26 / 04 / 2024

Tabakhane dönüşümünde sur üzerindeki bina yıkılmadı mı?

Tabakhane dönüşümünde sur üzerindeki bina yıkılmadı mı?

Tabakhane Kentsel Dönüşümü çerçevesindeki çalışmalarda yıkımı yapılmayan sur üzerindeki eski binaya ilişkin şok bir iddia ortaya atıldı. Muammer Şahin'e ait binanın istimlakı durdurulduğu öğrenildi.



Tabakhane Kentsel Dönüşümü çerçevesindeki çalışmalarda yıkımı yapılmayan sur üzerindeki eski binaya ilişkin şok bir iddia ortaya atıldı.


İSTİMLAKI DURDURDU 


Tabakhane'nin Maraş caddesi tarafında, eski çifte hamamın deniz tarafında yer alan, eski AKP yöneticisi Muammer Şahin'e ait binanın yıkılacak binalar arasında yer aldığı, ancak Şahin in mahkemeye gitmesi sonucu haklı bulunup istimlakın durdurulduğu öğrenildi. 


İMARDA TİCARİ ALAN! 


Binanın tarihi olduğunun 2013 yılında belirlendiği. Kültür ve Tabiat Varlıkları Konuna Kurulunca tescil edildiği öğrenildi. O bina ve önünde çivi çakılması yasak olan 400 metrekare arsanın belediye tarafından imar planına ticari alan olarak işlendiği de ortaya çıktı. 


TIR'cılar konvoyla eylem yapsınlar!


Uluslararası Nakliyeciler Derneği Karadeniz Bölgesi Temsilcisi Abdullah Özer, Gürcistan'da ve özellikle de Batılı da Türk TIR'larına büyük zorluk çıkarıldığını, Sarp kapısından geçişte depolarında ne kadar akaryakıt olduğunun ölçüldüğünü daha sonra yeniden kontrol edilerek haksız cezaya çarptırıldıklarını ve araçların bağlandığını söyledi. Başkan Özer, Süleyman Soylu'dan yardım istedi. UND temsilcisinin söylediklerinin eksiği var fazlası yok. Nakliyecilerin 1 Kasım seçimleri sonrası işleri bıçak gibi kesildi. İş bulan TIR'cılar da para kazanmak bir yana masraflarını bile karşılayamıyor. Bugün bu tepkiyi gösteren TIR'cılar başkanları Abdullah Özer ile birlikte seçim öncesi AKP milletvekili Süleyman Soylu ile görüşmüşler, Soylu'ya dertlerini sıkıntılarını anlatmışlardı. Soylu da TIR'cılara, 'Yeter ki tek başımıza iktidara gelelim, sizin tüm sorunlarınızı çözeceğiz' demişti. Trabzonlu TIR'cılar bu görüşme sonrasında başkanları Abdullah Özer komutasında kent sokaklarında, sahil yolunda TIR"ları ile birlikte konvoy yapıp AKP'ye destek turu atmışlardı... Aslında TIR'cılar bugün de benzer bir eylem yapmalıydılar. TIR konvoylarıyla tur atsaydılar daha fazla ses getirirlerdi. Seçimde AKP'ye ve Süleyman Soylu'ya tam destek veren TIR'cılar, bugün haklı olarak hükümetten ve Soylu'dan destek bekliyorlar. Destek bulabilirler mi? İnşallah bulurlar... Gerçi, bulsalar da çok da önemli değil... Uluslararası nakliye SOS vermeye başlamış. Fiyatlar tepetakla olmuş... Ne diyelim yalnız TIR'cıların değil, çalışan ve üretenlerin Allah yardımcıları olsun. 


Surun üzerindeki bina neden yıkılmadı? 


Tarihe ve kent duyarlılığına özen gösteren Trabzonluların çoğu, eski sebze ve meyve halinin karşısında kale surunun üzerindeki binanın neden yıkılmadığını merak ediyordu. Çokları binanın yüzyıllar önce yapılmış olduğunu ve bu nedenle yıkılmadığını söylüyordu. Gazetemiz başyazarı Hasan Kurt ise, 'Bu binanın yıkılmamasının perde arkasında mutlaka başka hesap vardır' diyordu. Kurt'un bu iddiasına Trabzon eski belediye başkan vekillerinden deneyimli mühendis Hasan Cömert, karşı çıkıyor ve 'Bina mutlaka tarihi bir binadır. Tescillidir ve o nedenle yıkılmamıştır" diyordu. Cömert, böyle diyor ama ardından da 'o bölge tamamen temizlenmeliydi' diye ekliyor! Hasan Kurt. geçenlerde Trabzon eski belediye başkanı ve AKP eski milletvekili Asım Aykan'ın, yıkılmayan o binanın 50 metre batısında, Tabakhane yokuşunun Maraş caddesi tarafında, eski çifte hamamın deniz tarafında kimilerine göre türbe, Kurt'a göre etrafı çevrili mezarın bitişiğindeki iki kath binanın üst katında yakın arkadaşları ile bir toplantı yaptığı yazmıştı. Kurt, toplantıyı farklı bir mecraya çekmiş ve o lokalin AKP'nin alternatif il teşkilatı olduğunu, katılanların da il yönetimine muhalif eski ve yeni partililer olduğunu ileri sürmüştü. Daha soma toplantıya katılanlardan biri Kurt'u aramış, oradaki toplantının bir yardım derneği toplantısı olduğunu söylemişti. Toplantı yardım yıkılmaması için bir süre önce mahkemeye gitmişti. Şahin, 'Baş taraftaki binayı, asıl istimlak edilmesi gereken binayı istimlak etmiyorsunuz da. beııinı binamı nasıl istimlak edere iniz' demiş ve gerekçelerini de sunmuştu. Ve mahkeme, Şahin'i haklı buldu ve binasının istimlakini durdurdu. Yıkılması gereken ve tescilli olduğu için istimlak edilmeyen o binanın tarihi eser olduğu meğer 2013 yılında belirlenmiş. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Konuna derneği toplantısı olsa da katılanların hemen hepsi mevcut AKP il ve ilçe yönetimlerine karşı milli görüşçüleı ! İşte o toplantının yapıldığı bina da Tabakhane vadisi projesi dahilinde yıkılacak binalardan biri idi. Bina sahibi AKP eski yöneticisi, Asım Aykan'a yakın bir isim olan Muammer Şahin... Şahin binayı 15-20 yıl önce satın almış. Binanın zemin katında işyeri var. Muammer Şahin, binasının Kurulu, o binayı 2013 yılında tarihi eser olduğu gerekçesi ile tescil etmiş. 

Surların üzerinde somadan yapıldığı söylenen o binanın tescil edilmesini Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin önemli bir ismi gerçekleştirmiş. Sonra ne mi olmuş? O bina ve önünde çivi çakılması yasak olan 400 metrekare arsa belediye tarafından imar planına ticari alan olarak işlenmiş! Ana yoldan 10-15 metre yükseklikteki iç kalenin ana surunu destekleyen ikinci sur üzerindeki o bina ve önündeki bahçede yakında restoran ve çay bahçesi yapılırsa şaşılmayın! 


Yenicuma Pazarına akaryakıt istasyonu! 


Trabzon Ortahisar ilçesinin imar planı yaz-boz tahtası gibiymiş! İmar planlanın öyle iddia edildiği gibi yazboz tahtası olduğunu düşünmüyoruz. Kentin genel değil de bazı bölgelerde mevzi olarak imar düzenlemesi yapılabilir ve yapılıyorduk da. Belediye imar komisyonu inceliyor, değişiklikleri meclise havale ediyor. Mecliste oylanıyor ve genelde de kabul ediliyor. Yenicuma Pazar yerine imar planında akaryakıt istasyonu işlenip işlenmediğini belediye meclis üyesi Turgay Şahin'e sorduk. Şahin, Ortahisar belediye meclisine böyle bir olayın gelmediğini belirterek, 'Tahminim odur ki. Kanuni Bulvarı güzergahı oradan geçiyor olabilir. Güzergah da büyükşehir imar düzenlemesi ve değişikliği yapmıştır. O bölgeye akaryakıt istasyonu işlenmiş olabilir' dedi. Yenicuma Pazar yeri belediyenin malı. Belediyenin Pazar yerinde bir karı yok.  Oraya yapılacak olan akaryakıt istasyonunda epey kan olabilir! 



Trabzon Kuzey Ekspres


Geri Dön