26 / 04 / 2024

TSK askeri binalar arasında çürük olanlarını yeniledi!

TSK askeri binalar arasında çürük olanlarını yeniledi!

Marmara Depreminin ardından harekete geçen Türk Silahlı Kuvvetleri 2286 askeri binayı inceletti ve "siyah" kod verilen çürük binaları yıktı. Ek ödenek talebi karşılanmamasına rağmen güçlendirme çalışmaları hız kesmeden devam ettirildi



TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'na geçen yıl bir rapor sunan Milli Savunma Bakanlığı, binlerce askerin bulunduğu binaları depreme nasıl hazırladığını anlattı. Rapora göre; TSK 1594'ü İstanbul'da olmak üzere 2286 binayı inceledi "siyah" kod verdiği depremde göçebilecek binaları yıktı. Takviye gerektiren binalar için Başbakanlıktan ek ödenek isteyen TSK ödenek çıkmamasına rağmen takviye çalışmalarına devam etti. Rapora göre TSK'nın deprem hazırlıkları şöyle:

Türkiye genelinde toplam 2286 adet" insan yoğun" kullanılan bina incelendi. İncelemeler öncelikle Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Bölge Başkanlıkları tarafından yapıldı. Riskli bulunan binalar ayrıca İnşaat ve NATO Güvenlik Yatırım Daire Başkanlığı tarafından oluşturulan heyet tarafından da incelendi.

BİNALARA 'KOD' VERİLDİ
Riskli binalar nihai olarak üniversitelere incelettirilip kodlandırıldı. Kodlara göre olası bir depremde göçme ihtimali yüksek binalar siyah kodla, güçlendirilebilecek binalar, gerektirdiği takviyeye göre gri l, gri 2 ve gri 3 olarak işaretlendi. Siyah kodlu binalar tamamıyla boşaltıldı. Takviye maliyeti, yeni bina maliyetinin yüzde 70'ini geçen durumlarda takviye yerine yeni inşaat yapıldı.

ÖDENEK TAHSİS EDİLMEDİ
Takviye ihtiyacı bulunan 1621 bina için ciddi bir kaynak gerektiğinden takviye çalışmaları, ihtiyaç durumuna göre yıllara yayılarak planlandı. Takviye çalışmaları için Başbakanlıktan ek ödenek talep edildi ancak herhangi bir ödenek tahsis edilmedi.

ÖZEL BİRLİKLER KURULDU
Rapora göre, binalara yönelik çalışmaların yanı sıra deprem hazırlıkları kapsamında çeşitli çalışmalar da yapıldı. Birliklere deprem konusunda mobil eğitimler verildi, afet tatbikatları yapıldı, Afet Yardım Harektı Yönergesi hazırlandı.
Olası deprem sonrasında arama kurtarma faaliyetlerinin yürütülebilmesi için TSK bünyesinde tam donanımlı Doğal Afet Arama Kurtarma Birlikleri (K.K. DAFAK Birliği, özel Kuvvetler DAK Birliği) oluşturuldu. Aynı kapsamda GATA Komutanlığı bünyesinde mevcut "Doğal Afet Kurtarma İlk Yardım ve Koruma (DATİK) Acil Yardım Hastanesi"nin seyyar olarak kısa sürede afet bölgesinde teşkil edilmesi öngörüldü.

Saliha Çolak /Habertürk


Geri Dön