28 / 03 / 2024

SGMStudio, Sancaklar Camii kısa belgesel filmine imza attı!

SGMStudio, Sancaklar Camii kısa belgesel filmine imza attı!

Mimarlık ve tasarım alanında faaliyet gösteren yaratıcı medya prodüksiyon ekibi SGMStudio, EAA – Emre Arolat Architects tasarımı Sancaklar Camii için bir kısa belgesel filme imza attı...





Mimarlık ve tasarım alanında faaliyet gösteren yaratıcı medya prodüksiyon ekibi SGMStudio, EAA – Emre Arolat Architects tasarımı Sancaklar Camii için bir kısa belgesel filme imza attı.


Emre Arolat Architects tarafından tasarlanan ve Türkiye'nin İslam ibadet yapıları stoğu içinde sayılı ve belki de en çarpıcı çağdaş mimarlık örneklerinden biri olan, İstanbul Büyükçekmece'deki Sancaklar Camii için bir kısa belgesel filme imza attı. 


SGMStudio'nun ilk kez Prag Mimarlık Haftası'nda prömiyeri yapılan 'Sancaklar Camii' filmi, 12 Ekim tarihine kadar EAA sergisinin parçası olarak Prag'da gösterimde kalırken, eş zamanlı olarak internetten de izlenmeye ve paylaşıma açıldı. 


1. İstanbul Tasarım Bienali 'Musibet' sergisi açılış filmi, Sokak Bizim Derneği 'Kaldırım Nerede?' kampanyası videoları ve Beyoğlu Sineması için hazırladığı tanıtım filmiyle adını duyuran medya prodüksiyon ekibi SGMStudio, Sancaklar Camii'nin, temel atımından ziyaretçiyle buluşmasına kadarki tüm biçimlenişini her adımında takip ederek, çelik, beton ve taşın bir ibadet yapısına dönüşme sürecini 'Sancaklar Camii' filmiyle görselleştirdi. 


Sancaklar Vakfı tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye'nin tarihselci yapı tipolojileri hükümranlığındaki güncel İslam ibadet yapıları arasından modern bir üretim olarak sıyrılan Sancaklar Camii, SGMStudio tarafından iki yılı aşkın bir süreçte kameraya alındı.


Doğal ile Yapay Arasındaki Uyumlu Gerilim


Sancaklar Camii'nin 'doğal olan ile insan üretimi arasındaki gerilimden' beslenen mimari yaklaşımını, mimarlığın alışılmış temsil araçlarından farklı bir medya aracılığıyla, 'film' ile yeniden üretmeye girişen SGMStudio ekibi, inşa sürecinde yapının tanık olduğu mevsim döngülerini, anlatısının omurgasına yerleştiriyor. 


"Sancaklar Camii" filmi, yapının iskeletten kabuğa ve bir ibadet mekanına dönüşümünü, proje arazisinin etkileyici peyzajının Sancaklar Camii'ni kucaklayan akışkan yapay peyzajla iç içe geçişini ve yapıyı tanımlayan zarif ve mağrur geometrinin insanla ve ibadetle buluşmasını, akar görüntü üzerinden ve belgelesel niteliklerle izleyiciye aktarıyor. Film, mevsim geçişleriyle birlikte değişen insan hareketliliğini ve caminin konumlandığı peyzajın organik dönüşümünü Sancaklar Camii'ne bir fon olarak değil, onun şekillenişinin bileşeni olarak görselleştiriyor. SGMStudio, Sancaklar Camii'nin alışılmışın dışında ve çarpıcı mekansal hissiyatını, aynı yapının kendisi kadar duyarlıklı bir görsel dille seyirciyle buluşturmayı hedefliyor. 


24 Aya Yayılan 35 Günlük Çekimin Teknik Detayları


SGMStudio 'Sancaklar Camii' filmi için, 24 aya yayılan toplamda 35 günlük bir çekim programıyla çalıştı. Doğal koşullar yüzünden kış aylarında ulaşamadığı inşaat alanının karlar altındaki görselleri, SGMStudio tarafından bilgisayar ortamında ve fotoğraf manipülasyonu, matte painting, 3 boyutlu efektler ve compositing teknikleriyle canlandırıldı. 


Hem sert hatlı timelapse çekimler hem de NTSC standardı 30 kareden, sinematik 24 kareye yavaşlatılmış hafif akar görüntülerle görsel bir anlatım izleğine oturtulan inşaat süreci, caminin mühendislik ve teknik odaklı uygulamasıyla huşu ve huzur odaklı sanatsallığı arasındaki gerilimi, kurgu temposu üzerinden aktarmayı amaçladı. 


Filmin özgün müziği, yapının modern çehresiyle İslami referanslarını ortak bir çatı altında topladı. Klasik Batı müziği ve oryantal neyi bir araya getiren çalışmada, inşaatın yoğun temposu ile ibadetin dingin ferahlığı bir arada tutuldu. Su ve rüzgar seslerinin de yardımıyla filmdeki karelerin tempolarını ve hislerini yönlendiren müzikte, ney de dahil olmak üzere tüm enstürmanlar tamamen dijital ortamda bir araya getirildi.


Sabah 


Geri Dön