19 / 04 / 2024

Tacikistan, yüzyılın inşaatı için Şalini Impregilo şirketiyle anlaştı!

Tacikistan, yüzyılın inşaatı için Şalini Impregilo şirketiyle anlaştı!

Tacikistan, ülkede "yüzyılın inşaatı" olarak bilinen Rogun Hidroelektrik Santrali'nin (HES) yapımı için İtalyan Şalini Impregilo şirketi ile 3,9 milyar dolar tutarında anlaşmaya imza attı.



Tacikistan Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamada, Tacikistan hükümetinin. Rogun HES'nin inşaatına ilişkin uluslararası ihaleyi kazanan Şalini Impregilo şirketiyle anlaşma imzaladığı belirtildi. 

Anlaşmanın 3,9 milyar dolar tutarında olduğu bildirilen açıklamada, İtalyan şirketin projeyi tasarlayacağı, santral için gereken cihaz ve teknolojileri satın alacağı ve barajı inşa edeceği kaydedildi. Projenin mali kaynağına ilişkin bilgi paylaşılmayan açıklamada, santral inşaatının ne zaman tamamlanacağı da belirtilmedi. Tacikistan hükümetinin öngördüğü şekilde 335 metre yükseklikte inşa edilirse dünyadaki en yüksek su barajı olacak santralin faaliyete başlamasıyla yıllık ortalama 13,1 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor. Rogun Hidroelektrik Santrali projesinin inşaatı, Özbekistan, Türkmenistan ve Afganistan'ın tarım arazilerini de sulayan Amuderya Irmağı'nın su kaynakları üzerinde 19701ı yıllarda eski Sovyetler Birliği tarafından başlatıldı. Projenin tamamlanması için Rusya ve diğer ülkelerce verilmesi öngörülen finansal ve teknik desteği alamayan Tacikistan hükümeti, maliyeti 3 milyar doları aşan hidroelektrik santrali kendi imkanlarıyla kurmaya yönelik çabalardan da sonuç alamadı. Topraklarının büyük bir kısmını Amuderya Irmağı ile sulayan komşu Özbekistan hükümeti ise 335 metre yükseklikte kurulması planlanan Rogun HES'inin inşaatına, sismik faal bölgede bulunması ve bölgede su sorunu yaratacağını ileri sürerek karşı çıkıyor. İki ülke ilişkilerinde Rogun HES projesinden dolayı zaman zaman durgunluk yaşanıyor.



Son Ay


Geri Dön