19 / 04 / 2024

Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinde mağduriyet yaşanmıyor!

Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinde mağduriyet yaşanmıyor!

Osmangazi Belediyesi tarafından başlatılan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, büyük bir hızla devam ediyor. İlk harcı 13 Ekim 2015’te atılan ve 4 etap halinde gerçekleştirilen projede, 2016 yılı içinde 3 etabın birden temeli atıldı.



Osmangazi Belediyesi tarafından başlatılan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, büyük bir hızla devam ediyor. İlk harcı 13 Ekim 2015’te atılan ve 4 etap halinde gerçekleştirilen projede, 2016 yılı içinde 3 etabın birden temeli atıldı.


Bursa'nın çarpık ve plansız görüntüsüne son verecek, kent siluetini koruyarak dönüşümün önünü açacak ilk proje olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, rezerv alanda bin 773, riskli alanda 344 olmak üzere toplam 2 bin 177 konut ve 192 ticari alandan oluşacak. Toplam 42 hektar alanda hayata geçirilen Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde birinci, ikinci ve dördüncü bölümündeki çalışmalar son sürat devam ederken, Osmangazi Belediyesi, projenin üçüncü bölümündeki inşaat çalışmalarını da başlattı.


DÖNÜŞÜMÜ ATEŞLEYEN İLK PROJE

Daha modern ve yaşanabilir bir Osmangazi için kolları sıvayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kentsel Dönüşüm konusundaki ilk adımını Şehircilik Akademisi'ni kurarak attı. Üniversite, Akademik Odalar ve Sivil Toplum Kuruluşları gibi kent dinamiklerini de içine alan Şehircilik Akademisi'nin yürüttüğü çalışmalar sonunda, Türkiye'nin ilk Kentsel Dönüşüm Master Planı hazırlandı. Master plan çalışmaları kapsamında ilçenin tamamı taranarak şehrin fiziki, doğal, coğrafi ve kültürel dokusunu içeren bir harita ortaya çıkartıldı. Zemin, konut, sosyal ve kültürel doku analizlerinin tamamlanmasının ardından, 12 farklı kentsel dönüşüm uygulama alanı belirleyen Osmangazi Belediyesi, bunlardan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesinin temelini atarak, Bursa'da kentsel dönüşümün fitilini ateşleyen ilk belediye oldu.


"KİMSE MAĞDUR OLMUYOR"

2016 yılının kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi projelerin başlatıldığı bir yıl olduğunu belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Osmangazi'de yürüttüğümüz kentsel dönüşüm proje çalışmalarımızı tamamlayarak, 12 farklı bölgede uygulama alanları belirledik. Bunlardan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde inşaat çalışmaları hızla sürüyor. Demirkapı projemizle ilgili hazırlıklarımızı da tamamladık. Bakanlığın, projenin son şekline onay vermesinin ardından burada da inşaat çalışmalarına başlayacağız. Kentsel dönüşümün asıl amacı depreme dayanıklı ve günümüz yaşam koşullarına uygun yaşam alanları oluşturmak. Bu gaye doğrultusunda hareket eden Osmangazi Belediyesi, kimsenin mağdur edilmediği, kimseye rant sağlanmadığı gerçek bir dönüşümü hayata geçirmek için titiz bir çalışma yürütüyor. Bunun için de, Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde çalışmaları ilk olarak rezerv alanından başlatıp, elde edilecek konutlara taşıma sistemi ile hiç kimseyi başka bir mahalleye taşınmak zorunda bırakmadan bu konutlara taşıyarak, tüm Soğanlı'yı ve Osmangazi'yi 'domino etkisi' ile dönüştürmeyi hedefliyor" dedi. Bursa'nın en eski yerleşim yerlerinin bulunduğu Osmangazi'nin yüksek deprem riski, plansız ve çarpık yapılaşma nedeniyle, göreve geldikleri 2009 yılından itibaren Kentsel Dönüşüm projelerine büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Dündar, Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinin bu kapsamda hazırlanmış projelerden birisi olduğunu söyledi. Şehrin 10 farklı bölgesinde daha Kentsel Dönüşüm alanı belirlediklerini söyleyen Dündar, "Şu anda Demirkapı ve Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm Projelerimiz hazır. Eski Bursa olarak bilinen tarihi Hisar içini aslına uygun şekilde yeniden canlandıracağımız projemizle ilgili çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Ayrıca, şehrimizin pek çok bölgesinde yaptığımız imar düzenlemeleri sonucu, bugün başta Hamitler ve Güneştepe olmak üzere pek çok bölgesi birer cazibe merkezine dönüştü. Hedefimiz, bundan sonra tüm Osmangazi'yi dönüşüm kapsamına almak" dedi.


CNR EXPO ZİRVESİNİN YILDIZI OLDU

Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen ve 400'e yakın projenin sergilendiği 'CNR EXPO Emlak Zirvesi 2016 Fuarı'nın yıldızı oldu. Osmangazi Belediyesi, her yıl binlerce yerli ve yabancı gayrimenkul profesyonelini buluşturan fuarda, Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi ile yatırımcıların karşısına çıktı. Titiz çalışmalar sonucunda 42 hektar alanda hayata geçilen ve Türkiye'de dönüşüme ışık tutan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi fuarın ilgi odağı oldu.


"KAMULAŞTIRMA YAPARAK DÖNÜŞÜYORUZ"

Projede yer alan bin 769 konut, 202 ticaret merkezi, spor merkezleri, yeşil ve sosyal donatı alanlarının bütün detaylarıyla sergilendiği maket, ziyaretçi ve yatırımcıların takdirini kazandı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, CNR EXPO Emlak Zirvesi 2016 Fuarı'nda düzenlenen 'Kentsel Dönüşümde Yeni Çözümler ve Trendler' konulu panele katıldı. Hayata geçirdikleri kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme çalışmaları hakkında bilgi veren Dündar, "Yoğun göç sebebiyle ortaya çıkan plansız ve çarpık yapılaşmadan dolayı ilçemizde maalesef yatırım yapacak arazi bulmakta zorlanıyoruz. Projelerimizin neredeyse tamamını yaptığımız kamulaştırmalar neticesinde elde ettiğimiz alanlarda hayata geçiriyoruz. Belediye başkanlığımın ilk döneminde master plan çalışması yaptık. Bu çalışma ile gerek kentsel dönüşüm gerekse kentsel gelişim konularında çalışmalar yürüteceğimiz alanların tespitini yaptık" dedi.


Sabah


Geri Dön