26 / 04 / 2024

TOKİ ile yeni şehirler!

TOKİ ile yeni şehirler!

Nevşehir, İzmir ve Kocaeli'nde TOKİ tarafından inşa edilen yeni yerleşimler artan konut ihtiyacını karşılarken, şehirlerin yerel dokusunu geleceğe taşıyor...



Nevşehir Avanos,  İzmir  Kınık ve Kocaeli Dilovası'nda hayata geçirilen toplam bin 510 konuttan oluşan yeni yerleşimler, az katlı mimarisi, nitelikli sosyal donatı alanları ve doğayla uyumlu tasarımıyla şehirlere değer katıyor.

AVANOS'TA AZ KATLI YERLEŞİM

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Şehirlerin mimarisi, coğrafi özellikleri, kültür ve değerleriyle uyumlu yeni yerleşimler kuran TOKİ, Nevşehir Avanos'ta yörenin mimari dokusunu yansıtan 324 konutluk yeni bir yaşam alam inşa etti. Geleneksel mimarinin modernize edilerek uygulandığı evlerin dış cephesinde yöreye özgü volkanik doğal tüf taş ve ahşap malzeme kullanıldı.

Bölgedeki konut ihtiyacım karşılamak amacıyla Avanos'un Aydın Mahallesinde hayata geçirilen yerleşim, yörenin kimliğine uygun yerel özellikleri yansıtmanın yanı sıra az katlı konut planıyla da dikkat çekiyor. Zemin üzeri 2 kat şeklinde inşa edilen konutların 240'ı 2+1, 84'ü ise 3+1 büyüklükte tasarlandı. 30 bloktan oluşan konut alanında beş dükkânlı bir ticaret merkezi de yer alıyor.

SOSYAL ALANLAR

Avanos'taki yerleşimde konut sakinlerinin sosyalleşebileceği, keyifli vakit geçirebileceği ve komşuluk ilişkilerinin gelişmesine imkân tanıyan donatılara da yer verildi. Açık hava spor sahası, oturma alanları ve çocuklar için tasarlanan oyun alanlarının yer aldığı yeni yerleşimde, barınma ihtiyacının yanında sosyal ihtiyaçlara da cevap veren bir kurgu benimsendi.

KOCAELİ DİLOVASI SOSYAL KONUTLARI

TOKİ'nin yerel mimari uygulamalarından olan Kocaeli Dilovası Sosyal Konutları, geleneksel ve modern mimarinin izlerini buluşturan bir kurguya sahip. Doğal yerleşimle uyumlu az katlı konut blokları ve geleneksel Türk evi çizgisinden esinlenilen yerleşimde 2+1 ve 3+1 planda toplam 915 konut bulunuyor. Yüksek kalitede üretim prensibi ve yerel mimari yaklaşımla tasarlanan konut alanında üç ayrı tipte blok bulunuyor. 120.709,57 metrekarelik alan üzerinde yer alan yerleşimde çocuk oyun alanları, spor sahaları, altı büfe, ticaret merkezi, iki sosyal tesis, mescit, kapalı otopark ve yeşil alanlar da yer alıyor.

KONUT CEPHELERİNDE YÖRESEL ÇİZGİLER

Alt ve orta gelirli ailelerin konut beklentisini karşılayan Dilovası Sosyal Konutları, konforlu yaşam imkânı sunan konutlarının yanı sıra sosyal donatıları, çevre düzenlemesi, insanı merkeze alan planlamasıyla öne çıkıyor. Blok cephelerinde kullanılan yapı malzemesiyle geleneksel ve modern mimarinin harmanlandığı bir çizgi dikkat çekerken, kemerli pencereler ve markiz detaylar yöreye özgü özellikleri yansıtıyor.

İZMİR KINIK'TA ENGELLİ DOSTU MAHALLE

İzmir'in Kınık ilçesinde artan konut ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirilen 271 konutluk proje 22 bloktan oluşuyor. Yatay yapılaşma anlayışının hakim olduğu ve yöresel dokunun gözetildiği yerleşim yerinde eğimli arazi yapısına rağmen bloklar arasında yürüyüş yolları, otopark ve çocuk oyun sahaları, spor alanları ve parklar tasarlandı. Engelli dostu yaşam alanında engelli bireylere yeterli sayıda otopark ayrılırken, kaldırımlarda engelli dostu uygulamalara yer verildi. Yine bina girişlerindeki rampalar, yeterli donanım ve büyüklükteki asansörlerle engellilerin konutlara rahat ve güvenli ulaşımı sağlandı. Sosyal konutlar, ticaret merkezi ve sosyal donatı alanlarıyla bölge halkının konut ihtiyacına yanıt verirken, sunduğu donatı imkânlarıyla farklı sosyal ihtiyaçlara da yanıt veriyor.

AHŞAP SICAKLIĞI EVLERE YANSITILDI

Az katlı konut bloklarıyla öne çıkan yerleşim, yerel mimari dokuyu yansıtan çizgiler ile modern mimari uygulamaların harmanlandığı konut cepheleriyle öne çıkıyor. Geniş yeşil alanların bulunduğu yerleşimde, konut cephelerinde ahşap elemanlar kullanılarak ahşabın dekoratif özelliğinden faydalanıldı. Uygulamayla ahşap sıcaklığının evlere yansıtılması amaçlanırken, yöresel mimaride sıkça görülen kat silmeleri de kullanıldı.

TOKİ'nin örnek üretimleri arasında yer alan İzmir Kınık'taki yerleşimde inşa çalışmaları tamamlandı ve yaşam başladı.
 


Geri Dön