25 / 04 / 2024

TOKİ projelerinde geleneksel ve modern bir arada!

TOKİ projelerinde geleneksel ve modern bir arada!

Yatay mimari yaklaşımla insan odaklı yeni konut projeleri hayata geçiren TOKİ, Balıkesir Bigadiç, Burdur Karamanlı ve Kayseri İncesu'da yüksek kalitede, estetik ve mimari hasassiyetleri yansıtan yeni yerleşimler oluşturuyor...



Konut üretiminde sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleriyle bütünlüklü yerleşimler oluşturan TOKİ, az katlı yapılaşma ve yöresellik prensiplerini konut üretimlerine yansıtmaya devam ediyor. Balıkesir, Burdur ve Kayseri'de bu anlayışla tasarlanan yerleşimler, engelli dostu uygulamaları ve konut sakinlerinin yeşille buluştuğu, komşuluğun pekiştiği sosyal düzenlemeleriyle dikkat çekiyor.

AHŞAP VE TAŞ KAPLAMALAR

TOKİ'nin Balıkesir'in Bigadiç ilçesi Işıklar Mahallesi'nde inşa çalışmalarını sürdürdüğü 322 konuttan oluşan yerleşim, zemin üzerine 2 ve 3 kat şeklinde tasarlandı. 84 ile 132 metrekarelerde farklı büyüklüklere sahip 3+1 ve 2+1 planlı dairelerin bulunduğu yaşam alanında, 150 kişi kapasiteli cami ve ticaret merkezi yer alıyor.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Bigadiç'teki eski Türk evlerinin mimari dokusu dikkate alınarak tasarlanan evlerde, ahşap görünümlü cephe kaplamaları, zemin katlarda yöreye ait taş kaplamalar, dekoratif pencereler, kat silmeleri, söveler ve cumba görünümlü çıkmalar yer alıyor. Bu sayede geleneksel doku modernize edilerek uygulamaya yansıtılıyor.

YEŞİL ALANLAR

Projede konut sakinlerinin iletişim içinde olabilmelerine zemin hazırlayan bir merkez alan planlanırken, cami ve ticaret merkezi, söz konusu ortak alan içine konumlanıyor. Çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları ve 244 adet otoparkın yer aldığı yerleşimde engelli bireyler için kaldırımlarda ve bina girişlerinde rampalar, engellilerin kullanabileceği özelliklere sahip asansör ve engelli otoparkı bulunuyor.

Yaklaşık 39 bin metrekaresi peyzaj alanı olarak tasarlanan projenin çevre uygulamaları kapsamında bin 291 adet ağaç dikimi de yapılacak. Mayıs ayında 213 konutun hak sahiplerinin belirlendiği konut alanında inşa çalışmaları yüzde 51 seviyesine ulaştı.

BURDUR KARAMANLI'YA 385 YENİ KONUT

Yeni şehircilik vizyonu doğrultusunda mahalle kültürünün gelişimine zemin hazırlayan yerleşim projeleri tasarlayan TOKİ, yatay mimariyi temel alarak hayata geçirdiği uygulamalarına Burdur'da bir yenisini ekliyor. 385 konut, cami, ticaret merkezi, alt yapı ve çevre düzenlemelerinin yer aldığı konut projesinin ihalesi Nisan ayında gerçekleştirildi.

AZ KATLI BLOKLAR

Burdur Karamanlı 2'nci Etap Projesi kapsamında inşa edilecek konutlar az katlı olmaları ve geleneksel mimariye atıfta bulunan tasarım çizgileriyle dikkat çekiyor. 23 blokta yer alan konutlar zemin üzerine 3 kat olarak projelendirildi. Konut alanında ayrıca 2+1 büyüklüğünde 19 adet müstakil konut ile beş adet dükkân bulunuyor. Yeterli miktarda otopark ve engelli erişimi için gerekli düzenlemelerin de planlandığı konut alanı 74.076,12 metrekare alan üzerine kurulurken, bunun 13.668,30 metrekaresini yeşil alan oluşturuyor.

Geleneksel konutlardan ilham alınarak sosyal ve kültürel sürdürülebilirliğin sağlanması hedefiyle tasarlanan yeni konutlarda, cumba, zemin katlarda doğal taş kaplama ve pencere çevrelerinde ahşap görünümlü sövelere yer veriliyor. Her konut adasında yürüyüş aksları, ortak park ve çocuk oyun grubu alanları ile yaşam alanının merkezinde beş dükkânlı bir ticaret merkezi ve cami bulunuyor. *

KAYSERİ İNCESU'DA YATAY MİMARİ KONSEPTLİ YERLEŞİM

Kayseri'nin İncesu ilçesindeki Saraycık Mahallesinde yatay mimari konseptle inşa edilen yeni yerleşim 60 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. 33 blok şeklinde planlanan yaşam alanında 434 daire, sekiz hizmetli dairesi, cami ve beş dükkânlı bir ticaret merkezi bulunuyor.

TOKİ'nin İncesu'daki dar gelirli vatandaşlara dönük geliştirdiği sosyal konutlar zemin üzerine 3 ve 4 kat olan planıyla yatay yapılaşmayı yansıtıyor. Güvenli ve konforlu tasarımıyla günün ihtiyaçlarına yanıt veren konutlar 74,62 metrekare büyüklüğünde iki oda bir salondan oluşuyor.

Engelli vatandaşların yerleşime kolaylıkla uyum sağlayabilmeleri için proje kapsamında engelli rampaları, otoparkları ve engelsiz çocuk oyun alanları da bulunuyor.

23 BİN METREKARELİK YEŞİL ALAN

Yaklaşık 23 bin metrekarelik yeşil alanın yer aldığı yerleşimde farklı türde 2 bin 680 adet ağaç ve 8 bin 670 adet çalı dikilirken, alanın iki ucunda gazebolar, dekoratif yürüyüş yolları ve pergoleli oturma alanlarını içeren kaya bahçesi ve botanik bahçesi konseptleri yer alıyor.

Görsel zenginlik sunan nitelikli bitkisel peyzaj elemanlarıyla zenginleştirilen yerleşimde büyük ve küçük basketbol sahası, biri engelsiz çocuk oyun alanı olmak üzere beş adet çocuk oyun grubu, iki açık hava spor alanı, fitness grupları, yürüyüş yolları, oturma grupları ile engelli otoparkları da dâhil olmak üzere toplam 380 araçlık otopark bulunuyor.


Geri Dön