24 / 04 / 2024

Son 10 yılda kamulaştırma kararı verilen taşınmazlar TBMM'de!

Son 10 yılda kamulaştırma kararı verilen taşınmazlar TBMM'de!

Son 10 yıl içinde hakkında kamulaştırma ve acele kamulaştırma kararı verilen taşınmazlar meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır, son 10 yıl içinde hakkında kamulaştırma ve acele kamulaştırma kararı verilen taşınmazlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Sındır, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Sındır, verdiği soru önergesinde şu açıklamalarda bulundu: ''Bilindiği gibi 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun, Acele Kamulaştırma uygulamalarını düzenleyen 27. Maddesi uyarınca; “yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Cumhurbaşkanınca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda” acele kamulaştırma ile taşınmazlara el konulabilmektedir. Oysa ki, yapılan uygulamalardan görülmektedir ki, gerçekleştirilen kamulaştırmaların büyük bir bölümünün “yurt savunma ihtiyacına” yönelik olmadığı, savaş, kıtlık, doğal afet gibi istisnai durumlarda devletin uzayabilecek kamulaştırma süreci için zaman kaybetmeden ivedilikle işlemleri yapabilmesi için özel kanunlarla öngörülen “olağanüstü durumların” söz konusu olmadığı veya Cumhurbaşkanı'na aceleliği konusunda takdir yetkisi verilmiş olsa da özel sektör yatırımlarına yardımcı olmaya yönelik birçok kamulaştırma uygulamalarının “acele” nitelikli olmadığı anlaşılmaktadır. 
Yine birçok örnekte olduğu gibi, taşınmazlar ile ilgili olarak 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planlarında, 1/25.000 ve 175.000 ölçekli nazım imar planlarında ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planlarında değişiklik yapılarak taşınmazın kullanım nitelikleri değiştirilmeden yapılan acele kamulaştırma kararları ile yaratılan arazi rantinin, taşınmazın malikine değil fakat “kamu yararı” atfedilerek devredilen özel sektör yatırımcısına sağlanmasının da hukuka, adalete ve hakkaniyete uygun olmadığı ve Anayasamızın 35. Maddesince öngörülen “mülkiyet hakkı”nın ihlali oluşabilmektedir ''

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın soruları:
1. 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu uyarınca, son 10 yıl içerisinde kamulaştırılan tüm taşınmazların niteliği, toplam alan büyüklüğü, kamulaştırma sonrası kullanım fonksiyonları, kamulaştırma maliyetleri v.d. veriler nelerdir?

2. Bu kamulaştırmaların içerisinde kanunun 27. Maddesi uyarınca gerçekleştirilen “acele kamulaştırmaların” oranı, sayısı, niteliği, toplam alan büyüklüğü, kamulaştırma sonrası kullanım fonksiyonları, kamulaştırma maliyetleri, v.d. veriler nelerdir? 

3. Son 10 yıl içerisinde yapılan Acele Kamulaştırmaların; 
a. Ne kadarı (alan, bedel, fonksiyon) “yurt savunması ihtiyacına” yöneliktir?

b. Ne kadarı (alan, bedel, fonksiyon) “Cumhurbaşkanı takdiri (veya daha önce Bakanlar Kurulu) ile aceleliğine karar verilen” niteliktedir? c. Ne kadarı (alan, bedel, fonksiyon) “özel kanunlarla öngörülen olağanüstü  durumlarda” yapılmış kamulaştırma niteliğindedir? d. Ne kadarı (alan, bedel, fonksiyon) “gerçek ve özel hukuk tüzelkişileri adına" yapılmış kamulaştırma niteliğindedir?

4. Acele kamulaştırma kararı alınan taşınmazlar üzerinde kaç adet enerji üretim lisansı verilmiştir? Bunların kaçı için ÇED raporu düzenlenmiştir veya ÇED Gerekli Değildir kararları bulunmaktadır?

5. Son 10 yıl içerisinde yapılan Acele Kamulaştırmaların kaçı hakkında dava açılmış ve nasıl sonuçlanmıştır? 


Geri Dön