18 / 04 / 2024

Tarlabaşı kentsel dönüşümü devam ediyor!

Tarlabaşı kentsel dönüşümü devam ediyor!

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan: "200 kamulaştırma davası açmışız, bunların tamamı bitmiş. Anayasa Mahkemesi'ne götürmüşler, mahkeme de yapılan işlerin doğru olduğuna hükmetmiş. Projenin önünde hukuki hiçbir engel yoktur" dedi.



Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Tarlabaşı'ndaki kentsel yenilemenin sürdüğünü belirterek, "Projenin Danıştay kararıyla durdurulduğu haberleri gerçeği yansıtmıyor" dedi.


Tarlabaşı 1. Etap Yenileme Projesi’ndeki kamulaştırmaların hukuki süreçleriyle ilgili proje alanında basın toplantısı düzenleyen Demircan, son bir kaç günde medyada projeye ilişkin haberler yer aldığını anımsattı. 


Projede, iş ve işlemlerle ilgili yürütülen süreç ve mal sahipleriyle sürdürülen uzlaşma ve anlaşma süreci olmak üzere iki alan olduğunu vurgulayan Demircan, Tarlabaşı 1. Etap Yenileme Projesi kapsamındaki tüm kamulaştırmaların hukuka uygun olduğunu, idare mahkemeleri ve Anayasa Mahkemesi’nin bu uygunluğu teyit ettiğini kaydetti.


Hukuki herhangi bir engel olmadığı için çalışmaların devam ettiğini aktaran Demircan, başından bu yana bölgede 600 mal sahibi olduğunu, bunlardan 400'üyle doğrudan anlaşma sağlandığını, 200 kişiyle uzlaşamadıklarını dile getirdi.


Uzlaşılamayan kişilerle anlaşmak için yasa gereği kamulaştırma yoluna gittiklerini ifade eden Ahmet Misbah Demircan, şunları kaydetti:


"Bir bölüm hak sahibi Danıştay'a gitmiş. Demişler ki 'Usul yönünden sıkıntı var' Danıştay da iki konuyla ilgili olarak, 'Bu yapılan kamulaştırmalar da eksik olabilir. Birinci kademe mahkeme sen bu kararına bir daha göz at' demiş. Bugüne kadar yapılan kamulaştırmalarla ilgili açılan bütün davalar, belediyemiz lehine sonuçlandı. Son Danıştay kararı, ‘yeniden gözden geçirme’ mahiyeti taşıyor. Belediye, uzlaşamadığına yönelik tutanağı tuttuktan sonra mahkemeye gidiyor. Mahkeme bir dava açıyor, buna kamulaştırma davası diyorlar. Hakimin gözetiminde, usuller yerine getirilerek kamulaştırma gerçekleştiriliyor. Biz, 200 kamulaştırma davası açmışız, bunların tamamı bitmiş. Anayasa Mahkemesi'ne götürmüşler, mahkeme de yapılan işlerin doğru olduğuna hükmetmiş. Projenin önünde hukuki hiçbir engel yoktur, süreç hukuka uygun bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki yıl projenin ilk etabını hizmete açacağız. Projenin Danıştay kararıyla durdurulduğu haberleri gerçeği yansıtmıyor.


Başkan Demircan, Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi’nin sekiz yılı aşkın süredir sabırla devam ettiğini belirterek, Türkiye’nin ilk ve örnek Kentsel Yenileme Projesi olduğunu söyledi. 


5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun Uyarınca başlanan projenin  hız kesmeden devam ettiğini yineleyen Demircan, proje kapsamında yapılan kamulaştırmaların tamamının, kamulaştırmayı düzenleyen kanun ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirildiğini belirtti.


Demircan, sözlerini, "Kamulaştırmalara karşı İdare Mahkemelerine açılan bütün davalarda, kamulaştırmaların yasal ve doğru olduğu teyit edilmiştir. Anayasa Mahkemesi de 17 Eylül 2013 tarihli kararında 5366 sayılı kanun uyarınca yapılan kamulaştırmaların hukuka uygun olduğu görüşündedir. Danıştay 6. Dairesi’nin aldığı yeni bir kararla, bazı kamulaştırmaları iptal ettiği, yenileme projesinin akamete uğradığı şeklinde algı oluşturmaya dönük haberler asılsızdır. Danıştay 6. Dairesi, İdare Mahkemelerinden daha detaylı bir inceleme yaparak, yeniden bir karar vermelerini istemiştir. Kaldı ki, ilk derece mahkemeleri kamulaştırma işlemlerinin hukuka uygun olduğu konusunda ısrar kararları vermektedir" diye tamamladı. 


AA


Geri Dön