25 / 04 / 2024

TOKİ'nin Pakistan projesini Siyah Kalem İnşaat kazandı!

TOKİ'nin Pakistan projesini Siyah Kalem İnşaat kazandı!

Uzun bir zamandır gündemde olan Pakistan'a konut çalışmalarına başlanıyor. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), yurtdışında şimdiye kadar hayata geçirilmiş en büyük uygulaması olarak Pakistan öne çıkıyor



Uzun bir zamandır gündemde olan Pakistan'a konut çalışmalarına başlanıyor. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), yurtdışında şimdiye kadar hayata geçirilmiş en büyük uygulaması olarak ön plana çıkan Pakistan'da toplamda 4 bin 620 konut ve 37 sosyal tesis yapılacak.  Konutların yapımı Pakistan'ın yaşadığı sel felaketi paralelinde gündeme gelmişti.
TOKİ'nin açıklamasına göre, Pakistanda ilk aşamada yapılacak 4 bin 620 konut ve 37 sosyal tesisten oluşan 135.8 milyon TLlik ihaleyi Siyah Kalem Mühendislik İnşaat kazandı. Şirkete yer tesliminin bu ay sonuna kadar yapılacağı belirtilirken, proje uygulamasının 700 günde tamamlanması öngörüldü.  Şirketin hayata geçireceği  tesisler ise 12 ticaret merkezi, 6 cami, 6 sosyal tesis, 2 adet sağlık ocağı,8 okul ve 3 spor tesisi yapılacak. Proje kapsamında, Belucistan Eyaleti Dera Allah Yar kazasında 500 konut, 2 ticaret merkezi, 1 cami, 2 okul, 1 sağlık ocağı, 1 sosyal tesis ve 1 spor tesisinden oluşuyor.

Daha önce de o kazanmıştı

Siyah Kalem'den yapılan açıklamada ise TOKİnin Keşmirdeki projesiyle Pakistan pazarına girdikleri bilgisine yer verilirken, pazarda halen birçok işle ilgilendikleri ifadesinin altı çizildi.
TOKİnin daha önce Pakistanın Keşmir eyaletinde yaptırdığı hastane, belediye binası gibi sosyal tesislerinin ihalesini de Siyah Kalem Mühendislik kazanmış ve işleri tamamlamıştı. Firma, proje kapsamında yerel yönetim binaları, servis binaları ve az sayıda da konut yapmıştı. Proje tutarı ise 36 milyon 850 bin dolardı.
Diğer yandan, ihale süreci ise şöyle gelişti:  Pakistandaki konut ve sosyal projelerin yapımı işi için dokuz firmaya davetiye gönderildi. İhalenin 23 Şubatta yapılan ilk oturumuna sekiz firma teklif sunarken, 24 Şubatta yapılan ikinci oturumda, en düşük teklifi 135 milyon 800 bin TL Siyah Kalem Mühendislik İnşaat verdi.


Geri Dön