25 / 04 / 2024

Sitelerde ortak alan işgaline dava açılır mı?

Sitelerde ortak alan işgaline dava açılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Daire sahibi olduğumuz binada kat mülkiyeti var ama yönetim planı yok. Bazı daire sahipleri bahçede tahtadan baraka yapmış, otopark olarak kullanıyor. İtiraz ettiğimizde yönetim planı ile kendilerine tahsis edildiğini ileri sürüyorlar. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Daire sahibi olduğumuz binada kat mülkiyeti var ama yönetim planı yok. Bazı daire sahipleri bahçede tahtadan baraka yapmış, otopark olarak kullanıyor. Buna itiraz ettiğimizde ise yönetim planı ile kendilerine tahsis edildiğini ileri sürüyorlar. Bu mümkün mü? Binanın kat irtifakı 1979 tarihinde kurulmuş. O tarihte müteahhit ile arsa sahipleri arasında yapılan sözleşmeye bağlı yönetim planı bulunsa bile geçerli midir? Zira noter kapanmış, müteahhit ölmüş. Bundaki kayıtlar bizi bağlayacak mıdır?' sorusunu yanıtladı.

Daire sahibi olduğumuz binada kat mülkiyeti var ama yönetim planı yok. Bazı daire sahipleri bahçede tahtadan baraka yapmış, otopark olarak kullanıyor. Buna itiraz ettiğimizde ise yönetim planı ile kendilerine tahsis edildiğini ileri sürüyorlar. Bu mümkün mü? Binanın kat irtifakı 1979 tarihinde kurulmuş. O tarihte müteahhit ile arsa sahipleri arasında yapılan sözleşmeye bağlı yönetim planı bulunsa bile geçerli midir? Zira noter kapanmış, müteahhit ölmüş. Bundaki kayıtlar bizi bağlayacak mıdır? l İ.Ö.

***

İsterseniz yanıta sondan başlayayım. Kat irtifakı kurulurken veya doğrudan kat mülkiyeti tesis edilecek ise o tarihte kesinleşen yönetim planının geçerlilik tarihi diye bir tarihi yoktur. Bir yönetim planı yasal yollarla değiştirilmediği sürece bina yıkılıp arsa haline gelene kadar geçerlidir. Buna müteahhidin ölümü, noterin kapatılması etki etmez. Geçerli yönetim planı bina yok olana kadar geçerlidir ve uygulanır.

***

Şimdi okuyucumun binasındaki duruma bakalım. Bahçede otopark (garaj) olarak kullanılan bir bina var ve buraya aracını park eden kimse bu yerin yönetim planı ile kendilerine bırakıldığını söylüyor. AMA... Ortak alanın kullanılmasının bir bağımsız bölüme tahsisi yönetim planı ile mümkündür ama bunun için yönetim planının elde olması ve bu tahsisin orada görülmesi lazım.

Elde yönetim planı yok ama ortak alanı kullanan yönetim planı ile kendisine bu hakkın verildiği iddiasında ise bunu belgelemek zorunda. Bugün bu yerin kendilerine tahsis olunduğunu belgeleyemiyor ise (ki belgeleyemiyor) bu halde ortak alana tecavüz nedeni ile tecavüzün önlenmesi talepli bir dava açarak bu garajın kaldırılmasını talep mümkündür.

Bir de bakarsınız dava sırasında yönetim planı ortaya çıkar ve durum netleşir. Zira tapu müdürlüğünde böyle önemli bir belgenin kaybolacağına pek ihtimal veremiyorum. Zira binada kat mülkiyeti var, yönetim planı olmadan kat mülkiyeti kurulamayacağına göre mutlaka tapuya sunulmuştur.


Geri Dön