış olacak. Hem fiyatlama açısından hem işletme açısından rasyonel bir işletmecilik ortaya çıkacak."


- Güneş için teklif yağdı 


Yatırımcıların Türkiye'ye ve sektöre güvendiklerini dile getiren Köktaş, "Türkiye'de ilk defa güneşle ilgili elektrik üretim başvuru sürecini geçen sene başlatmıştık. Geçen hafta teklifleri aldık. Yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında 600 megawattlık bir başvuru için aldığımız teklif yaklaşık 8500- 9000 megawatt. Yaklaşık 13-14 katı. Bu da üretime duyulan güveni ifade ediyor" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Seyitömer Termik Santrali'nin, Çelikler Holding'e devrine ilişkin sözleşme imzalandı.


Bu arada, Seyitömer Termik Santrali'nin özelleştirmesi, santral ve santrale ait taşınmazlar için "varlık satışı", maden sahaları için ise 2054 yılına kadar "işletme hakkı devri" yöntemiyle gerçekleşti. 2012 yılında EÜAŞ üretiminin yüzde 3,6'sını, toplam Türkiye üretiminin ise yüzde 1,4'ünü tek başına karşılayan santral ile beraber devredilecek maden sahasının 170 milyon ton görünür kömür rezervi bulunuyor.


AA


Geri Dön