20 / 04 / 2024

TOKİ Sarıçam Sosyal Konutları: Adana'nın ödüllü projesi!

TOKİ Sarıçam Sosyal Konutları: Adana'nın ödüllü projesi!

TOKİ'nin Adana'da hayata geçirdiği konut projesi yatay yapılaşma, yöresel mimari ve mahalle fikrini günümüz çizgisiyle buluşturan yeni bir anlayış yansıtıyor.



TOKİ, Türkiye'nin farklı şehirlerinde yatay mimariyi teşvik eden bir anlayış ve yüksek kalitede, estetik ve yöresel mimari hassasiyetleri yansıtan bir planlama içinde sürdürülebilir yerleşimler oluşturuyor.

Mimaride şehirlerimizin yöresel dokusundan izler taşıyan üretimler yapan TOKİ. konut sahibi olmayan dar ve orta gelirli vatandaşların yeterli ve yaşanabilir konut sahibi olmalarına öncülük ediyor.

Bu anlayışla  Adana  Sarıçam'da hayata geçirilen 825 konutluk sosyal konut projesi, mahalle kültürünün gelişimine zemin hazırlayan az katlı planda, hayata geçirilmiş tasarımıyla dikkat çekiyor. 2014'te "Gelenekten Geleceğe" temasıyla düzenlenen 7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Yarışması'nın ödüllü eseri olan Sarıçam projesi, yerel kent dokusundan izler taşıyor.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Yatay mimari yaklaşımla üretilen 825 konuttan oluşan Sarıçam projesi, 300'ü emekli vatandaşlara ayrılan 2, 3 ve 4 katlı tasarlanan 92 bloktan oluşuyor. 2+1 ve 3+1 planda tasarlanan konutlardan oluşan projenin inşa çalışmaları yüzde 88 seviyesine ulaşırken, yerleşimin peyzaj, çevre ve altyapı çalışmaları sürüyor.

TASARIM KODLARI

Oluşturduğumuz tasarım kodlan üzerinden projeyi ilerlettik. Bu tasarım kodları arasında; iklim, çevreye duyarlılık, çeşitlilik, ulaşım, aidiyet, yere özgü tasarım, doku ve gruplara özgü tasarım (yaşlı, genç, engelli vb.) yer alıyor. Çalışma, farklı uzmanlık alanlarındaki kişilerin bir araya geldiği kolektif bir çalışmayı gerektiriyordu, dolayısıyla bu çalışma sürecinde farklı hassasiyetleri bir arada tutmaya özen gösterdik.

TOPRAK VE YEŞİL

Sarıçam ilçesi Adana'nın en hızlı büyüyen ilçesi konumundadır. Bu büyüme kent bağlamından kopuk bir şekilde ilerlemektedir. Tasarladığımız 825 konutun oluşturduğu mahalle havası, aidiyet ve komşuluk ilişkisi, bölgede ilgiyi bu kavramlara çekecek ve öncülük edecektir, insanlar zeminden kopuk, yüksek katlı yapılardan ayrılıp toprağı, yeşili ve doğayı hissedecekleri bu yaşam alanlarına ilgi duyacaktır. Yatırımcı ve kullanıcılar bu şekilde yüksek katlı yapılardan az katlı yapılara yönelecektir. Projemizin, konut alanının inşa edildiği yerde ve yakın çevresinde bu şekilde bir yapılaşmaya öncülük edeceği düşünüyoruz" dedi.

MODERN ÇİZGİDE 288 KONUT

Adana Buruk Mahallesi'nde inşası süren 288 konutluk bir diğer proje, modern ve geleneksel unsurların harmanlandığı bir çizgiyi yansıtıyor. Uygulaması yüzde 92 seviyesine ulaşan projede çevre ve altyapı çalışmaları sürerken, konut içlerinde son düzenlemeler yapılıyor.

Zemin üzeri 5 katlı planda tasarlanan ve iki farklı tipte 12 bloğun bulunduğu uygulamada her blokta 24 konut yer alıyor. 2+1 ve 3+1 plana sahip konut alanında cami ve dükkân gibi sosyal ve günlük ihtiyaçlara yanıt verecek donatılar da yer alıyor.


Geri Dön