24 / 04 / 2024

Tamer Heper:Kooperatif ortaklığından ayrılırsanız aidat ödemezsiniz!

Tamer Heper:Kooperatif ortaklığından ayrılırsanız aidat ödemezsiniz!

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki yazısında Kooperatiften tapu alındıktan sonraki aidat ödemelerinden bahsetti...



Yıllar Önce bir yazınızı okumuştum, "Kooperatiften tapu aldıktan sonra aidat ödemeleri gerekmez" diyordunuz. Bu husus Kooperatifler Kanunu'nun hangi maddesi ile ilgilidir?


Yıllar önce yazdığımı söylüyorsunuz, zamanla yazılanlar unutulabilir, onun için yeni bir hatırlatma yapayım. Kooperatifler tapuları verdikten sonra aidat ödemesi yapılmaz dememişimdir. Durum şu:

Kooperatif ortaklığı ile kat maliki olma sıfatı birbirinden ayrılır.

Şöyle: Bir kooperatife ortak olursunuz, kooperatife aidat ve yapım parası ödersiniz, yani kooperatifin giderlerine ortak sıfatı ile katılırsınız. Kooperatif inşaatı yapar, size tapularınızı verir.

Ancak bu halde kooperatif ortaklığınız bitmez, o da devam eder. Hem biten binanız için ortak gider bedeli ödersiniz hem de kooperatife ortaklık gideri, diğer adı ile aidat ödersiniz. Çünkü kooperatif ortaklığı sürmektedir. Kooperatif aidatından kurtulmanın yolu, kooperatif ortaklığından ayrılmaktır. Kooperatif ortaklığından ayrılırsanız aidat ödemezsiniz doğa! olarak sadece binanıza ait ortak gider ödersiniz. Yani binanıza ait tapuyu almakla kooperatif ortaklığınız otomatik j olarak son bulmaz. Ancak ben sizin bahsettiğiniz tür yazımı yazdıktan sonra olumsuz bir gelişme yaşandı. Dairesinin tapusunu alan bir ortak kooperatif ortaklığından aynldı. Kooperatif dairenin iadesi talebi ile dava açtı, mahkeme iade kararı verdi. Yargıtay da onadı. Bu inanılmaz bir karardı ama verildi. Dairesinin tapusunu alan birinin artık kooperatifle irtibatının kesilmesi kadar tabii bir şey olamaz.

Zira kooperatifin amacı ortaklarını mesken veya işyeri sahibi yapmaktır. Birçok kooperatif tapuların dağıtılmasına rağmen binalardan el çekmediğini görüyoruz. Bu halde de vatandaş hem kooperatife para ödemekte hem de binasına aidat I ödemektedir. Bu da fuzuli masraf | nedenidir. Benim görüşüm, tapusunu I alan biri artık kooparatifle irtibatını j kesebilir. Dikkat edin bu benim ' görüşüm, ancak ortalıkta aksi hatalı görüş de dolaşmaktadır.


Tamer HEPER/Posta Gazetesi


Geri Dön