26 / 04 / 2024

Sulukule'de kalan son iki ev de yıkıldı

Sulukule'de kalan son iki ev de yıkıldı

Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana Romanların yaşadığı İstanbul'un tarihi mahallesi Sulukule'ye dün buldozerler son darbeyi vurdu



Kentsel Yenileme Projesi kapsamında Fatih Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yıkımlarda son iki ev de yerle bir oldu. Böylece 500 yıllık yerleşim yeri ortadan kayboldu. Bölgede tarihi binalar ve caminin dışında kalan evlerin yıkımına daha önce başlanmıştı. Sulukule'de kalan son iki ev de yıkılınca, sokaklarından darbuka ve keman seslerinin yükseldiği semt tarihe karıştı.

Bölgede daha önce ikamet eden Romanlardan tapu sahibi 346 kişi TOKİ'nin Gaziosmanpaşa'daki konutlarına yerleştirilirken, bazıları da çevredeki yakın evlere taşınmıştı. Evleri yıkılan Roman çocukları da, Sulukule'nin son gününde her şeyden habersiz molozlar arasında oyun oynadı. Geçimlerini güçlükle sağlayan Romanlar ise molozların arasından demir parçalarını toplayarak satışa çıkarıyor. Bölgedeki moloz kaldırma çalışması tamamlandığında, TOKİ'nin 640 konut ile 45 dükkandan oluşan projesi hayata geçirilecek.
Gül Çelikkol/Star


Geri Dön