26 / 04 / 2024

Suudi Arabistanlı yatırımcılar Türkiye'ye geliyorlar!

Suudi Arabistanlı yatırımcılar Türkiye'ye geliyorlar!

Durgun bir geçiş dönemi yaşayan gayrimenkul sektörü, sandıktan yeniden 'tek başına iktidar' çıkmasıyla beklentilerini artırdı. Katar ve Suudi Arabistanlı yatırımcılar 1 Kasım seçimlerinin ardından heyetler hâlinde Türkiye'ye geliyor.



Durgun bir geçiş dönemi yaşayan gayrimenkul sektörü, sandıktan yeniden 'tek başına iktidar' çıkmasıyla beklentilerini artırdı. Sektörün önde gelenleri 7 Haziran-1 Kasım arasındaki geçiş döneminde gayrimenkul alanlara âdeta 'büyük ikramiye' vurduğunu belirtiyor. 


Seçimlerin ardından Türkiye yabancıların tercihlerinde de bir adım öne çıkmaya başladı. 7 Haziran'dan sonra alımlarını durduran Katar ve Suudi Arabistanlı yatırımcılar 1 Kasım seçimlerinin ardından heyetler hâlinde Türkiye'ye geliyor.


KONUTDER BAŞKANI ÇELİK: İnşaatçı artık yatırım planına odaklanabilir 

Belirsizlik döneminden en fazla seçim yok. Artık inşaatçı da sanayici de yatırım planlarına odaklanabilir" dedi. Belirsizlik döneminden etkilenen sektörün gayrimenkul sektörü olduğunu dile getiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkam Ömer Faruk Çelik, "Türkiye'de 13 yıldır süren ekonomik bir model var. Şimdi durum netleşti ve 4 yıl daha Konut talebini erteleyen vatandaşların harekete geçeceğini belirten GYODER Başkam Aziz Torun da "Faizler düşme eğilimi gösterince alım hızlanacak. Kampanyalar ile piyasa canlanacak" diye konuştu. 


ONURSAL GAYRİMENKUL BAŞKANI ÖNGÜN: Konut alanlar büyük ikramiyeyi kazandı 

Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkam Onur Öngün seçimde alman sonuçların fiyatlara yansıyacağım söyledi. Gayrimenkul değerlerinin yüzde 30-40 aralığında artabileceğine dikkat çeken Öngün, "Bu geçiş döneminde risk alarak yatırım yapanlara adeta "büyük ikramiye' vurdu" dedi. Önümüzdeki günlerde piyasaların hızlı bir canlanma süreci yaşamasını beklediklerini dile getiren Öngün, "Önünü gören güçlü bir piyasa, yabancı yatırımcıları da yeniden Türkiye'ye çekecektir" diye konuştu.

 

DKY YÖNETİM KURULU BAŞKANI DUMANKAYA: Yılın son iki ayında ralli bekliyorum.

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya 1 Kasım ile belirsizliğin ortadan kalktığım belirterek," 1 Kasım'a kadar belirsizlik havası hakimdi, bugünden itibaren bu hava ortadan kalktı. Tek parti hükümetiyle tekrar istikrarlı bir ekonomik yapıya ulaşacağımızı düşünüyorum. Beklemede kalan yatırımların tekrar harekete geçeceği, konut alımını erteleyen tüketicinin konut satın alacağı bir dönem olacaktır. Konut satışı açısından yılın son iki ayında bir ralli bekliyorum. Rekor bir satış süreci yaşayabiliriz." dedi.


Baygan: Birinci el konut satışında artış bekliyorum 

ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, 1 Kasım itibarıyla ekonomide bir rahatlama ve canlılik görüleceğini söyledi. Türk yatırımcısının artık daha rahat hareket edeceğini dile getiren Baygan, "Piyasalarda dolar İp düşüşe geçti, borsa yükselişte. Bu nedenle özellikle 1. el konut satışlarında artış bekliyorum. 2. el konut satışları da buna paralellik gösterecektir" dedi. Baygan, kanunlarda yapılacak bazı değişikliklerle yabancı yatırımcının da Türkiye'ye olan yatırımlarının artacağını kaydetti 


Özyurt: Şehirler şantiyeye dönüşecek 

Seçimin sona ermesiyle gündemin yeniden ekonomiye döneceğini belirten Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, "Yatırım ve istihdamın artacağı, büyümenin hız kazanacağı bir dönem başlıyor. Önümüzdeki dört yılda Türkiye, gayrimenkul yatırımları açısından adeta bir şantiye görüntüsüne kavuşacak. Yatırımlar da, satışlar da artacak. Beş aydır ertelenen yabancı talebinin hem siyasi hem de ekonomik istikrarın sağlanmasıyla adeta baraj kapağı açılmış su gibi Türkiye'ye akacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.


Türkiye, yatırım tercihinde öne çıktı 

Dubai Yatırım Kongresi Üst Yöneticisi (CEO) Davud Al Shezawi, Körfez sermayesinin Türkiye'deki 1 Kasım sonuçlarından memnuniyet duyduğunu belirterek, yatırımcının her durumda öngörülebilir ortamlarda yatırım yapmayı tercih ettiğini söyledi. Türk şirketleriyle artan iş birliği projelerini hatırlatan Shezawi, şunları kaydetti: "Türkiye pazarı Körfez sermayesi için cazibesini koruyor. Seçimden sonra daha fazla umut veren Türkiye, yatırım tercihlerinde bir adım öne çıktı. Türkiye Orta Doğu'daki kanşıklıklardan dolayı bizim için hâlâ yatınm gözdesi. 


Türk firmalarından inanılmaz derecede ortak iş talepleri alıyoruz. Bu yıl nisan ayında düzenlenecek Dubai Fuarı'na (IPS) geçen yıla oranla yüzde 50 daha fazla Türk firması katılacak. Bu fuarla hem Türk firmaları sıcak satış yapacak hem de Türkiye'de yabana yatırım ortaklığında yeni emlak projeleri geliştirme imkânı yakalayacak. Körfez sermayesinin Türkiye'de çok güçlü yatırımlar yapmasını bekliyorum." 


S. Arabistan'dan heyet geliyor 

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'un himayesinde düzenlenen Yatırım Kongresi'nin Türkiye'deki tek yetkili firması LMG Global DWC Üst Yöneticisi Gökhan İlgar 1 Kasım seçimlerinden çıkan sonuçların Arap yatırımcıların Türkiye 'ye ilgisini artıracağım ifade etti. İlgar, 7 Haziran seçimlerinden soma Suudi Arabistan'da 28 ticaret odası başkanıyla yüz yüze görüşmeler yaptığını belirterek, "Görüşmeler neticesinde Körfez sermayesinin ortak görüşü siyasi istikrarın tekrar oluşmasıydı. 1 Kasım'ın ardından kendileriyle hızlıca tekrar görüşmeler yaptık. 


Şimdi çok daha güçlü yatınm yapmaya karar verdiklerini belirttiler. Aralık ayında Suudi Arabistan'dan kalabalık bir heyeti ağırlamaya hazırlanıyoruz" bilgilerini verdi. Arap yatırımcı ve turistlerin İstanbul dışına odaklanmaya başladığım anlatan İlgar, Karadeniz Bölgesi'ne artan ilgiye dikkati çekti. İlgar şöyle devam etti: "Araplar İstanbul'un dışında Karadeniz Bölgesine de yöneldi. Trabzon bu bölgenin en gözde şehri oldu. Geçen yıla oranla Trabzon'da gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatırım yüzde 290 artış gösterdi. Yeni tesis, altyapı çalışmalan ve turizmi arttırarak bölgenin potansiyelinin arttınlabileceğini düşünüyorum. Orta Doğulu yatırımcıların IPS Fuan'nda Karadeniz'e ilgisi yoğun olacak. Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait bir yatınm grubu 50 milyon dolarlık beş yıldızlı otel, Suudi Arabistanlı bir grup ise 150 milyon dolarlık bir kış turizmi yatırımı gerçekleştirecek. Karadeniz Bölgesi'ne gelen Arap turist sayısı da 2010 yılında 30 bin civarında iken, bu yıl 350 bin rakamına ulaştı. Aralık-Şubat döneminde bölgeye LMG Global olarak yeni yatırımcı gruplar getireceğiz. Yatırım için Dubai ve Cidde'den talepler alıyoruz." 

 

Türkiye Gazetesi


Geri Dön