05 / 05 / 2024

Trabzon Maçka Esiroğlu'ndaki Atasu Barajı'nın yarattığı 5 sorun TBMM'de!

Trabzon Maçka Esiroğlu'ndaki Atasu Barajı'nın yarattığı 5 sorun TBMM'de!

Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen Trabzon'un Maçka ilçesindeki bir barajın çevrede oluşturduğu iddia edilen zararlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Pekşen sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu..



Trabzon Maçka Esiroğlu ndaki Atasu Barajı nın yarattığı 5 sorun TBMM de!


Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen Trabzon'un Maçka ilçesindeki bir barajın çevrede oluşturduğu iddia edilen zararlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Pekşen sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu.


Pekşen önergesinde "Maçka, Esiroğlu Mahallesi Işıklar mevkiinde dereye yakın alt kesimlerde yaklaşık dört yıl önce toprakta yarılmalar başlamış, bu yarılmalar evlere ulaşan yolda çökmeye neden olmuş, daha sonra Işıklar mevkiinin tamamında toprakta hareketlenmeler, ciddi yarılmalar meydana gelmiş, yer yer 10 metreye varan düşümler oluşmuş, ağaçlar kırılmış, bazı kesimlerde topraktan sular çıkmaya başlamıştır." dedi.


Pekşen'in soruları

1. Işıklar mevkiinin arka vadisinde yapılan Atasu Barajı'nda biriktirilen suyun sızmasının veya hem barajın yapımı hem de Işıklar mevkiinin girişinde hidroelektrik amaçlı olarak açılan tünel sırasında yapılan patlamaların bu hareketlenmelerde rolü olduğu yönünde bilirkişiler tarafından yapılan uyarılar dikkate alınmış mıdır? Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için şimdiye kadar neden bir çalışma yapılmamıştır?


2. Işıklar mevkii ve çerçevesinde bulunan yerleşim yerlerinin tehlike altında olduğunu belirten bilirkişi raporlarına rağmen, bölgede gerekli kamulaştırma çalışmaları neden henüz yapılmamıştır?


3. Paleo-heyelan malzemesinin yaklaşık 40 metre üstünde bulunan Atasu Baraj rezervuarından kaynaklanabileceği yönündeki uzmanların uyarılarına rağmen, bu konuda Trabzon DSİ Bölge Müdürlüğü ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından sonradan önüne geçilemez sonuçlarla karşılaşılmaması için acil olarak neden hala gerekli çalışmalara başlanılmamıştır?


4. Bu heyelanların devam etme ihtimali de göz önünde bulundurulduğunda olası bir felaketle karşılaşmadan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için ne zaman harekete geçilecektir?


5. Işıklar mevkii ve çevresinde yaşayanların bu konuyla ilgili şikayetleri, başvuruları neden dikkate alınmamıştır?








Geri Dön