29 / 03 / 2024

Son on yılda 2 bin 134 yeni sağlık tesisi hizmete girdi!

Son on yılda 2 bin 134 yeni sağlık tesisi hizmete girdi!

Sağlık Bakanlığı 2012 Faaliyet Raporu'nda, son 10 yılda 611'i müstakil hastane ve yeni hastane binası olmak üzere 2 bin 134 yeni sağlık tesisinin hizmete sunulduğunu bildirdi...





Sağlık Bakanlığı 2012 Faaliyet Raporu'na göre son on yılda  2 bin 134 yeni sağlık tesisi hizmete girdi.

Bina, ekipman ve sağlık personelinin eksik olduğu bölgeler öncelikli kabul edilerek, bu konudaki dengesizlikler büyük ölçüde ortadan kaldırıldı. Son 10 yılda 611'i müstakil hastane ve yeni hastane binası olmak üzere 2 bin 134 yeni sağlık tesisi hizmete sunuldu.


Aynı dönemde, hizmet alımıyla birlikte kamu sağlık tesislerinde çalışan personel sayısı net olarak 229 bin kişi artarak 485 bin kişiye ulaştı. 

-Mali sürdürülebilirlik teminat altına alındı


Kamu kaynakları açısından da 2010, 2011 ve 2012 yılları içine alan orta vadeli mali plan ile birlikte mali sürdürülebilirlik teminat altına alındı. 2012-2014 yıllarını kapsayan orta vadeli programın esasları belirlendi. Bu çerçevede belirlenen esaslar şöyle:


"Sağlık hizmetlerinin erişilebilirliği, kalitesi ve etkinliği artırılmaya devam edecek. Bunun için sağlık personeli sayısının artırılması ve yurt genelinde dengeli dağılımına ilişkin çalışamalara devam edilecek. Sağlık tesislerinde, teşhise dayalı fiyatlandırma yaygınlaştırılacak. Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi ile evde sağlık hizmetleri güçlendirilecek.


Koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilerek yaygınlaştırılacak. Bu çerçevede, Koruyucu Sağlık Stratejisi ve Eylem Planı çalışmaları sonuçlandırılarak hayata geçirilecek. Bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik mevcut programlar sürdürülecek ve yeni programlar geliştirilecek. Bulaşıcı hastalıkların kontrolünü sağlamak amacıyla, Sağlık Bakanlığının tanı koyma, bildirim ve izleme fonksiyonları güçlendirilecek. Ulusal Zehir Dayanışma Merkezi porsonel ve altyapı yönünden geliştirilecek.


İlaçların etkin ve bilinçli kullanımını sağlamak amacıyla sağlık hizmet sunucularına ve vatandaşlara yönelik bilgilendirme faaliyetleri ve gerekli denetimler artırılacak. Bunun için de gereksiz ilaç tüketimini önlemek üzere doktor, eczane ve hastalara yönelik etkin denetimler ve yaptırımlar hayata geçirilecek. Akılcı ilaç kullanımı geliştirilecek. Yeni ilaç geliştirilmesi amacıyla bilimsel çalışmalar desteklenecek ve bu kapsamda ilaç sanayii teşvik edilecek. Tıbbi cihazların yurt içinde üretimine yönelik destek sağlanacak. 


Sağlık Bakanlığının düzenleme, planlama ve denetlemeye ilişkin rolleri güçlendirilecek. Üniversite hastanelerinin yapısal sorunları sistematik ve bütüncül bir anlayışla çözümlenecek. Bu çerçevede ise Bakanlığın yeniden yapılandırılmasına ilişkin mevzuat çalışmaları tamamlanacak."


-Önceliğini yitirmiş faaliyetler ile projelere tasfiye


2012-214 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Mali Plan açısından kamu gider mevzuatının rasyonelleştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek. Bu dönemlerde, çok yılı bütçeleme anlayışının uygulanmasında elde edilen tecrübeler de göz önüne alınarak, kaynak tahsisinde etkinliğin artırılması öncelikli olacak. Bu çerçevede, kamu idareleri ödenek tavanları dikkate alarak, belirlenen öncelikler çerçevesinde kendi kaynak tahsislerini gözden geçirecek ve önceliğini yitirmiş faaliyetler  ile projeleri tasfiye edecek. 



AA


Geri Dön