20 / 04 / 2024

Tarihi Mimar Sinan Köprüsü'ndeki kaçak yapılar yıkılacak

Tarihi Mimar Sinan Köprüsü'ndeki kaçak yapılar yıkılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 443 yıllık tarihi Mimar Sinan Köprüsü'nde bulunan 18 adet kaçak yapıyı yıkacak



Belediyeden yapılan açıklamada, Ayamama Deresi'ni işgal eden yapıların yıkımının gerçekleştirildiği hatırlatılarak, 443 yıllık tarihi Mimar Sinan Köprüsü üzerinde bulunan 18 adet kaçak yapının da yıkılacağı belirtildi.

Açıklamada, DSİ raporuna göre şu anda yüzde 95 doluluk oranına sahip Büyükçekmece Gölü'nün taşkın riski taşıdığına işaret edilerek, "Büyükçekmece İlçesi Dizdariye Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Sokullu Külliyesi Koruma Alanı'nda bulunan Maliye Hazinesi mülkiyetindeki 18 adet kaçak yapının yıkımı, 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi ekiplerince gerçekleştirilecek" denildi.

Olası bir aşırı yağış durumunda kapakların açılması halinde suların 4 metre boyunca yükseleceğinin DSİ 14. Bölge Müdürlüğünün İstanbul Valiliğine hitaben yazdığı raporda belirtildiği kaydediln açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Raporda; Büyükçekmece iskan sahalarının büyük ölçüde taşkın sahasında kaldığı, taşkın halinde iskan sahalarını basacak su kotunun 3,5-4 metre yükseleceği, kapakların yeterince açılmaması halinde ise suyun baraj gövdesi üzerinden aşarak barajın yıkılması riski ile karşı karşıya kalınacağı Büyükçekmece Barajı Model Deneyi sonucuna istinaden ifade edilmektedir.

Büyükçekmece İlçesi Dizdariye Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Sokullu Külliyesi Koruma Alanı'nda bulunan ve korunması gerekli tescilli yapı olan Mimar Sinan Köprüsü üzerindeki 18 adet kaçak yapının yıkımı, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 11 Temmuz 2008 tarihli ve 12 Kasım 2009 tarihli kararları ile de isteniyor."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Mimar Sinan'a ayıbımızı temizliyoruz 
 
İBB, Mimar Sinan Köprüsü'nde bulunan 18 kaçak yapıyı yıkacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 443 yıllık tarihi Mimar Sinan Köprüsü'nde bulunan 18 adet kaçak yapıyı yıkma kararı aldı. Belediyeden yapılan açıklamada, DSİ raporuna göre şu anda yüzde 95 doluluk oranına sahip Büyükçekmece Gölü'nün taşkın riski taşıdığına işaret edilerek, "Buradaki kaçak yapılaşma önlenecek" dendi. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Sokullu Külliyesi Koruma Alanı'nda bulunan Mimar Sinan Köprüsü'ndeki 18 adet kaçak yapının yıkımı, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 11 Temmuz 2008 tarihli ve12 Kasım 2009 tarihli kararları ile de isteniyor. 
Vatan


Geri Dön