19 / 04 / 2024

Tek evi olan emekli emlak vergisi ödemiyor!

Tek evi olan emekli emlak vergisi ödemiyor!

Ekrem Sarısu, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "Babanız Emlak Vergisi ödemez geçmiş dört yılda ödediği vergiyi de geri alabilir" başlıklı yazıyı kaleme aldı...



Soru: Babam işçi emeklisi. Annem ev hanımı. Babamın kendi üzerine kayıtlı bir dairesi var. Bunun haricinde yaklaşık 1200 metrekare arsa üzerinde 300 metrekare hissesi var. Tek evi olan emekliden Emlak Vergisi alınmadığını duyduk. Bu muafiyetten babam da evi ile birlikte arsa hissesi olmasına rağmen yararlanabilir mi Vergi ödemezsek ceza gelir mi • S.A.

Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanların Emlak Vergisi oranı Bakanlar Kurulu'nca sıfıra indirildiğinden Emlak Vergisi ödemiyor. Gelir getirmeyen arsa ve arazi olması sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanmaya mani değil. Şayet babanızın dairesinin brüt alanı 200 metrekareyi aşmıyorsa ve emekli aylığından başka geliri yoksa Emlak Vergisi ödemez. Babanızm bağlı olduğunu belediye vergi dairesine başvurarak, 'Tek Meskeni olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form'u doldurup bir dilekçe ile başvuru yapması yeterli. Ayrıca babanız, geçmiş dört yılda aynı şartları taşıyorsa, belediyeye yazılı olarak başvurup, geçmiş dört yılda ödediği vergilerin düzeltme yoluyla iadesini talep ettiğinde geçmiş dört yılda ödediği vergileri geri alabilir.
Posta/Ekrem SARISU


Geri Dön