20 / 04 / 2024

Tamamlanan projeler Tekirdağ'ın İstanbul bağını azalttı!

Tamamlanan projeler Tekirdağ'ın İstanbul bağını azalttı!

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya: " Biz yedi tane ıslah OSB'mizi 11 Ekim 2013 tarihi itibarıyla normal OSB haline getirdik. Ayrıca Türkiye'nin en büyük endüstriyel arıtması artık Bursa Demirtaş'ta değil, Tekirdağ'da. " dedi...



Biz yedi tane ıslah OSB'mizi 11 Ekim 2013 tarihi itibarıyla normal OSB haline getirdik. Ayrıca Türkiye'nin en büyük endüstriyel arıtması artık Bursa Demirtaş'ta değil, Tekirdağ'da. 

Arıtma tesislerinde arıtılmış atık suların Marmara'ya deşarjını sağlayacak olan Toplama ve Derin Deşarj Sistemi Uygulama Projesi tamamlandı. 196 münferit arıtmayı kapatarak beş ortak arıtma alanı açıyoruz. Arıtma olmadan deşarj yapılmayacak. Evsel atıklar da deşaıj edildi. Maliyeti 110 milyon TL olan projeyle 2 bin 600 metre açıklıkta, 4 bin 700 metre derinlikte dip akıntıyla birlikte atıklar denizin yüzeyine çıkamıyor. 

Geleceğe daha temiz bir çevre bırakmak için çalışıyoruz. 

Sanayilerimiz günlük aktif olarak 500 bin metreküp su kullanıyor. Türkiye'deki tekstü boyahanelerinin yüzde 40'ı burada. Biz tekstilde önemli bir şehiriz. Su kullanımımız da oradan geliyor. Yer altı suları kullanıyoruz ve burada da sıkıntı var. Bundan 30-40 sene önceki mesafelerden değil daha derin mesafelerden su alıyoruz. Su üe ilgili artık hiçbir zaman sıkıntı yaşamak istemiyoruz. Bu konuda arayışlarımız oldu ve bu arayışımıza Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu cevap verdi. Meriç'ten su getireceğiz. 

Buradaki OSB'lere aynı anda elektrik, doğalgaz verir gibi su vereceğiz. OSB'ler de suyu firmalara dağıtacak. 

OSB arsalarının değeri arttı OSB'lerin dışmda su kullananları da unutmuyor, onlarla ilgili de bir çalışma yapıyoruz. Onlara su verebileceğimiz bir yol, yöntem düşünüyoruz. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın Çerkezköy'de deklare edilmesinden bu zamana, üç buçuk yü dolmuş olacak. Üç buçuk yıl içinde birinci grup ihaleler yapıldı. Derin deşarjın ihalesi yapüacak. Geç başlamamıza karşın, Meriç'ten su projesinin inşaat süresi, derin deşarjdan daha kolay olup, yaklaşıkl6 aydabitecekbirproje. Planlarımıza göre 2016'nm ilk çeyreğinde eş zamanlı biteceğini düşünüyoruz. Tekirdağ Ergene Havzası'nın üzerinde OSB'lerin dışmda 1/25 binlik çevre düzeni planında sanayi lejantları kullanmayı planlıyoruz. 

Ergene ile ügüenen herkes, OSB'lerin dışmda sanayi tesisinin yapılmasının karşısında. OSB arsalarımız değerleniyor. 

Özellikle komşumuz İstanbul ve diğer illerden su kullanan, üretimi su kullanımına dayalı olan firmaların yeni gözdesi haline geldik. Gelecekte daha da cazip olacak. Tekirdağ her geçen gün İstanbul'a bağımlılığım azaltıyor. 

Bu noktada arsa fiyatlarının artacağım düşünüyorum. Çünkü Tekirdağ; arsa temininde, altyapıda, bütün giriş çıkışlarda, arıtmanın yatırımcısına ve katüımcısma stres vermeyen ender illerden biri. 

Biz, Ergene Havzası Koruma Eylem Plam'ndaki sanayiye verilen görevleri, sorumlulukları yerine getirirken aslmda şunu da yaptık. Hedefimiz, Meriç'ten suyun ve çamurun yönetilmesinin herkese aynı fiyat olması. Deşarjın kişiye düşen metreküp maliyeti de herkese aynı fiyat. 

2016 yılının ilk çeyreğinde tüm süreçler tamamlanmış olacak. 

Kentimizdeki arazinin yüzde 59'unda tarım y apüıyor. Arazinin yüzde 16.7'si orman, yüzde 5.6'sı da meralardan oluşuyor. Öte yandan Tekirdağ OSB de dahil olmak üzere, 13 OSB'nin ve Avrupa Serbest Bölgesi'nin toplam büyüklüğü 56 bin 400 dönüm. Tekirdağ Toprak Kurulu'nda bizim çok hassas çalıştığımızı herkes biliyor. Gelişmek için önemli olan tarımda ve sanayide önde olmak. Tekirdağ'ın tarım üretimi ile ilgili çok güçlü bir kökeni var. 

Tekirdağ'ın nüfusu 2012-2013 döneminde 50 bin arttı. Nüfus böyle artarken biz toprağın yüzde 59'unda insanları istihdam edebiliyor muyuz? Hayır. O zaman ne yapacağız, insanları diğer illere mi yollayacağız? Yoksa onları kentimizde mi istihdam etmeliyiz? Tüm bunları düşündüğümüzde bu OSB'ler, Tekirdağ'ın eküebüir arazüerini koruyor. OSB'lerin verimli arazüere kurulduğu iddia ediliyor. Kentte verimsiz arazi gösterüsin, oraya kuralım OSB'leri. Biz güzel gördüğümüzü korumayı amaçlıyoruz. 170 bin dönümü korumak istiyoruz. Artık Ergene-1, Ergene-2 koruma eylem planları olmasın. Tekirdağ'ın en önemli değerleri, büyükşehir olmak, Asya Port ve Ergene Havzasını Koruma Eylem Planı. Bu proje Tekirdağ'ın nüfusunu ve kente göçü artıracak. Tüm çalışmalarımız ile birlikte önümüzdeki iki yıl içinde en az 150 bin civarında nüfus artışı bekliyorum. Ergene Havzası'nda mevzuata uymayanlara 2012 yılında 11 milyon TL para cezası verümişti. Bu durumdan da utanıyoruz. O cezalar boşuna değil tabü ki. Şu anda Ergene'de kirlilik var ama değerlerde müthiş bir düşüş var. Cezaları halen de yazıyoruz ve bazı firmaların faaliyetlerini durduruyoruz. Ama rakamlar eskisi kadar yüksek değil. Çünkü herkeste bu konuda bir bilinç oluştu. 


Dünay Bölge


Geri Dön