24 / 04 / 2024

Sitelerde ortak alan güvenliği nasıl olmalı?

Sitelerde ortak alan güvenliği nasıl olmalı?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " Sitelerde ortak alan güvenliği " konusunu değerlendirdi. İşte Nihat Dönmez'in Emlakkulisi.com okurları için yazdığı yazı...



Siteler, çok sahiplilikten dolayı sahipsizdir. Bu sahipsizlik ortak alanlara da yansır. Görünen, göz önünde olan ortak alanlar olduğu gibi asıl sahipsizliğin öne çıktığı kuytu bölgelerde  pasif güvenlik tehditleri vardır.

Site yönetimleri, yönetim kurulu üzerinden tüm maliklerin vekilidir. Zaten, site yönetimi bağımsız bölümler için değil ortak alan ve işler için oluşturulmuştur.


Özellikle, kapalı alanlar, temel pasif güvensizliğin-emniyetsizliğin  yer bulabileceği ortamlardır.

Otoparklar, teraslar, çatılar,sığınaklar,bodrum katları, asansör makine daireleri ve dip kuyuları, yangın merpenleri ve ekipman odaları, havuz makine odaları, artezyen kuyuları, terfi istasyonları vb. temel emniyetsiz alanlar olabilir.


Bu pasif güvenlik tehditleri, yine pasif ancak takipli bir şekilde, malikler ve sakinler önceden ve haftalık site güvenlik çay saatlerinde bilgilendirmeler eşliğinde ortadan kaldırılmalıdır. Hiçbir güvenlik uygulaması, malik ve sakinler ön bilgilendirmesiz yapılamaz.


Otoparklar, her türlü illegal araçların parkına, gizlenmesine müsait alanlardır, site kayıtlarında bulunmayan araçların üç günden fazla aynı yerde bulunması durumunda araştırma yapılmalıdır. Otoparklara tek başına on sekiz yaşından küçüklerin girmesine müsaade edilmemelidir. Otoparklar temel alfa ve beta devriyelerine dahil edilmelidir.


Çatı ve teraslar, ortak mimari gereklilik veya estetik imalatlardır, mutlaka kontrollü  (kritik bölge) giriş-çıkışa tabi tutulmalıdır. Bu alanlar, elektronik kontrolün yanında çeşitli departmanların devriye raporlarına dahil edilmelidir.


Teknik alanlar, yalnızca ilgili personelin giriş ve işlem yetkili olduğu kırmızı alanlar olarak tanımlanmalı ve site kriz yönetim merkeziyle (otomasyonla) klasik ve dijital, kablolu kablosuz sinyal bağlantılı olmalıdır.

Güvenlik kavramının da içinde olduğu emniyet bu alanlarda mutlaka sağlanmalı ve sakinlerin hayatı emniyet altına alınmalıdır.


www.konutsitesiyonetimi.com   

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


İşte site yönetim çeşitleri!



Geri Dön