19 / 03 / 2024

Tamer Özyurt: 2019'da öz kaynağını kullanan şirketler kazanacak!

Tamer Özyurt: 2019'da öz kaynağını kullanan şirketler kazanacak!

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyurt, 2018 yılının ders çıkarma yılı olduğunu belirterek, "Artık şirketlerin öz kaynaklarına döndüğü bir döneme giriyoruz, 2019 yılında öz kaynağını kullanan şirketler kazanacak" dedi...



Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, 2018 yılının, krizi yönetebilen firmalar açısından iyi geçtiğini söyledi. Özyurt, geçtiğimiz yılın firmaların kendisini test etmesini ve öz kaynaklarını gözden geçirmesini sağladığını belirtti.

Özyurt, borcunu kontrol edebilenlerin ayakta durabildiğine dikkat çekerek, "Gelir gider dengesini doğru yönetebilenler yoluna da daha sağlıklı devam edebildi. 2018, her sektörde olduğu gibi gayrimenkulde de ders çıkarma yılı oldu. Bundan böyle, şirketlerin de öz kaynaklarına döndüğü ve öz kaynakları bünyesinde iş yaptığı bir döneme giriyoruz. Sat-yap devri bitti. Yap-sat devri başladı. 2019 yılında öz kaynağı güçlü olan şirketler kazanacak. Türkiye ve dünya özüne, öz kaynaklarına dönecek. Çünkü son 15 yıldaki para bolluğu bitiyor. Bu durum şirketlerin de özüne dönmesine sebep olacak. Şirketlerin özüne dönmesi öz kaynakları kadar iş yapması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. 

2018'de sektör dibi gördü

Özyurt, 2018 yılının maliyetlerin arttığı, satış fiyatlarının dip yaptığı bir dönem olduğunu belirtti. Özyurt, yerli yatırımcı açısından ciddi bir daralmanın yaşandığını ifade etti. 2018'de sektörün dibi gördüğünü ifade etti. Özyurt "Bunun birinci nedeni, tamamen faizlerin yüksek olması. Peşin parayla alacak olanların parasının bankada olması ve iyi faiz getirisi konutu ikinci plana itti. İkincisi, kredi faizlerinin çok yüksek olup üçe katlaması. 2018 yılında 500 bin lira kredi alacak kişinin geri ödemesi 1 buçuk milyon liraya çıktı. Dolayısıyla kredi alacak kesim gayrimenkulden uzaklaştı" açıklamasında bulundu. 

Yerlinin açığını yabancı kapattı

Tamer Özyurt, yerli müşterinin konut almaması nedeniyle durgunluğa giren sektörde, yabancıya hitap eden projelerin yara almadığını söyledi. Özyurt "Esenyurt, Beylikdüzü, Bahçeşehir, Başakşehir ve Büyükçekmece bir yabancı ilgisi var. Bu bölgede de en büyük teveccühü de biz alıyoruz. Çünkü rakiplerimizin çoğu havlu attılar.  Yabancıları çok ciddi mağdur eden firmalar oldu. İşini düzgün yapanlar ise başarılı oldu. Türkiye geneline baktığımızda yabancıların projelere ilgisi maksimum yüzde 5’lerde iken bizim şirket bünyesinde 2018 öncesinde yüzde 30-35 aralığında olan ilgi 2018’de yüzde 90’a çıktı. Önceki seneye göre 2018’de yabancı satışımızın iki misli üzerine çıkmışız. Biz, yabancıyı hiçbir zaman çok büyük bir rant olarak görmedik. Yerliye 100 liraya satarken, yabancıya 150’ye satalım düşüncesinde olmadık" diye konuştu. 


Geri Dön