25 / 04 / 2024

Sönmez Hoding, çimentoya 300 milyon dolar yatıracak!

Sönmez Hoding, çimentoya 300 milyon dolar yatıracak!

Enerji ve çimentoda santral, turizmde ise otel yatırımlarıyla büyüme kararı alan ve şirket lokomotifini çimento ve turizm yatırımları olarak belirleyen Sönmez Holding, 2012'yle birlikte bu alanlarda yeni yatırımlara başlıyor



 

Sançim Çimento AŞ ile 2010 yılında çimento sektörüne giriş yapan Sönmez Holding,  Adana  Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde de yüzde 85'i ihracata yönelik 2 milyon ton klinker kapasiteli bir tesis kurmaya hazırlanıyor. 2012 yılında temeli atılacak olan 300 milyon dolarlık yatırımın 2015'te tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanıyor. Güney ve Doğu Marmara'da hayata geçirilecek olan oto yol, hızlı tren, köprü, hidroelektrik santrali, konut projeleri ve baraj gibi yatırımlara Bilecik'teki Sançim Çimento ile hizmet veren Sönmez Holding, Akdeniz çanağındaki ülkelere de Adana'daki yatırımıyla açılmayı hedefliyor.

Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde planlanan yatırım projesi içerisinde bir de liman yatırımı bulunduğunu ifade eden Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, "Bu yatırımla birlikte Akdeniz çanağının önemli çimento satıcılarından biri olacağız. Projede ayrıca bir de liman projesi yer alıyor. Ekonomik ve siyasal sorunlarla yaşanan iç çatışmalar bittiğinde Kuzey Afrika ve Akdeniz çanağındaki diğer ülkelerin taleplerinde de ciddi artış olacaktır. Biz de bu coğrafyanın talebini karşılamak üzere hazırlık yapıyoruz" dedi. Sançim Çimento'da aylık 95 bin ton klinker, 130 bin ton çimento ve 70 bin metreküp hazır beton üretim kapasitesine sahip olduklarını dile getiren Sönmez, yıl sonunda çimentoda geçen yıla oranla yüzde 15 büyüme kaydedeceklerini aktardı. Sançim Çimento tesisinde yıllık yaklaşık 600 bin ton mermer atığını hammadde olarak kullandıklarını da belirten Celal Sönmez, bu anlamda çevreye de önemli katkı sağladıklarının altını çizdi. Bilecik'teki fabrikalarında kojeneresyon sistemi ile atık sıcak baca gazından elektrik üretme projesi üzerinde de çalıştıklarını hatırlatan Sönmez, bu yatırıma da 2012'de başlayacakları bilgisini verdi.

Turizm yatırımları 2012'de başlayacak

Geçtiğimiz yıllarda yaptığı 150 milyon dolarlık yatırımla Baia Oteller Zincirini kuran Celal Sönmez, bu alanda yatırımlarını sürdürme kararı aldı. Turizm sektörünün beklentilerini karşılayan canlı bir pazara sahip olduğunu kaydeden Sönmez, Antalya ve İstanbul'da da birer otel yatırımı planladıklarını ifade etti. "Turizmde kendimize 2 yıl kadar duraklama, yaptığımız yatırımları hazmetme dönemi biçmiştik. 2012'de bu süre doluyor ve yeniden yatırım kalkacağız. Ülkenin yıldızı parladıkça paralelinde turizm sektörünün de yıldızı parlıyor. Turizm sektörü beklentilerimizi karşıladı. Sadece turizm alanında ülkeye yıllık 22 milyon dolarlık girdi sağlıyoruz" diyen  Sönmez, ayrıca Bursa Çekirge'deki Hüsnügüzel semti ve çevresini de termal turizme kazandırmak için Termal Baia konsepti üzerinde çalıştıklarını anlattı. Sönmez Holding'in ikisi Bursa'da, diğerleri Antalya ve Bodrum'da olmak üzere 4 oteli bulunuyor. 1000 oda, 2 bin 500 yatak kapasitesine sahip Holding, 2012 yılından itibaren turizm yatırımlarına hız vermeyi planlıyor.

Tekstilde katma değerli üretim

Sönmez Filament'in üretimine son verdikten sonra bu alandaki faaliyetlerini katma değeri yüksek üretimlere yönelten Sönmez Holding'in grup cirosunu 500 milyon dolar olarak açıklayan Sönmez, yaklaşık 2 bin kişi istihdam ettiklerini söyledi. Çimento ve turizmin yanı sıra teknik tekstil, perakende, lojistik, medya, otomotiv gibi sektörlerde de faaliyet gösterdiklerini dile getiren Sönmez, Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde 2003 yılından bu yana faaliyet gösteren Sönmez Elektrik Üretim San. ve Tic. AŞ ile enerji sektöründe 75 megavatlık kurulu güce sahip olduklarını belirtti. Holding bünyesindeki STA markası altında teknik tekstil üretimi yaparak bir anlamda tekstilden kopmadıklarına da dikkat çeken  Sönmez; ağırlıklı olarak otomotiv, enerji ve denizcilik sektörlerinde kullanılan kompozitleri 2010 yılından bu yana 5 bin ton/yıl kapasiteli tesislerinde ürettiklerini kaydetti. Bu alanda büyümeyi hedeflediklerini vurgulayan Sönmez, Sönmez ASF bünyesinde dokuma, boya ve baskı, Sönmez SPS bünyesinde de viskon iplik imalatının sürdürüldüğünü aktardı.

Enerjisini LG'ye yöneltti

Perakende sektöründe Teknolojix markasıyla faaliyet gösteren Sönmez AGB'nin bu alanda bayilik ve toptanda büyümeyi hedeflediğini belirten Sönmez, LG'nin Güney Marmara, Ege ve Akdeniz bayiliklerine sahip olduklarını, enerjilerini ağırlıklı olarak LG'ye yönelttiklerini açıkladı. Perakende sektöründe www.hiperucuz.com ve www.teknolojix.com üzerinden satışlarını sürdürdüklerini anlatan Sönmez, kurumsal satışlarla da sektörde büyümeyi hedeflediklerini dile getirdi.

 

Esra Özarfat / DÜNYA

 

 


Geri Dön