26 / 04 / 2024

Singapurlu fonlardan Türk gayrimenkul sektörüne ilgi!

Singapurlu fonlardan Türk gayrimenkul sektörüne ilgi!

Gayrimenkul sektörüne birtakım yabancı fonların ziyaretlerinin başladığı belirtildi



Jones Lang Laselle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, gayrimenkul sektörüne birtakım yabancı fonların ziyaretlerinin başladığını belirterek, "Singapur Devlet Yatırım Ajansı'nın temsilcileri geldi. 'Bize Türk pazarını anlatın' diyorlar" dedi.

Alkaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gayrimenkul alım satımı için ilginin doğduğunu, değerlenme taleplerinin arttığını ifade etti.

Bunun yanı sıra birtakım yabancı fonların ziyaretlerinin başladığını söyleyen Alkaş, "Geçen hafta böyle bir fon sohbete geldi. O da bizim için bir gösterge. Singapur Devlet Yatırım Ajansı'nın temsilcileri geldi. 'Bize Türk pazarını anlatın' diyorlar. Uluslararası yatırımcılar tekrar ziyarete gelmeye başladı" şeklinde konuştu.

Bu ilginin artmasının Türkiye için sevindirici olduğuna işaret eden Alkaş, her ne kadar kriz öncesindeki döneme göre serbest dolaşan, "serseri para" diyebilecekleri, nereye gideceği belli olmayan fonlar, belli bir kısıtlamaya, sıkıntıya düştüyse de yine de bankaların kredi vermek, yatırım fonlarının da yatırım yapmak zorunda olduğunu vurguladı.

Geçmişte Türkiye'nin daha çok Batı-Doğu ekseninde çalıştığını, Türkiye'nin gelişmiş batı fonlarından yararlanırken, Türkiye'ye yatırım olarak öncelikle Hollandalı'ların geldiğini, bunu Alman sigorta fonlarının takip ettiğini anlatan Alkaş, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki dönemde bu Batı-Doğu ekseninin Kuzey-Güney şeklinde değişeceği beklentisindeyim. Turizm sahasında görmekte olduğunuz gibi bazı Rus kaynaklı yatırımcılar ve özellikle turizm sahasında görmekte olduğunuz gibi bazı Rus kaynaklı yatırımcılar ve de özellikle son krizde ciddi zararlara uğramış Orta Doğu fonları, biraz da kendine özgü yatırım yapma durumlarından ötürü, bu önümüzdeki dönemde gerek Orta Doğu kaynaklı gerek Körfez kaynaklı birtakım yatırımcılarla, kuzeyden de birtakım yatırım olanaklarının gelişeceğini bekliyorum."

-"TÜRKİYE'NİN TURİSTİK ALIŞVERİŞİ CEZBETMESİ LAZIM"-
Turizm sektörünün organize perakende sahasıyla daha yakın işbirliği içinde olması gerektiğini ifade eden Alkaş, Türkiye'nin alışveriş festivallerine ihtiyacı bulunduğunu, Türkiye'nin turistik alışverişi cezbetmesi gerektiğini söyledi.

Suriye ile vizenin kalkmasının kendileri için müthiş bir gelişme imkanı sağladığını ifade eden Alkaş, "Gaziantep'te hayata geçirdiğimiz Sanko Park projemiz, bugün Suriye'den ziyaretçi akınına uğruyor. Antakya'da bir çalışmamız başlıyor, İskenderun'da bir çalışmamız var" dedi.

Ramazan'da çok ciddi Arap turizmi olacağını, önümüzdeki dönemi çok iyi değerlendirmek gerektiğini belirten Alkaş, İran turizmini geliştirmek, Rus turizmine iyi davranmak gerektiğini anlattı.

-"BU SENE 10 PROJENİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"-
Jones Lang Laselle Türkiye olarak bu sene 10 projenin açılışını gerçekleştireceklerini söyleyen Alkaş, Erbil'deki Tatilya'nın yanında 40 bin metrekareyi bulan bir alışveriş merkezinin kurgusunu yaptıklarını belirtti. Avi Alkaş, "Bu sene Erbil'i açacağız. Kuzey Irak'ta ilk uluslararası yurt dışı projemize girmiş oluyoruz. Suriye projemiz 2011 yılında geliyor. Yine geleceğe yönelik Zorlu Center'ı sayabiliyorum. Henüz daha kiralamaya çıkmadık. Konsept geliştirme çalışmalarını sürdürüyoruz" diye konuştu.

-AVM'LERDE LABORATUVAR VE EĞİTİM AÇILIMI-
AVM'lerin kendilerini yenilediğini ifade eden Alkaş, AVM'lerde hazır giyimin payının yüzde 50-55'lerde olduğunu, ev dekorasyonu ve yaşam tarzı ürünlerin ön plana çıkmaya başladığını belirtti.

Yakın gelecekte sağlık birimlerinin daha fazla alışveriş merkezleri içinde görüleceğini söyleyen Alkaş, "Eskiden sadece göz doktoru, kontak lens merkezi bulunurken, birtakım teşhis-tanı laboratuvarlarını, birtakım poliklinikleri, eğitim kurumlarını da alışveriş merkezleri içinde göreceğiz" dedi.

Avi Alkaş, şunları kaydetti: "Galleria'ya bakın kapalıdır. Fly Inn'de cam görürsünüz. Yeni projelerimizde bunları çalışıyoruz. Fitnes kulüplerini alışveriş merkezlerinin içine almaya başladık. Birtakım laboratuvarların AVM'lerde yer alabilmesinin kurgusunu hazırlıyoruz. Zorlu içinde bir sağlık line olacak. Bu tür karma kullanımlı projelerde o da belli bir çekim sağlıyor. Sportif tesisler işin içine giriyor. Mesela Cevahir'de Nike mağazası veriyoruz, içinde basket sahası, kale olsun, orada insanların uygulamalı olarak alacağı ayakkabıyı kullanabileceği alanlar bulunsun gibi..."

AVM'lerin şeffaflaştığını belirten Alkaş, "Geçmişte içe dönüktük, dışa açılıyoruz. Daha şeffaf alışveriş merkezleri geliyor. Şehir merkezleri yenileniyor, yeni kent merkezleri oluşuyor" diye konuştu.

-AVM'LERDE PAZAR AÇILIMI-
AVM'lerdeki pazar açılımına da değinen Alkaş, Malatya Pazarı'nı İstinye Park çatısı altına alabildiklerini, Safir'de İstinye Park deneyiminden aldıkları güçle daha farklı bir pazar açılımı yapmaya yöneldiklerini belirtti.

Alkaş, "Bu pazar açılımında da Kadıköy Çarşısı'ndan esinlenebiliyoruz. Mısır Çarşısı'ndan, Çiçek Pasajı'ndan esinlenebiliyoruz" dedi.

Hacı Bekir, Hacı Bozan Oğulları, Güllüoğlu gibi Türkiye'nin tarihi markalarının da alışveriş merkezleri içinde yer almasını sağlamak gerektiğini söyleyen Alkaş, Cevahir'de özel bir turistik bölüm oluşturma çalışmasına başladıklarını anlattı.

Alkaş, "AVM'lere gelen ziyaretçiler aynı zamanda misafirimiz mantığına gidiyoruz. Otel mantığında yaklaşmamız lazım" diye konuştu.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Alkaş: Singapur gayrimenkulde Türkiye'de fırsat arıyor

Jones Lang La Salle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Singapur hükümetinin emlakta yatırım fırsatı aradığını söyledi
AVM kiralama danışmanlık şirketi Jones Lang La Salle (JLL) Türkiye Başkanı Avi Alkaş, gayrimenkul alım satımı için birtakım yabancı fonların ziyaretlerinin başladığını söyledi. "Singapur Devlet Yatırım Ajansı'nın temsilcileri bize geldi. 'Türk pazarını anlatın' dediler. Uluslararası yatırımcılar tekrar ziyarete gelmeye başladı" diyen Alkaş, önümüzdeki dönemde Batı - Doğu eksenli yatırım çeken Türkiye'nin bu ekseninin Kuzey - Güney şeklinde değişeceğini söyledi.

AVM İÇİNE SAĞLIK MERKEZİ
AVM'lerin kendilerini yenilediğini ifade eden Alkaş, yakın gelecekte sağlık birimlerinin daha fazla alışveriş merkezleri içinde görüleceğini belirterek, "Eskiden sadece göz doktoru, kontak lens merkezi bulunurken, birtakım teşhis-tanı laboratuvarlarını, birtakım poliklinikleri, eğitim kurumlarını da alışveriş merkezleri içinde göreceğiz" dedi. Alkaş, Cevahir alışveriş merkezinde özel bir turistik bölüm oluşturma çalışmasına başladıklarını da ekledi.
Sabah


Geri Dön