19 / 04 / 2024

Sojitz Türkiye'de 1.8 milyar dolarlık sağlık yatırımı yapacak!

Sojitz Türkiye'de 1.8 milyar dolarlık sağlık yatırımı yapacak!

Japonya'nın en büyük grupları arasında yer alan Sojitz Türkiye'de 1.8 milyar dolarlık sağlık yatırımı yapacak.




Japonya'nın en büyük grupları arasında yer alan Sojitz, Türkiye'de inşaat ve yönetim de dahil olmak üzere sağlık sektöründe yeni bir girişime başlıyor. Verilen bilgilere göre Sojitz, 1.8 milyar dolarlık proje için Türk bir şirketle ortaklık kurdu. Japon şirketin ortaklıktaki payı ise yüzde 30 olacak.


KİM BU TÜRK ŞİRKET?


Japon devinin ortaklık yapacağı şirket ise Rönesans Holding bünyesinde yer alan Rönesans Sağlık. Konu ile ilgili olarak her iki kurum geçtiğimiz yılın sonunda Rekabet Kurulu'na başvuru yapmıştı.


Buna göre Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş.’nin tek kontrolünde bulunan İstanbul PPP Sağlık Yatırım A.Ş.’nin yüzde 30 oranındaki hissesi Sojitz Hospital'e devredilmişti. Ancak o dönem her iki şirketin ne kadarlık bir yatırım yapacağı belirtilmemişti.


Rönesans Sağlık, Türkiye genelinde hayata geçirdiği şehir hastaneleri ile biliniyor. Rönesans Sağlık, Adana Entegre Sağlık Kampüsü, Elazığ Entegre Sağlık Kampüsü, Bursa Entegre Sağlık Kampüsü, İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü, Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’da inşa edilecek olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri’nin inşa edilmesi ve işletilmesine yönelik kamu ihalelerini kazanmıştı.


Yaklaşık 3.2 milyon metrekare inşaat alanına ve 9 bin 500 yatak kapasitesine sahip olan bu hastaneler tamamlandığında, 25 yıllık bir süre boyunca Sağlık Bakanlığı ile birlikte işletilecek.


Japon Sojitz 2003 yılında kurulmuş olarak gözükmesine karşın ortaklarının tarihi çok eski tarih dayanıyor. 1874 yılında kurulan Suzuki/Nissho ile 1862 yılında kurulan Iwai Sangyo Co, 1968 yılında faaliyetlerini birleştirerek Nissho Iwai Corporation adında bir şirket kurdular. Bu şirket ile 1862 yılında kurulan Nichimen Corporation ile 2003 yılında birleşti ve Japon devi Sojitz doğdu.


Otomotiv, havacılık, sağlık, altyapı, enerji, kimya, gıda, tarım ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteren grubun geçen seneki cirosu 33 milyar dolar olarak gerçekleşti.



HaberTürk




Geri Dön