25 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Türkiye doğalgaza yüzde 15 indirim bekliyor!

Taner Yıldız: Türkiye doğalgaza yüzde 15 indirim bekliyor!

Rus gazında, yüzde 6'lık indirim teklif edilirken pazarlıkların devam ettiği ortaya çıktı. Bakan Yıldız "istediğimiz indirim rakamı onların teklifinin üzerinde" derken, bakanlık yetkilileri istenen indirimin yüzde 15'ler seviyesinde olduğunu belirtti.



RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önceki gün Ankara'ya yaptığı ziyaretin yankıları sürerken, gaz ' Ercan da indirim görüşmelerinin perde arkasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı. Putin yılbaşından itibaren doğalgazda yüzde 6 indirim yapacaklarını duyururken, Bakan Yıldız istedikleri indirimin daha fazla olduğunu söyledi. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre Türkiye doğalgazda yüzde 15 indirim isterken, dün basın toplantısı yapan Bakan Taner Yıldız da "Sayın Putin'İn verdiği rakamlar Rusya'nın teklifi olarak olumlu bir adım olarak değerlendirilmiştir. Bizim karşı teklifimiz nihayetlenmemiştir. İstediğimiz rakam onların teklifinin üzerinde. Bu sürecin tamamlanmasının ardından paylaşacağız" dedi. 


Vatandaşa yansımayabilir Putin'İn açıkladığı yüzde 6'lık indirimin karşı tarafın teklifi olduğunu belirten Yıldız "Biz de kendi teklifimizi sunduk. Bu yılın sonuna kadar süreç tamamlanır. 1.1.2015'te formülün verdiği revizyon hakkı bu tarihten itibaren başlayacak. Fiyat konusunda mutabık kalacağımızı ümit ediyorum" dedi. Yıldız, son bir hafta içerisinde Rusya heyeti ile üçüncü kez bir araya gelindiğini belirterek önümüzdeki hafta da görüşme yürütüleceğini kaydetti. Rusya'dan gaz indiriminin vatandaşa yansıyıp yansımayacağına ilişkin soruya Bakan Yıldız "BOTAŞ aldığı fiyatın altında satıyor. Öncelikli olarak bunların telafi edilmesi gerekiyor" dedi. 

400 milyon Euro gelir Güney Akım'a ilişkin yeni dizaynı değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, bunun bölge ve coğrafya açısından önemli başlık olacağını kaydetti. 


Mutabakat sağlanırsa Türkiye'nin elde edileceği kazanımlarm 400 milyon Euro'nun çok çok üzerinde olacağını ifade eden Yıldız, "Sadece geçiş ülkesi olmak değil, Trakya da birdoğalgaz merkezi olacaktır. Sadece Avrupa pazarına açılan değil. Ceyhan'dan sonra dünyaya açılan bir pazardır" diye konuştu. 


AKKUYU'DA İLK TEMEL MARTTA!


YILDIZ. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu'ya liman yapılacağını belirterek "Bir ay içerisinde ihalesine akılacak. Mart ayında liderler öncülüğünde temel atılacak. 800 milyon dolarlık bir dilim. Yine Türk firmaları tarafından alınacağını ümit ediyorum. İnşaat somut olarak başlayacak" dedi. Bağdat ve Erbil'in petrol gelirleri konusunda anlaşmaya varılmasına yönelik soru üzerine de Yıldız "Bölge acısından sevindirici bir durum" dedi. 


SOMA İSÇİLERİNE YENİ MADENDE İŞ!


SOMA'DA işsiz kalan isçilerle ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldız, Soma'da meydana gelen kazanın ardından gelişmeleri izlediklerini belirterek "İs sağlığı ve güvenliği konuları yerine gelmeden madenlerin acılamayacağını söylemiştik. Biz su anda bunu yapıyoruz, isçilerle ilgili Çalışma Bakanlığfnın calısması olacaktır. Yeni devreye girecek olan maden ocakları var. Burada arkadaşlarımız değerlendirilmesi gerekir" dedi. 


Star


Geri Dön