27 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Doğalgaz ve elektrik fiyatları artmayacak!

Taner Yıldız: Doğalgaz ve elektrik fiyatları artmayacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız doğalgaz ve elektrik fiyatlarına ilişkin soruları yanıtladı. Yıldız, ''Seçim sonrasında böyle bir zihni kargaşa oluşturmayı doğru bulmuyoruz.'' dedi



Bir gazetecinin ''çok uzun bir süredir doğalgaz ve elektriğe zam yapılmadığı için seçimlerden hemen sonra çok ciddi bir zam geleceği söyleniyor'' şeklindeki değerlendirmesi üzerine Yıldız, ''Seçim sonrasında böyle bir zihni kargaşa oluşturmayı doğru bulmuyoruz. Böyle bir tahminin teknik bir veriye dayandığı kanaatinde değiliz'' dedi.

Petrol fiyatlarını şu anda kestirmenin pek mümkün olmadığını kaydeden Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı ve Dünya Enerji Konseyi'nin, petrolün varilini 2035 yılına 135 dolar olarak öngördüğünü, fakat 2011'in başında neredeyse bu rakamlara yaklaşıldığını söyledi.
Petrol fiyatlarının artışının arz-talep dengesizliğinden kaynaklanmadığına dikkati çeken Bakan Yıldız, bu nedenle fiyatların 90-100 dolar bandına dönmesiyle ilgili beklenti bulunduğunu da vurguladı.

BU DEPREM CİDDİ BİR SINAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan ikinci nükleer santral için Japonya ile görüşmelerin devam ettiğini, bugün de teknik heyetlerin görüşeceğini belirterek, ''Japonya'nın deprem kuşağında olmasından dolayı bu konuda hassasiyetleri çok daha yüksek. Bu depremin de ciddi bir sınama olduğu kanaatindeyim'' dedi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Ukrayna Milli Petrol ve Gaz şžirketi Naftogaz arasında Karadeniz'de petrol arama ve üretimi yapılması konusunda kurulan çalışma grubunun üçüncü toplantı tutanaklarının imza törenine katılan Bakan Yıldız, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Japonya'da sabah saatlerinde büyük bir deprem yaşandığını hatırlatan Yıldız, Japonya halkına ve hükümetine geçmiş olsun dileklerini sunduğunu söyledi. Depremin hemen ardından tsunaminin de meydana geldiğini belirten Yıldız, şunları söyledi:
''Uzmanların dediğine göre 30 bin adetlik atom bombasına denk şu anda 8,8 şiddetinde deprem. Marmara'da bizi derinden üzen depremin çok ciddi daha yükseği. O açıdan nükleer güç santralleri otomatik olarak etkilenen bölgelerde kendilerini kapattı. Onu özellikle takip ettik, kendileriyle de görüştük.

Bugün de zaten Bakanlığımızda Japonya heyeti ile görüşmemiz var. Nükleer güç santrali yapımıyla alakalı anlaşmaya zemin oluşturabilmek açısından bir dizi toplantıya devam ediyoruz. Karşılıklı teknik olarak tekrar değerlendireceğiz. Japonya'nın deprem kuşağında olmasından dolayı bu konuda çok daha hassasiyetleri yüksek, bu depremin de ciddi bir sınama olduğu kanaatindeyim'' dedi.

YAZ SAATİ UYGULAMASI

Yaz saati uygulamasına bir gün sonra geçileceğinin hatırlatılması üzerine Enerji Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ile görüşlerini Başbakana sunduklarını ve 27 Mart tarihinde olacak saat değişikliğinin bir gün ertelenmesi kararı aldıklarını söyledi.
Yaklaşık 1,5 milyon öğrencinin 27 Mart tarihinde sınava gireceğini, alınan kararın bu öğrenciler için moral olacağını ifade eden Yıldız, ''Ben, sayın Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımıza teşekkür ediyorum. Öğrencilerimiz için bir fayda sağlayacaktır'' diye konuştu.
Söz konusu erteleme konusunda Türk Hava Yolları Genel Müdürüyle de görüştüklerini ve genel müdürün o günkü yurt dışı seferlerini düzenleyebileceğini söylediğini belirten Yıldız, ''Pazara denk geldiği için İMKB'nin etkilenmeyeceğini düşünüyoruz. Pazartesi sabahı herkes yeni saat uygulamasıyla beraber uyanmış olacak. Öğrencilerimiz de bundan etkilenmemiş olacak'' dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ÖNEMİ ARTTI

Petrole yapılan zamların olduğu bir ortamda, rüzgar ve hidroelektrik santrali başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların çok daha anlamlı hale geldiğini ifade eden Bakan Yıldız, şu anda rüzgarda Meksika'dan sonra yüzde 138 artışla, dünyada rüzgar santrallerinde ilerleme hızı en yüksek ikinci ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

Rüzgarda şu anda işletmede bulunan santrallerin kurulu gücünün 1.358 MW olduğunu belirten Yıldız, yaklaşık 3 bin 162 MW civarında tekli başvurulardan lisans alma aşamasında, yaklaşık bin MW civarında da inşaat aşamasında bulunan rüzgar santrali bulunduğunu söyledi.
Bakan Yıldız, ''Önümüzdeki yılın sonuna kadar yaklaşık 13 bin MW'lık lisans almış ve inşası devam eden, istihdama da çok ciddi katkısı olacak rüzgar santralleriyle karşılaşacağız'' dedi.
Sabah


Geri Dön