29 / 03 / 2024

Torba Teklifin 14 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi!

Torba Teklifin 14 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi!

Torba Teklif'in kabul edilen maddelerine göre, sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alanların hane içindeki kişi başına düşen geliri, asgari ücretin üçte birinden az ise yardım alabilecek



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair ''torba teklifin'' 14 maddesi kabul edildi. 

Teklifin kabul edilen maddelerine göre, 1999 yılındaki Marmara depreminde ağır hasar gören iş yerleri karşılığında kendilerine teslim edilen iş yerlerini son 2 yıl içinde kullanmayanlardan, borç taksitlerini 3 kez üst üste ödemeyenlerin hak sahipliği İl İdare Kurulu kararıyla düşürülecek. Hak sahipliği düşürülenlerden tazminat alınmayacak. Hak sahipliğinin düşürüldüğü tarihe kadar ödenen tutar faiziyle birlikte hak sahibine geri ödenecek. 

Verilen bir önergeyle, seçim yasaklarını ihlal edenlere verilen hapis cezalarının adli para cezasına dönüştürülmesine ilişkin hüküm tekliften çıkarıldı. 

Seçimlerle ilgili dava açma süresi olarak öngörülen 2 yıllık süre, 6 ay olarak değiştirilecek. 

YURT-KUR yönetim kuruluna, yurt ihtiyacını karşılamak üzere verilen 5 yıla kadar kiralama yapma yetkisi, 12 yıla çıkarılacak. 

     

TÜBİTAK'ın görevleri

     

Teklifle, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) görevleri yeniden belirleniyor. 

Kurum; kuluçka merkezi, teknoloji merkezi, teknoloji transfer ofisleri, proje geliştirme ve bilgi aktarma merkezleri, bilim merkezi, bilim parkı ve benzerlerini kurmak ve desteklemek, yurtdışı irtibat büroları kurmak, destek programları oluşturmak, işbirliği ağları ve kümelenme faaliyetlerini desteklemek, proje pazarı, bilim fuarı, yarışma ve benzeri etkinlikler düzenlemek ve desteklemek gibi görevleri yapacak. Ayrıca ödül, burs ve teşvik ikramiyesi verecek, Bilim Kurulu tarafından belirlenecek usul ve esaslar doğrultusunda teminat alınmaksızın hibe ve kredi olarak sermaye desteği sağlayabilecek, ön ödemede bulunacak. 

TÜBİTAK Başkanı'nın görev süresi 3 yıldan 4 yıla çıkarılıyor. Bu düzenleme, yürürlüğe girdiği tarihte görevde olan başkan için de uygulanacak. 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı'na ''Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği ve Başkanlık Müşavirliği'' kadroları eklenirken, bu kadrolar istisnai memur kadrosuna dönüştürülüyor. 

Teklifle, uygulamadaki tereddütleri gidermek amacıyla, 2012 yılında Yükseköğretime giriş ve yerleştirmede adayların merkezi sınavlardan almış olduğu puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanları YÖK Genel Kurulu'nun aldığı karar uyarınca belirlenen usul ve esaslara göre hesaplanacak. 

Verilen önergeyle, teklifin, sürücü belgesi alınmasındaki eğitim şartı maddesinde, 8 yıllık temel eğitimin kaldırılması nedeniyle değişikliğe gidildi. Buna göre, sürücü belgesi alacaklarda, 8 yıllık temel eğitimi bitirme şartı yerine, en az ilkokul düzeyinde eğitim alma şartı aranacak. 


Yardımlar haczedilemeyecek

     

Sivil havacılık alanında iç hukukta kanunlarda aynı konuda farklı hükümler olması durumunda, uluslararası sözleşme ve protokol hükümleri uygulanacak. 

Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olanlar veya bu kuruluşlardan aylık alanlardan fakir ve muhtaç durumda bulunanların hane içindeki kişi başına düşen geliri, 16 yaşından büyükler için belirlenen aylık net asgari ücretin üçte birinden az ise sosyal yardımlaşma ve dayanışma yardımı alabilecek. Afetlerden zarar görenler ile şehit yakınları ve gaziler de bu yardımlardan yararlanabilecek. 

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yapılan yardımlar, geri ödemeye tabi proje destekleri ile yaşlılık ve özürlülük yardımları kişinin muvafakatı olsa bile haczedilemeyecek. 

TBMM Başkanlığı'nca milletvekilleri, yasama organı eski üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlara verilen kimlik belgesi, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından resmi kimlik olarak kabul edilecek. 

Teklifin görüşmelerine yarın devam edilecek. 


A.A.


Geri Dön