19 / 04 / 2024

TÜİK: Konut satışları yüzde 7,5 azaldı!

TÜİK: Konut satışları yüzde 7,5 azaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın ilk 4 ayında konut satışları yüzde 7,5 gerilerken, mortgage kredileriyle yapılan konut satışlarındaki düşüş yüzde 33'ü aştı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın ilk 4 ayında konut satışları yüzde 7,5 gerilerken, mortgage kredileriyle yapılan konut satışlarındaki düşüş yüzde 33'ü aştı. Düşüş, Emlak Konut GYO'nun satışlarında da benzer seyir izlerken, inşaat sektörünün bankalara 95 milyar lira borcu bulunduğunu ortaya çıkaran ALB Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, yaşanan talep daralması sebebi ile sektörde 1 milyonun üzerinde konut fazlası oluştuğuna dikkat çekti. Sektörde balon oluştuğuna vurgu yapan Karabulut. "Sektörün borcunun fazla olması önümüzdeki dönemde çarkların dönmemesi halinde bankalarda risk oluşturabilir. 2010'dan bu yana İstanbul'da konut fiyatları yüzde 65, Türkiye'de ise yüzde 48'e yakın prim getirdi. Enflasyon ise bu süre zarfında yüzde 34 arttı. Bu verilerden konut sektörünün ne kadar Türkiye'den daha hızlı hareket ettiği görülüyor. Yüksek faiz son durumda inşaat sektörü için risk olmak ile birlikte son zamanlarda reklamlardaki artış bunun en büyük delilidir. Sonuçta eğer bir şeyi rahat satıyorsanız bu kadar agresif reklam yapmazsınız." dedi. 


Karabulut, 6 ay önce konut borçlanmaya dikkat çektiklerini kaydederek, "Bu sorun özellikle faiz artırım sonrasında kendini iyice göstermiş durumda. Büyük kentlerde lüks konut üretiminin fazla olması, sektörel olarak incelendiğinde son 10 yılda sektörün bankalardan aldığı kredilerin 23 katma kadar artması ve bu durumun son 5 yılda ivme göstermesi büyük bir risk. Merkez Bankası'nın faiz indirim adımı fiyat istikrar açısından olumlu olsa da fazla ısınmış sektörlerdeki riski artırıyor." dedi. TÜİK verilerinde, yüksek faizlerle birlikte, konut kredisine dayalı satışların toplam satışlar içinde önceki yıl yüzde 42 olan payının geçen yıl yüzde 33'e düştüğü görülüyor. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul $ube Başkanı Cemal Gökçe. "Talep durunca, 300-400 bini İstanbul'da olmak üzere toplam 1 milyonun üzerinde arz fazlası oluştu. Kredi faizlerinin yüksek olması, orta ve alt gelir gruplarına yönelik konut iiretilmemesi, çalışan kesimin de iş güvencelerini görememesi sebebiyle talepler durdu." dedi.


Zaman 


Geri Dön