26 / 04 / 2024

THY ile Airbus arasında uçak alımı için imza töreni düzenledi!

THY ile Airbus arasında uçak alımı için imza töreni düzenledi!

THY ile Airbus arasında 117 uçağın alımı için imza töreni gerçekleştirildi...



     Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Hava Yolları (THY) ile 117 uçak için anlaşma imzalayan Airbus'ı Türkiye'de yatırıma çağırarak, "Burada uçak yapalım kardeşim. Bu kararı ne kadar geç verirseniz kaybeden Türkiye olmaz, kaybeden siz olursunuz" dedi. 

     THY ile Airbus arasında 117 uçak alımı için düzenlenen imza töreninde konuşan Yıldırım, THY'nin bugün 39 milyon insana hizmet eder hale geldiğini söyledi. Türk sivil havacılığının iç hatlarda bugün 65 milyon kişiye hizmet ettiğini aktaran Yıldırım, eskiden iç ve dış hatta toplam 34 milyon kişi yolculuk yaparken bugün bu rakamın 131 milyona yükseldiğini dile getirdi. 

     Toplumun her kesiminden vatandaşın yılda ortalama 3 kez uçağa bindiğini anlatan Yıldırım, "İşte havayolu, halkın yolu böyle olur" dedi. 

     Şırnak'a, Hakkari'ye ve Bingöl'e yapacakları havalimanlarını bu sene açacaklarını aktaran Yıldırım, Iğdır, Adıyaman, Kars, Mardin, Körfez gibi bir çok havalimanının terminallerini de yenileyeceklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: 

     "Adana-Mersin arası bölgesel bir havalimanı yapıyoruz. Aynı şekilde Uşak, Afyon, Kütahya arasına büyük bir bölgesel havalimanı yaptık. Bunların sebebi arz-talep meselesi. Bunların bir çoğunu da genel bütçeye yük olmadan, kamu-özel ortaklığı ile yapmayı tercih ediyoruz. Türkiye'de bu şekilde yapılan havacılık yatırımlarının tutarı 3 milyar doları geçti. Bir de o yaptıklarımızı tekrar işletme hakkı devri şeklinde kiraya verdik, 10 milyar dolar da öyle kira sürecinde kaynak temin ettik. 

     Havacılık hem yatırım yapıyor hem de ülkeye katma değer sağlıyor, istihdam sağlıyor. Karayolundan aldığımız her yolcuyu emniyetli götürme şansınız artıyor, çünkü havayolu en emniyetli taşımalardan bir tanesidir. 

     Vatandaş 15 yıl önce THY'yi 'tehirli hava yolları' diye tercüme ediyormuş. Bugün 10 büyük şirket arasında en az tehir yapan havayolu şirketi THY'dir. Yani tehirli havayollarından 'time havayolları'na geldik. (Bakan Mehmet Şimşek'e) Sen bilirsin Mehmet Bey, 'time' dersek olur mu- Olmuyor mu- İdare eder. Neyse, İngilizce'sini Mehmet bey bilir. İster olsun ister olmasın, sonuç önemli. Sonuç bu kardeşim. İngilizce'sini uyduramadık diye sonucu değiştiremeyiz ki. Tehir yapmayan havayolları diyorum. Olmadıysa şimdi böyle olsun. Tehirli hava yolları, tehirsiz hava yolları." 

     

     -"Avrupa'nın 3. büyük havayolu şirketi"- 

     

     Yıldırım, THY'nin en çok ülkeye ve en çok noktaya uçan bir numaralı hava yolu olduğunu, yurt dışı yolcu sayısı bakımından dünyanın 7. büyük havayolu şirketi haline geldiğini vurguladı. Yıldırım, şirketin Avrupa'nın da 3. büyük havayolu şirketi olduğunu dile getirdi. 

     THY'nin arkasından 6 tane daha şirketin geldiğini ifade eden Yıldırım, "Abilerinin arkasından yürüyorlar" yorumunu yaptı. 

     THY'nin Afrika'daki 36 uçuş noktasına direkt uçtuğunu anımsatan Yıldırım, bundan önce Türk ihracatçısının buraya gidebilmek için en az 16 saat zaman kaybettiğini, Güney Amerika'ya ise 2 gün gidiş, 2 gün de dönüş kaydettiğini belirtti. 

     Afrika'daki 36 noktaya direkt uçuşlar başladıktan sonra ticarette Uganda ile 21,4, Tanzanya ile 20,4, Kenya ile 15,5 kat artış yaşandığı bilgisini veren Yıldırım, THY'nin sadece insanları taşımadığının, Türkiye'nin ticaretini de taşıdığının altını çizdi. 

     THY'nin dünyanın her yerine Türk yatırımcısını götürdüğünü, oradan da yatırımcıları Türkiye'ye getirdiğini kaydeder Yıldırım, "Asıl büyük iş oradan başlıyor. Doğrudan yatırımlar, karşılıklı ticaretin artması, turizmin artması... Bütün bunlar oluşturulan katma değerler oluyor. Havacılığımız geliştikçe havamız da artıyor. Bu da işin cabası. Bugün 'marka yapacağız' dedik. '2023'e kadar 10 tane dünyanın büyük markasından biri Türkiye'de olacak' dedik. İşte en yakın kuruluşumuz, bayrak taşıyıcımız THY'dir. Bazı bakımdan potaya girmiş" şeklinde konuştu. 

     

     -"Bunları aşalım, burada uçak yapalım"- 

     

     Yıldırım, Türkiye'de demiryolunu geliştirirken neredeyse yerli demiryolu sanayisini kurduklarını ama havacılıkta bunu henüz söyleyemediğini aktaran Yıldırım, "Biraz hedeflerin gerisindeyiz. Gerçi Airbus İzmir'de, Tuzla'da, başka yerlerde ortak işlere girdi. Tribün, diğer aksamların yapımı işine girdi ama bu kadar büyük bir müşteri, bu kadar prestijli müşteri, bu ufak tefek işbirliği ile olmaz birader" dedi. 

     Airbus'a "Bunları aşalım" diyen Yıldırım, şunları kaydetti: 

     "Düzgün bir iş tutalım. Nedir o- Burada uçak yapalım kardeşim. Bu kararı ne kadar geç verirseniz kaybeden Türkiye olmaz, kaybeden siz olursunuz. Çok açık konuşuyorum. Çünkü bunu gördü bazı bilişim firmaları. Bak Çinliler Türkiye'ye hızlı tren yatırımı yapıyor. Almanlar hızlı tren yatırım yapmaya karar verdi. Elinizi çabuk tutun. Buraya güzelce gelin, tam bir işbirliği, alışveriş değil... Kapsamlı bir işbirliği, birbirimize bütün mutfağımızı açacağız ve burada oturup bu işleri yapacağız. 

     Buradan 4 saat uçuşla gidin 60 ülkeye varıyorsunuz. Bunların hepsinin de uçak ihtiyacı var. Havacılık Türkiye ile Avrupa ile dünya ile henüz kıyaslanacak düzeyde değil. Aç, büyümesi lazım bu sektörün. Bu bölgelerde mutlaka büyümesi lazım. Bunu Avrupa'da imalat yaparak sağlayamazsınız. Bunun yolu Türkiye'ye park etmek. 

     'Türkiye'de işbirliğinin sadece taşımacılıkla değil hava araçlarının yapımında da kapsamlı olarak başlaması zamanı gelmiştir' diye düşünüyorum. Yapılan bu güzel anlaşmanın bundan sonra Türkiye'de uçak yapımı konusunda daha kapsamlı bir anlaşmaya bir başlangıç olmasını bekliyoruz, bunu sizden istiyoruz. Bu konuda gereken her türlü destek verilecek. Sayın Maliye Bakanımız burada. Bir problem yok. Zaten yeni teşvik sistemimizde stratejik yatırımlarda ciddi teşviklerimiz var. Bölgesel teşviğin dışında, nerede yaparsanız yapın, bu alandaki yapılacak yatırım her türlü kolaylığı teşviği sağlıyor. O bakımdan bu uçağı kaçırmamanızı tavsiye ederim. Bu uçak kaçarsa başka uçak gelir. Orada belki A harfi olmaz, başka harf olur. T harfi olur, TR olur, TC olur. Onun için bu birlikte çalışma davetini lütfen ciddi bir şekilde düşünürseniz memnun olurum." 

     

     -"Artık THY millet havayolları oldu"- 

     

     Yıldırım, THY'nin 2023 görünümünden birisinin devlet hava yolları olduğunu söyledi. 

     Babaannesinin "Şu masanın üstünde somun var. Bu somunu görüyorsun değil mi- Bütünü bölmeyin, yarımı yemeyin, yiyin için, karnınızı doyurun" dediğini aktaran Yıldırım, ekonomistler bunu başarırsa ne enflasyonun, ne de krizin olacağını dile getirdi. 

     THY'nin de bir zamanlar böyle olduğunu, varlık içinde yokluk çektiğini söyleyen Yıldırım, artık THY'nin millet havayolları haline geldiğini ifade etti. 

     THY'yi millete, sahibine verdiklerini vurgulayan Yıldırım, THY'nin yönetim kurulu üyelerine de teşekkür etti. 


AA


Geri Dön