19 / 04 / 2024

Tadilatla iki bağımsız bölüm birleştirilebilir mi?

Tadilatla iki bağımsız bölüm birleştirilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babam bir dükkan satın almış. Bu yer projesinde üç dükkan ama fiilen iki dükkan var. Babam iki dükkanı da kullanıyor. Babamın dükkanı başka iki kişiye daha satılıp tapusu verilmiş. Bu durumda babam tapusunu müteahhitten isteyebilir mi? sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babam 2005 yılında iskanı alınmış bir dükkan satın almış. Bu yer projesinde üç dükkan ama fiilen iki dükkan var. Babam bir dükkan tapusu diye aldığında projesini incelemediği için iki dükkanı da kullanıyor.

Şimdi mesele kentsel dönüşüme geldi dayandı ama babamın dükkanı başka iki kişiye daha satılıp tapusu verilmiş. Bu durumda babam tapusunu müteahhitten isteyebilir mi? Bunun süresi ne olur?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Tadilatla iki bağımsız bölüm birleştirilebilir mi?

Babam 2005 yılında iskanı alınmış bir dükkan satın almış. Bu yer projesinde üç dükkan ama fiilen iki dükkan var. Babam bir dükkan tapusu diye aldığında projesini incelemediği için iki dükkanı da kullanıyor.

Şimdi mesele kentsel dönüşüme geldi dayandı ama babamın dükkanı başka iki kişiye daha satılıp tapusu verilmiş. Bu durumda babam tapusunu müteahhitten isteyebilir mi? Bunun süresi ne olur? ● İ.M.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun problemi biraz karışık. Babası dükkan satın almış. Acaba satın aldığı bir dükkan mı yoksa birleştirilmiş hali ile iki dükkan mı? Birleştirilmiş hali ile deyişimin bir nedeni var. Bir tadilat projesi ile iki bağımsız bölüm birleştirilerek tek bağımsız bölüm haline getirilebilir.

Acaba okuyucumun babasının satın aldığı böyle birleştirilmiş iki dükkan alanına sahip tek dükkan mı? Okuyucumun ifadesi ile tapusunu da almış. Peki baba tapusunu aldığına göre bu yer nasıl olmuş da iki kişiye daha satılmış ve tapusu verilmiş? Bir kimsenin tapulu malını bir başkası yine tapuda satamaz. Ancak tapu sahibi satabilir. Dolayısı ile burada da bir yanlış anlama var.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi kentsel dönüşüm gündeme gelince herkes bir yerden bir şeylere sahip çıkmaya çalışıyor. Bu safhada en çok görülen, yeniden arsa payı düzenlemesi talebi. Mesele yeni binada daha büyük bir yerlere sahip olmak. Okuyucumun babasının bugünkü meselesi de bu.

Baba işin başında bir tapuya sahipse bugün yeniden bir tapuya sahip olma isteği yersiz, zira zaten tapulu mal. Şayet satın aldığı yerin tapusunu almadı da bugüne kadar öyle kullandıysa bugüne kadar tapulu maliklerin neden herhangi bir talepte bulunmadıkları sorulacak önemli bir soru.

★ ★ ★ ★ ★

Bir başka husus, şayet müteahhit bu yeri bir başkasına satıp tapusunu verdiyse ve hatta o da bir başkasına satıp tapusunu verdiyse artık müteahhitten talep edilecek dükkan kalmadı. Yeni maliklerden de talep imkanı yok zira onlar iyi niyetli üçüncü kişi.

Olsa olsa müteahhitten istenecek şey tazminat. İyi ama bunun için müteahhidin bir hileli işlemini veya yolsuz yaptığı bir satışı ispat gerekir. Bu mümkünse müteahhitten talep edilecek olan tazminattır. Ancak konunun önce hukuken ciddi bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.


Geri Dön