17 / 04 / 2024

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi sektörü hareketlendirir!

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi sektörü hareketlendirir!

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun konuya çok daha farklı bir açıdan yaklaşarak, yapılacak yeni yasal düzenlemelerle mülteci akınının da emlak sektöründe itici bir güç yaratacağını, ekonomiyi yukarı çekeceğini söyledi.



Mütekabiliyet Yasası ile ilgili düzenlemeler sonrasında yabancılara satış emlak ve inşaat sektörünün seyrini belirleyen önemli etkenlerden biri oldu. 1.250.000 sınırını aşan 2015 yılı konut satışlarında da önemli bir bölüm yabancıya satıştan elde edildi. Öyle ki total satışların yaklaşık %5’ine ulaşan yabancıya satıştaki bu hacim gelecek dönemde emlak sektöründe çok daha belirleyici olacağının işareti.  ALTIN EMLAK Genel Müdürü Hakan ERİLKUN konuya çok daha farklı bir açıdan yaklaşarak, yapılacak yeni yasal düzenlemelerle mülteci akınının da emlak sektöründe itici bir güç yaratacağını, ekonomiyi yukarı çekeceğini söyledi. Mevcut yasal düzenlemelere göre ülkemizde Suriye, Ermenistan, Kuzey Kore, Küba ve Güney Kıbrıs vatandaşlarının gayrimenkul edinemediğini belirten ERİLKUN,  görüşlerini şu sözlerle ifade etti: Türkiye'de 3 milyona yakın Suriyeli mülteci bulunmakta. Son dönemde gündemde olan ve vatandaşlığa alınmaları ekonomiye katkı sağlayacak Suriyelilerin kazandırılması konusu gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendirmektedir. Özellikle proje satışları için yabancı müşteriler ne denli  önemli ise ve hatta bazı bölgelerde yabancılara özel bir konsept oluşturuluyorsa Suriyeliler de bu kesimin -üstelik ülkemizde ikamet eden- çok önemli bir bölümünü oluşturmaktadırlar. 


Mevcuttaki durumda bile aslında Suriyelilerin kira rayiçleri üzerinde çok etkili olduğunu belirten Hakan ERİLKUN aslında belli bir kesimden olan Suriyelilere zaten şirket üzerinden satışların yapıldığını, yeni düzenleme ile potansiyelin katlanarak ekonomiye kazandırılacağını belirtti. 


‘Bugün Suriyeli vatandaşların birçoğu kirada oturuyor. Bu durum birçok bölgede kira bedellerinin çok yüksek oranda artış göstermesine neden olmuştur. Son 3 (üç) yılda İstanbul genelinde ortalama kira bedellerinin %100 üzerinde artış göstermesinin ana nedenlerinden biri de budur. Suriyeli göçmenlerden bir kısmı ev alabilecek ekonomik güce de sahiptir. Bu kişilere verilecek TC vatandaşlığı ile ev alabilmeleri gayrimenkul satışlarına da ciddi bir ivme kazandıracaktır. Bugün gayrimenkul satın alabilmek amacı ile kurulan birçok gayrifaal şirket yer almaktadır. Çünkü uygulamada şirket ortaklık yapısı ile Suriye vatandaşları şirket adına gayrimenkul alabilmektedirler diye konuşan ALTIN EMLAK Genel Müdürü Hakan  ERİLKUN, ‘Yeni düzenleme ile bu tür şirketlerin de ayrılması, gerçek potansiyelin makro ekonomiye kazandırılması söz konusu olabilir. Bu noktada belli ilçe ve mahallelerde uygulanacak özel politikalarla atıl kalmış bölgelerde hareketlilik de yakalanabilir’ dedi. 



Geri Dön