19 / 04 / 2024

Teknopark İstanbul'un ortaklık sözleşmesi imzalandı

Teknopark İstanbul'un ortaklık sözleşmesi imzalandı

Vecdi Gönül, "Teknopark İstanbul'un, en seçkin araştırma, geliştirme ve teknoloji üslerinden birisi olacak" dedi



Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) arasında, Teknopark İstanbul'un Yönetici Şirketi'nin kurulması için ortaklık sözleşmesi imzalandı. Bakan Gönül, imza töreninde yaptığı konuşmada, bugün itibariyle Türkiye'de 37 adet teknoloji geliştirme bölgesinden 23'ünün faal halde olduğunu söyledi. Gönül, burada 1.200 civarında firmanın faaliyet gösterdiğini, çalışan sayısının 12 bini geçtiğini ve yaklaşık 600 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, hükümetin Ar-Ge'ye büyük önem verdiğini belirtti. Teknopark İstanbul'un, ülkenin ileri teknoloji ihtiyaçlarının milli kaynaklarından karşılanabilmesi olan İleri Teknoloji ve Endüstri Parkı (İTEP) projesinin önemli bir bileşeni olduğuna işaret eden Gönül, Teknopark İstanbul'un 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında kurulmasına ilişkin ilk adımın, 12 Şubat 2009 tarihinde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İTO ve İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında niyet mektubu imzalanmasıyla atıldığını anımsattı. Bakan Gönül, "Tüm teknoparklara sağlanan imkanlardan yararlanacak olan Teknopark İstanbul'un, Avrupa'nın en seçkin araştırma, geliştirme ve teknoloji üslerinden birisi olması planlanmaktadır. Bununla birlikte üretilen ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlara ticari ürünler olarak sunulduğu, bu alanlarda yabancı sermayenin ülkemize çekildiği uluslararası modern bir teknopark ve mticaret merkezi olacak" dedi. Sabiha Gökçen Havaalanı'nın yanı başında yer alan Teknopark İstanbul'un önemli kara ve deniz ulaşım yolları bağlantısına sahip bulunduğuna işaret eden Gönül, misyon olarak ise savunma, uzay ve havacılık, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve denizcilik teknolojileri başta olmak üzere ileri teknolojiler konusunda çalışacak teknoparkın öncelikle İstanbul'daki Ar-Ge şirketleri ve kurumlar ile ulusal ve uluslararası ticari, akademik kuruluşlar için nitelikli araştırma altyapısı ve hizmetleri sunacağını kaydetti. Vecdi Gönül, Teknopark İstanbul'un ciddi bir uzmanlık ve kaynak desteğine sahip olduğunu belirterek, "Üniversitelerimize bağlı çalışan teknoparklarda savunma sanayi ürünleri önemli bir yer işgal etmektedir. Bunda da yapılan ihalelerin önemli bir kısmının dışarı verilmesi ve bunun da en az yüzde 20'sinin KOBİ'lere verilmesi prensibi en temel bir teşvik edici olmaktadır" dedi.

M60 TANKLARININ MODERNİZASYONU
Soruları da yanıtlayan Gönül, "İsrail ile ilgili Bakanlığınızın tank alımı olmuştu. Bu tanklarla ilgili de sorunlar yaşandığını biliyoruz. Fakat buna rağmen bu anlaşma imzalandı. Bununla ilgili bir açıklama alabilir miyiz?" şeklindeki soruya karşılık şunları kaydetti: "Bu tank alımı değildir. M60 tanklarının modernizasyonudur. Bizim hükümetimizden önce, 2002 yılında imzalanmış anlaşmalardır. Anlaşmanın muygulanması şu şekilde; prototipi İsrail geliştirecek, üretimi Türkiye'de yapılacak. Prototipin geliştirilmesinde sıkıntılar oldu, gecikmeler yaşandı ama bunların hepsi aşıldı. Devlet devamlıdır, 'bizden önceki hükümet şunu yaptı biz onu beğenmiyoruz' diye bir şey olamaz, aşıldı. 7 Nisan'da son tankın modernize edilmiş olarak Kayseri'de teslimatını alacağız. Gecikmelerden dolayı yüzde 10 civarında IMI firmasına gerekli işlem yapılmıştır, mukavelenin öngördüğü işlem yapılmıştır. Basına intikal eden aksaklıklar her modernizasyonda olan şeylerdir. Basınımız bizi ikaz ediyor, bundan dolayı da memnunuz, teşekkür ederiz ama hem mkabul heyetimiz hem kalite kontrol heyetimiz var. Bunlar gereken titizliği göstererek her tankı her fonksiyonunu ayrı ayrı denetleyerek gereken kabulleri myapmaktadırlar. Bu bakımdan bugün için çözüme yaklaştığımız, son tank ile çözüme ulaşacağımızı düşünüyorum."

TÜRKİYE'NİN KENDİ UÇAĞINI YAPMASI
Başka bir soruya karşılık da Bakan Gönül, en ileri teknolojinin savunma sanayisinde kullanıldığını, hiçbir sektörün savunma sanayisinden daha fazla Ar-Ge'ye para harcamadığını ifade ederek, "Buradan da ümidimiz Türkiye'nin içinde bulunduğu teknolojik seviyeyi daha ileri taşımasıdır. Türkiye belli bir dönem lisansla üretim yaptı. Ama bugün Türkiye pek çok alanda artık lisansla teknoloji transfer edemeyecek kadar ileri noktaya gelmiştir. Çok büyük paralar sarf edilerek elde edilen teknolojiyi kolay kolay kimse lisansla bir başka ülkeye vermemektedir" dedi. Bir gazetecinin, buradaki çalışmaların Türkiye'nin kendi uçağını yapması yönündeki hedefe katkı sağlayıp sağlamayacağını sorması üzerine Gönül, "Bu bizim de hedefimiz. Ayrıca TÜBİTAK Yüksek Kurulu'nda da hedef proje olarak uçak yapılması gündeme gelmişti. Bu müşterek hepimizin, elimizdeki teknolojik imkanları hiç kıskanmadan ortaya koyup bu projeye can vermemiz lazım. Hepimizin hedefi" diye konuştu. Vecdi Gönül, düzenlenmesiyle ilgilendikleri tek teknoparkın Teknopark İstanbul olduğunu, diğerlerine de yardım ettiklerini kaydetti.
AA

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, "Teknopark İstanbul'da binin üzerinde firma faaliyet gösterecek, 30 binin üzerinde nitelikli personel istihdam edilecek ve oluşturulacak yerli katma değer yaklaşık 10 milyar dolar olacak" dedi. Yalçıntaş, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), İTO, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) arasında, Teknopark İstanbul'un Yönetici Şirketi'nin kurulması için ortaklık sözleşmesi imza töreninde yaptığı konuşmada, projenin Türkiye'nin bilim ve teknoloji yarışında katettiği mesafe açısından son derece önemli bulduğunu söyledi. mBugün kuruluş anlaşmasını imzalayacakları Teknopark İstanbul'un 30 yıl işletmesini sürdürecek şirketin kuruluş sermayesinin 1 milyon lira olduğunu ve 5 ortağı bulunduğunu ifade eden Yalçıntaş, "Bu teknoparkın farkı kamu, özel sektör ve üniversiteden oluşan ideal bir yapı üzerine kurulmuş olması" diye konuştu. İTO olarak projeye 50 milyon liralık bir kaynak ayırdıklarını bildiren
Yalçıntaş, "İkincisi 5 bin metrekarelik bir kuluçka merkezini hayata geçiriyoruz. Ayrıca bir araştırma merkezi inşa ediyoruz. Teknoparka has olarak KOBİ ve girişimci adayları için çekirdek ve girişim sermayesi fonu kuracağız. Nitelikli öğrencilere staj imkanı için ortak burs programı gerçekleştireceğiz" dedi. Teknopark İstanbul'da binin üzerinde firmanın faaliyet göstereceğini, 30 sene zarfında 30 binin üzerinde nitelikli personel istihdam edileceğini söyleyen Yalçıntaş, oluşturulacak yerli katma değerin de yaklaşık 10 milyar dolar olacağını kaydetti. Soruları da yanıtlayan Yalçıntaş, şirketin başlangıç sermayesinin 1 milyon lira olduğunu, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yüzde 45, İTO'nun yüzde m40, HEAŞ'ın yüzde 13, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin yüzde 1, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş'nin de yüzde 1 katkısı bulunduğunu mbelirtti.

"80 CİVARINDA ŞİRKETİN BUGÜN İÇİN BAŞVURUSU BULUNUYOR"
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da Teknopark İstanbul'un İleri Teknoloji ve Endüstri Parkı (İTEP) projesinin önemli bileşenlerinden olduğunu belirtti. Bayar, "Bu projenin birincisi havaalanının kendisi, ikincisi havacılık bakım onarım merkezi, üçüncüsü teknopark ve bir ticaret sosyal bölgeden oluşan bundan 20-25 yıl önce kurgulanmış bir proje" dedi. Teknopark İstanbul'un Türkiye'nin en iyi, Avrupa'nın sayılı teknoparklarından biri olmasını hedeflediklerini ifade eden Bayar, havacılık ve uzay malzeme teknolojileri, bilişim, denizcilik teknolojileri gibi entegre bir teknoloji merkezi hedeflediklerini kaydetti. Bayar, merkezin önümüzdeki yılın başından itibaren firmaları almaya başlayacağını, binin üzerinde firmayı konuşlandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Murad Bayar, "Bu arazinin hemen yanında yer alan araziye de uluslararası yatırımcıları bekliyoruz kendilerine ait Ar-Ge merkezi kurmak üzere. Bu teknoparkı müsteşarlık olarak destekleyeceğiz. İTO bu merkezin özel sektöre açık, dinamik merkez olmasında bize çok büyük katkı sağlayacak" şeklinde konuştu. Soruları da yanıtlayan Bayar, 80 civarında şirketin bugün itibariyle başvurusu bulunduğunu belirtti. Bayar, "Buradaki kriter teknoloji alanında çalışan şirketler. Burada sadece Ar-Ge yapılabiliyor. Öncelikle havacılık teknolojileri, uzay ve denizcilik teknolojileri geliyor" dedi.

TEKNOPARK İSTANBUL İLK KATILIMCILARINI 2011'DE KABUL ETMEYE BAŞLAYACAK
Teknopark İstanbul'da başta savunma, uzay ve havacılık olmak üzere ileri malzemeler, nanoteknoloji, denizcilik teknolojileri hedef sektörlerinde, akademik ve bilimsel çalışmaların ticari değeri olan teknolojik ürünlere dönüşmesi ile yeni şirketlerin kurulması ve mevcut şirketlerin büyümesi teşvik edilecek. Kurtköy bölgesinde Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı bitişiğinde, yaklaşık 250 hektarlık alan üzerine kurulmakta olan Teknopark İstanbul'un bulunduğu alan içinde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na 49 yıllığına tahsis edilen yaklaşık 140 hektarlık orman alanı yer alıyor. Ulusal İnovasyon sisteminin gelişimine, bilgi toplumuna dönüşüm sürecine ve ülkemizin uluslararası rekabet gücüne katkı sağlanması ve beyin göçüyle yurt dışına gitmiş nitelikli beyinlerin yeniden ülkemize kazandırılması Teknopark İstanbul'un hedefleri arasında.
İlk katılımcılarını 2011 yılı içinde kabul etmeye başlayacak olan Teknopark İstanbul'un ileriye dönük hedeflerinin başında 25 yıllık bir gelişme süresi sonunda yaklaşık 720 bin metrekare kapalı alanda toplam 900'ün üzerinde firma ile 18 binden fazla uzman Ar-Ge ve nitelikli personelin çalışması yer alıyor. Bu süreç içinde ileri teknoloji alanında en az yüzde 10'u üretime dayanan 10 milyar dolar değerinde yerel katkı yaratılması amaçlanıyor.
AA


Geri Dön