18 / 04 / 2024

Tarihi Yarımada'daki dönüşüm kararları yargıya taşındı!

Tarihi Yarımada'daki dönüşüm kararları yargıya taşındı!

Tarihi yarımada rant odaklı bir dönüşüm süreci geçiriyor. Mahkeme kararları rant hırsını durduramıyor. Dönüşüm için alınan yeni kararlar bir umutla yargıya taşınıyor...



Tarihi yarımada günden güne değişiyor ve tarihi doku yok oluyor. İstanbul’un simge yerleriyle ilgili kararlar İBB ve Fatih Belediyesi meclislerinde muhalefetin tüm itirazlarına karşın kabul ediliyor. Ardından mahkeme süreci başlıyor. Ancak mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınsa da ‘rant’ hırsının önüne geçilemiyor. Kararlar da başka mahkemelerce kaldırılıyor. Fatih Belediyesi yeni bilirkişi heyetinin raporunu ve bu rapora göre karar verecek mahkemenin hükmünü beklemedi bile. Fatih Belediyesi “1. derecede tarihi eserler dışındaki 2 ve 3. derece tarihi eserlerin kendileri, bitişik ve karşı parsellerindeki yapılaşma izni için koruma kurullarından izin alınmasını” devre dışı bırakan karara imza attı.


Valilik kalkanı


CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talepli dava açtı. Ayrıca Soylu yargı kararlarının uygulanmadığı gerekçesiyle İBB ve Fatih Belediyesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Valisi Vasip Şahin iki isim hakkında soruşturma açılmasına izin vermedi.


‘TEPKİDEN ÇEKİNİYORLAR’


CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Sultanahmet, Ayasofya, Eminönü’nün de içinde bulunduğu ‘tarihi yarımada - Suriçi’ bölgesinin turistik şehre dönüştürüleceği iddialarını TBMM’ye taşıdı. Yarkadaş, “Kararla; ölgede korunan eski yerleşim yerleri turistik bir şehre dönüştürüleceği ve yüzyıllardır eski İstanbul’un kalbi olan mahallelerde yaşayan vatandaşların taşınmasının da gündeme geleceği aşikârdır. Fatihlilerin tepkisinden çekinildiği için kararın İBB’nin sitesine konmadığı ise belirtilen diğer bir noktadır” dedi.



Cumhuriyet


Geri Dön