25 / 04 / 2024

TİM, İran'da ticaret merkezi kuracak!

TİM, İran'da ticaret merkezi kuracak!

İran’a uygulanan ambargonun kaldırılmasının Türkiye ihracatına yüzde 8-10 katkı sağlaması bekleniyor. İran’a yapılan ticareti artırmak için atağa geçen TİM, ülkede devasa bir daimi ticaret merkezi kuruyor.



ABD ve AB'nin İran'a uyguladığı ambargoyu kaldırması dünya ülkelerinin gözünü 40 milyar dolarlık ithalata sahip İran’a çevirdi. Türkiye İran’da daimi bir Türk Ticaret Merkezi kurmaya hazırlanıyor. İran’daki Türk büyükelçiliğinin yakınında 4-5 katlı bir bina için görüşmeler yaptıklarını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Biz daha ambargo kalkmadan Tahran, Tebriz ve İsfahan’a 20 ticaret heyeti düzenledik. Ülkede daimi bir Türk Ticaret Merkezi kurmak için uygun yer baktık. 3 farklı binayla görüştük. Bunlardan biri 4-5 katlı. Her katında otomotiv, hazır giyim, mobilya beyaz eşya gibi farklı bir sektörümüzün ürünleri sergilenecek. THY’nin de burada bir ofis açması için görüşmeler yapıyoruz. İran’ın yanı sıra 2016’da BAE, ABD, Almanya ve İngiltere’ye de Türk Ticaret Merkezleri kurulacak” dedi. 


TAKLİDİN YERİNE ASLI GEÇECEK 

Türkiye ihracatının 2016 hedeflerinin açıklandığı toplantıda konuşan Büyükekşi, İran’ın Türkiye’nin 2016 hracatına yüzde 8 ila 10 arasında katkı sağlayacağını söyledi. Türk markalarını seven İranlıların ambargo nedeniyle Türkiye’den ihracat yapamadığını hatırlatan Büyükekşi “Birçok Türk markası İran’da taklit ediliyordu. Taklit yerine bunların aslı artık İran'a gidecek” dedi. Geçmişte bir çok yabancı firmanın Türklerle işbirliği yaparak Orta Asya’ya açıldığına dikkat çeken Büyükekşi, İran'a açılma konusunda da yabancı markaların Türklerle işbirliği yapabileceğini  ifade etti.


Bakan'dan Habur müjdesi

Toplantı sırasında telefonu çalan Büyükekşi, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından arandı. Bakan Bey’in Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunların çözüldüğüne dair müjdeli haberi verdiğini açıklayan Büyükekşi: “Habur'un İpekyolu kısmı kapalıydı. Günde 4 bin tırın giriş çıkış yaptığı  bu kapıdan yaş meyve sebzeden hazır giyime kadar pek çok ürün Irak'a gidiyordu. Kapının açılmasıyla tır kuyruğu bitecek" diye konuştu.  

AB’nin payı yüzde 50’ye çıkarılacak 

İhracatı artırmak için pazar arayışlarının sürdüğünü hatırlatan Büyükekşi, AB ülkelerinin hedeflendiğine de değindi. AB’ye yüzde 46 seviyesinde olan ihracat payını yüzde 50 seviyesine yükseltmeyi istediklerini belirten Büyükekşi, " İsrail ve Mısır ile ticarette tekrar düzelme olmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızla birlikte önümüzdeki günlerde Peru, Şili ve Ekvador’a gidiyoruz. Buralarda da arayışlarımız var” dedi. 



Akşam 


Geri Dön