19 / 04 / 2024

Taşköprü Evleri markalaşıyor!

Taşköprü Evleri markalaşıyor!

Taşköprü Evleri'nden 132 tanesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillendi



Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde kendine özgü mimarisi ve işçiliğiyle dikkatleri çeken tarihi evlerden 132 tanesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillendi.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede çok sayıda tarihi ev ve konağın bulunduğunu belirterek, bunun ilçenin her dönem önemli ticaret ve uygarlık merkezlerine ev sahipliği yapmasında kaynaklandığını söyledi.

Taşköprü'nün en büyük ve 400 yıllık tarihe sahip olan Delibeyoğlu Konağı başta olmak üzere bütün konakların konaklama ve restoran turizmine müsait olduğunu ifade eden Arslan, şu bilgileri verdi:

"Belediyesi olarak konakları restore ettirmeye gayret gösteriyoruz. 132 binanın tescili sağlandı. Şimdi bunların restorasyonlarının yapılması lazım. Bu noktada özellikle maddi durumu iyi olan tarihi konak sahiplerine büyük iş
düşüyor. Çünkü geçmişten günümüze ulaşan bu kültür varlıklarını gelecek kuşaklara en güzel ne şekilde taşımayı planlıyoruz. Karadeniz Bölgesi için büyük öneme haiz Pompeiopolis Antik Kenti'nde hızla devam eden çalışmaların ardından tarihi konak ve evler de ilçe turizmine büyük katkı sağlayacak."

-"TAŞKÖPRÜ EVLERİNİN KENDİNE ÖZGÜ MİMARİSİ VAR"-
Çekül Vakfı Taşköprü Şubesi Başkanı Mimar Halime Nilgül Şener de Taşköprü evlerinin Safranbolu evlerine benzemekle birlikte kendine özgü mimari ve işçiliğinin olduğunu aktararak, şu bilgileri verdi:

"Ahşap evler bağdadi ahşabının üzerine ince çıtalar çakılıp, daha sonra sıva ile kaplanmıştır. Giriş katlarında taş ve kerpiç tuğla yapılan evlerin girişi katında ahır, ambar ve kiler var. İkinci katlarda ise yaşama katları mevcut. Konağın büyüklüğüne göre haremlik ve selamlık girişleri bulunuyor. Birinci kata kadar çıkan selamlık merdiveni vardır. Haremlik merdiveni de bir ve ikinci katlara çıkar. Taşköprü evlerinin bir diğer özelliği de her konağın girişinde kuyu kebabı için kuyu ve ekmek fırını bulunmasıdır."
AA


Geri Dön