25 / 04 / 2024

TBMM elektrikte 700 bin TL tasarruf sağlayacak!

TBMM elektrikte 700 bin TL tasarruf sağlayacak!

Pazarlıkla elektrik alan kurumlar kervanına TBMM de katıldı. TBMM, elektrik tedarikçisini seçerek faturasını yaklaşık yüzde 30 indirdi. Meclis, böylece yıllık 700 bin TL tasarruf sağlayacak



Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), pazarlıkla yüzde 36'ya varan oranlarda indirim almanın önünü açan serbest tüketici limiti uygulamasını tabana yayma kararına imza attı. Aylık 600-700 lira elektrik tüketenlerin, istediği her üreticiden pazarlıkla elektrik almasının yolu açıldı. Yıllık 12 milyon kilovat tüketimle 30 bin kilovat olan serbest tüketim limitinin üzerinde elektrik tüketen TBMM, Türkiye'deki elektrik üretim şirketleri ile pazarlığa oturdu. TBMM, son zamla kilovatı 30 kuruşa çıkan elektrik yerine özel bir şirketten 20 kuruşa almak üzere 3 aylık anlaşma yaptı. Faturasını yaklaşık yüzde 30 indiren Meclis yılda yaklaşık 700 bin TL tasarruf etmeyi hesaplıyor.

YÜZDE 18 pazarlıkla alıyor
2010 sonu itibariyle serbest tüketici sayısı 10 bini aşarken 2011'de limitin düşmesi ile bu sayı hızla artıyor. EPDK yetkilileri "Son düzenleme sonrası Türkiye'de kullanılan yüzde 75'ini tüketen müşteriler pazarlıkla elektrik satın alma imkanına sahip oldu. Şu an ise Türkiye'de tüketilen elektriğin yüzde 18'i pazarlıkla satın alınıyor ve elektrik daha ucuza tedarik ediliyor" dedi. ANKARA

% 36'ya kadar indirim
Pazarlıkla elektrik alabilenler arasında fabrika gibi sanayi tesislerinin yanı sıra alışveriş merkezleri, akaryakıt istasyonları, oteller, hastaneler ve toplu konutlar da bulunuyor. Kapsama giren tüketiciler isterse Hakkâri'de üretilen elektriği bile alabiliyor. Pazarlıkla tüketiciler büyüklüğüne göre elektrik faturalarında yüzde 36'lara varan indirimler alabiliyor.

Sırada EPDK var
TBMM'nin yanı sıra Ankara'da birçok kamu kurumu pazarlıkla elektrik almaya hazırlanıyor. Enerji sektörünün patronu EPDK da kendi elektriğini pazarlıkla alacak. Kamu bankaları, TPAO ve BOTAŞ gibi dev kamu kuruluşları da elektriği ucuza almak için ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. EPDK 2015'e kadar üketici limitlerini indirmeye devam edecek.

Eylül ayı elektrik tüketimi % 10.9 arttı
Elektrik tüketimi, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.9 artarak 18 milyar 954.3 milyon kilovat saate (kWh) ulaştı. TEİAŞ Eylül ayı geçici işletme sonuçlarına göre, Eylül'de elektrik üretimi yüzde 10.1 artarak 18 milyar 865.6 milyon kWh oldu. İran, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelerden yapılan dış alımlarla tüketime sunulan enerji miktarı 19 milyar 310.8 milyon kWh, Eylül ayı tüketimi ise 18 milyar 954.3 milyon kWh oldu.

2015'TE HERKES SERBEST TÜKETİCİ
EPDK yetkilileri, 2015'te herkesin serbest tüketici olacağını, tüketim miktarına bakılmaksızın istenen şirketten elektrik alınabileceğini açıkladı.
Sabah


Geri Dön